Kultura

“Real poem” na gradskim zidinama

"Real poem" na gradskim zidinama

U sklopu festivala Treće uho predstavljena je instalacija finskog konceptualnog umjetnika Mikkoa Kourinkija pod nazivom „Real Poem“ koja će se projicirati na dubrovačkim zidinama danas i sutra.

Građani i posjetitelji grada Dubrovnika instalaciju mogu vidjeti od 18 do 22 sata, na samom ulazu u grad na predjelu Pila na vanjskoj strani gradskih zidina.

„Real poem“ je nastavak umjetničkog projekta u sklopu kojeg se ove riječi smještaju u različite okoliše u različitim zemljama. Za konceptualnog umjetnika Kuorinkija svijet oko nas, onakav kakav jest, postaje Pjesmom te koristeći predmete i riječi on istražuje odnose između individualne i fizičke realnosti.

Planirajući ovogodišnji festival „Treće uho“ organizatori su htjeli uključiti i dubrovačke zidine u festival. Pozvali su Mikkoa Kuorinkija čiji su prethodni projekti uključivali zidine i zidove (Wall Piece 200 Letters i  1 Hour of Running for 30 Days Around Helsinki Prison Walls) da prouči Dubrovnik okružen zidinama i taj krajolik uključi u svoj projekt.

– Gradski krajolik Dubrovnika je očarajavajuće bogat i slojevit za osobu koja dolazi iz nordijskih zemalja. Osjetio sam da rad mora biti prilično jednostavan i ''prazan'' kako bi zapravo imao efekta u tom jedinstvenome okruženju – istaknuo je Mikko Kuorinki.

Mikko Kuorinki, konceptualni umjetnik rođen, živi i radi u Helsinkiju u Finskoj. Samostalno je izlagao u 1646 Den Haagu, CAC u Vilniusu, Finskom muzeju fotografije i u Skånes Konstförening u Malmöu. Na skupnim izložbama u posljednje vrijeme sudjelovao je u Malmö Konsthall, Kunsthalle Helsinki, Kiasma Museum of Contemporary Art u Helsinkiju i Overgaden u Copenhagenu.

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist