DuList PROMO

REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI U novom ruhu na tri lokacije

TUS naslovna

U tijeku su završni infrastrukturni radovi kojima će tri lokacije Regionalnog centra kompetentnosti zasjati u novom ruhu, a Dubrovačko-neretvanska županija postati centar veće zapošljivosti te kvalitetnog obrazovanja u području ugostiteljstva i turizma.

Projekt ‘Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik’ započeo je 2019. godine i završava krajem ove godine, a osnovni cilj mu je unaprjeđenje infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik u skladu s potrebama tržišta rada na regionalnoj razini i intenziviranje suradnje sa sličnim centrima u EU, ponajprije Baskijskim kulinarskim centrom, jednim od najboljih svjetskih centara za gastronomiju i kulinarstvo – realiziranog ukupnim bespovratnim sredstvima 3.901.250,71 EUR. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014—2020.

Za uspostavljanje Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik kroz dva projekta financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda odobreno je ukupno 13,5 milijuna eura.

Kroz projekt financiran iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ulaže se u infrastrukturu budućeg Centra kompetentnosti kojim su obuhvaćene tri lokacije: Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik na kojoj su radovi uspješno završeni početkom godine, te na lokacijama budućih Akademisa Garište i Vila Čingrija na kojima su radovi također u završnoj fazi.

Za Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik potpisan je ugovor s tvrtkom Capitalis d.o.o. te je vrijednost radova iznosila oko 460.000 eura.

TUS 1

Radovima na rekonstrukciji i obnovi postojećeg objekta škole izmijenjeni su stropovi, klimatizacijski uređaji, zaštite od sunca na učionicama, propali drveni podovi, sanirani su postojeći brisoleji, žbukani su vanjski zidovi, izmijenjena je oštećene vanjska bravarija, napravljeni su sitni popravci i izmjene stolarije, bojanje unutarnjih zidova i stropova, izmjena svih rasvjetnih tijela energetski učinkovitijim, sanirano je vanjsko stubište I krila zgrade, hidroizolacija preostalih ploha ravnog krova, izmijenjena je ograda na unutarnjim stubištima, popločan dio dvorišta te obavljeni ostali sitni građevinsko-obrtnički radovi.

Radovi su uspješno privedeni kraju početkom ove godine, te je zgrada Turističke i ugostiteljske škole napokon dobila novo ruho koje i zaslužuje.

Na Akademisu Garište, u lipnju 2022. godine potpisan je Ugovor s izvođačem radova Capitalis d.o.o. u ukupnoj vrijednosti 1,1 milijun eura.

 

 

Svi radovi su u završnoj fazi i u potpunosti će biti izvedeni do kraja godine, a izvedeni su sukladno smjernicama i pod stalnim nadzorom Konzervatorskog odjela.

U prizemlju zgrade bit će recepcija i kuhinja s laboratorijem za slastice s pripadajućim pomoćnim prostorijama: skladištima, garderobama, sanitarijama i spremištem za potrebe čistačice. Na prvom katu je prostor za posluživanje i multifunkcionalna dvorana za potrebe prezentacije, nastave i za degustacije jela. Drugi i treći kat su planirani za smještajne kapacitete. Sanirana je nosiva konstrukcija otucanjem postojeće žbuke i izolacije vanjskih zidova koji su zatečeni u lošem stanju zbog vlage od pukotina nastalih na pročelju i od odvodnih kanala. Izvedene su nove vertikale vodovoda i odvodnje za potrebe novih sanitarnih čvorova i kuhinje. Sve obloge podova su izmijenjene. Napravljen je novi sustav grijanja, hlađenja i ventilacije.

Na trećoj lokaciji Akademisu Vila Čingrija u kolovozu 2022. godine ugovoreni su radovi u vrijednosti 1,9 milijuna eura s izvođačem TEXO gradnja d.o.o.

Prostorije u suterenu prilagođene su potrebama kuhinje i laboratorija pripreme ribe i mesa, praktikuma za somelijere i vinskog podrum za potrebe praktikuma s pripadajućim pomoćnim skladištima i sanitarnim čvorovima. Suteren je u potpunosti saniran zbog prodora vlage i godina nekorištenja. U prizemlju je multimedijalna dvorana, prostor za posluživanje hrane i pića i sanitarni čvorovi. Na katu su sobe koje će se prvenstveno koristiti za smještaj gostujućih praktikanata i nastavnika. Na tavanu su sanirane sobe koje će se koristiti za smještaj učenika. Južni dio tavana koristit će se za smještaj postrojenja grijanja/hlađenja i ostale popratne servisne sadržaje. Na svim etažama je provedena sanacija obloga podova, stropova, žbuke vanjskih nosivih zidova s unutarnje strane, izmjena rasvjete i svih otvora cijelog objekta.

Objekt Vile Čingrije je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro najveće kategorije te su svi radovi na rekonstrukciji usuglašeni s Konzervatorskim odjelom koji je cijelo vrijeme uključen u sami proces renovacije, a po potrebi su konzultirani i restauratori.

cingrija 1

Kroz drugi projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz protekle 3,5 godine provode se aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja samog centra kao mjesta izvrsnosti i učenja temeljenog na radu. Provodi se promocija strukovnih zanimanja, ali i modernizacija kurikuluma, razvijaju se standardi zanimanja i standardi kvalifikacije kako bi se unaprijedile mogućnosti redovnog strukovnog obrazovanja, ali i program za obrazovanje odraslih i cjeloživotnog učenja. Kroz organizaciju stručnih usavršavanja za nastavnike i mentore i studijske posjete primjerima dobre prakse jačaju se kompetencije odgojno-obrazovnih radnika i nastoji potaknuti suradnja obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora.

Kroz projekt Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti osigurat će se potrebna infrastruktura i opremanje iste specijaliziranom opremom i suvremenim tehnologijama za strukovno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada na regionalnoj razini i intenziviranje suradnje s drugim europskim centrima.

Regionalni centar kompetentnosti će s Dubrovačko-neretvanskom županijom, partnerima ustanovama za srednje strukovno obrazovanje i suradnicima pružiti unaprijeđene infrastrukturne uvjete za učenike, nastavnike i druge polaznike s ciljem postizanja veće zapošljivosti te povećanja kvalitete srednjeg strukovnog obrazovanja, obrazovanja za odrasle i cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

logotipi

Pročitajte još

Sedam savjeta za učinkovit rad od kuće

Neizostavan element moderne higijene

Dulist

LIBERTAS MEĐUNARODNO SVEUČILIŠTE Prijave u tijeku!

Dulist