Aktualno

Referendum o EU nakon haške presude

Referendum o EU nakon haške presude

Više od tisuću hrvatskih potpisnika, točnije njih 1144, uglavnom intelektualaca, među kojima su akademici i sveučilišni profesori,

uputila je zahtjev na hrvatskom i engleskom jeziku vlastima Republike Hrvatske da se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održi tek nakon donošenja konačne presude hrvatskim generalima na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.

Među potpisnicima zahtjeva za odgodu referenduma, jesu i akademici Smiljko Ašperger, Dubravko Jelčić, Stjepan Marčelja, Josip Pečarić te nadbiskup u miru mons. Ante Jurić, Sisački biskup mons. Vlado Košić, profesor emeritus Zvonimir Šeparović i general Željko Sačić.

Potpisnici smatraju, prenose mediji, kako Hrvati imaju vrijednosti koje se u Europi gube, a bez kojih ona ne može živjeti. Dodaju kako to pokazuje EU, koji je kaznio Hrvatsku zato što je, kako ističu, na temelju prava i obveza iz Ženevske konvencije oslobodila svoj okupirani teritorij.

Na tome tragu Tužiteljstvo Haškoga suda optužilo je hrvatske generale, iskonstruiralo pravnu normu o zajedničkom zločinačkom pothvatu kako bi moglo optužiti cijele civilne i vojne strukture, napominju potpisnici te podsjećaju kako su Hrvati nakon takvih optužaba postavili pitanje o prekomjernom granatiranju svojih gradova, a na njega nikada nisu dobili odgovor. Takvo ponašanje Europe ocjenjuju povijesnim primjerom beščašća i gaženja svih kršćanskih vrijednosti.

Ocijenivši kako su hrvatske vlasti od 2000. poslušno prihvaćale ili prelazile preko takvih pogleda na osnovne vrednote, potpisnici smatraju kako ulazak Hrvatske u EU pod takvim uvjetima neće moći pomoći EU-u da spozna vrednote bez kojih ne može opstati, te zato pozivaju hrvatske vlasti da odgode referendum sve dok se ne objavi konačna presuda Haškoga suda hrvatskim generalima.

Ističu kako žele vidjeti je li Europa prepoznala žrtvu, razlikuje li vrijednosti slobode od sužanjstva te tako dati priliku članicama EU-a da se očituju – smatraju li oni i dalje da postoje više i manje vrijedni narodi.
 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist