Hrvatska

Regionalne informativne novine traže manji PDV

Sastanak grupacije regionalnih novina

Grupacija regionalnih informativnih novina Hrvatske gospodarske komore od Ministarstava kulture i financija zatražit će izjednačavanje tržišnih uvjeta za sve opće informativne novine, neovisno o tome izlaze li dnevno, tjedno, dvotjedno ili mjesečno.

U grupaciji drže da se istovjetne medijske sadržaje treba jednako i porezno tretirati. Suština zahtjeva je smanjenje PDV-a sa sadašnjih 13 posto, koliko danas plaćaju svi regionalni i ostali tjednici i mjesečnici, na 5 posto koliko plaćaju dnevne novine.

Grupacija također traži i ukidanje obaveze kolportera regionalnih informativnih novina da pri kolporterskoj prodaji koriste fiskalne kase, jer ih to također dovodi u neravnopravan položaj prema prodavateljima dnevnih novina koji ne moraju tako raditi.

Prema analizi stručnjaka HGK Rajka Naprte, iznijetoj tijekom sastanka, regionalne informativne novine su zapošljavale u 2013. godini ukupno 375 osoba (sa vanjskim suradnicima-novinarima i preko 500), a svojim radom pokrivaju događaje iz područja kulture, privrede, politike i svakodnevice čijim detaljima se nacionalni mediji, slobodno možemo reći, više uopće ne bave, posljedično i zbog radikalnog smanjivanja dopisništava i općenitog pada prodaje.

– Moramo se naći u istoj kategoriji kao i dnevni listovi. Mi ne možemo biti u podređenom položaju, jer naš sadržaj nije isti kao izvješća lota ili tarot – rekao je Mirko Jurič, direktor Varaždinskih vijesti.

Sa zahtjevima grupacije složio se i savjetnik u Ministarstvu kulture Milan F. Živković:
– Ako se među komercijalnim medijima može naći i jedan sektor koji je od ključnog javnog interesa, to je svakako proizvodnja lokalnih vijesti. Uostalom, zakonska je obaveza države da potiče razvoj i osnivanje lokalnih medija i medijski pluralizam. Uz Hrvatsku u Europi postoji samo jedna država u kojoj se povlaštena stopa PDV-a razlikuje za tjedne i dnevne novine, a to je Poljska. Tu nepravilnost bi trebalo ispraviti i pretpostavljam da to neće biti sporno. Logično je da se opće informativno tržište promatra kao jedno, jer bi i lokalni listovi vjerojatno izlazili češće ako bi za to bilo mogućnosti na tržištu.

Saborska zastupnica, članica odbora za medije Sunčana Glavak misli da je tu očito je da je Hrvatska prekršila zakon (o medijima), jer do sada nije ne poticala razvoj lokalnih medija nego ih je gotovo gušila.
– Je li nekom u interesu da vi što manje izlazite, da vas nema – to pitanje ostavljamo u zraku, rekla je zastupnica.

Inicijativu podržava i Ivo Lovrić iz poduzeća Tisak d.d., koji je izjavio:
– Iz podataka o padu prodaje svih tiskovina za više od 20 posto u ovoj godini je vidljivo da se nešto treba napraviti kako bi se pomoglo lokalnim medijima. Ja se slažem sa ovom inicijativom.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist