Aktualno

RAZLIKE MEĐU GRADOVIMA U Dubrovniku prosječna plaća dovoljna za kupovinu tri kvadrata

Prošle godine u Hrvatskoj je izgrađeno gotovo 30 % stanova više nego godinu prije, no potražnja za njima i dalje ne jenjava unatoč visokim cijenama. Mlade obitelji sve teže mogu do stana, a ako i uspiju, o većem prostoru uglavnom mogu samo sanjati.

Velike su razlike i među gradovima: Koliko se s prosječnom plaćom može kupiti stambenog prostora? Vukovar 21,8 m2, Zagreb 6,7 m2, Split 3,8 m2, Dubrovnik 3,2 m2. Primjerice, u Vukovaru se za prosječnu hrvatsku godišnju plaću mogu kupiti 22 četvorna metra stana, u Zagrebu ni 7, u Splitu manje od 4, a u Dubrovniku samo malo više od tri. U velikim gradovima stanova nikad dovoljno, osobito u Zagrebu i gradovima uz more. Manjak ponude utječe na cijene.

– Prosjek zagrebačkog tržišta je 2500 €, a more je priča za sebe, u ovom iznosu smo pomiješali i staro i novogradnju, A kada govorimo o moru, možemo reći da u Dubrovniku idu i do 8000€, u Splitu do 5 ili 6 000€, u Istri kada govorimo o vilama to su stvarno neki veliki iznosi, rekao je za HRT Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine u Zagrebu.

No u prvih šest mjeseci ove godine prodano je manje stanova nego u istom razdoblju lani. Manje su kupovali stranci, koji su lani kupili trećinu svih prodanih nekretnina u Hrvatskoj.

– Tako da se to osjetilo i sad ćemo vidjeti i sad ćemo vidjeti u narednim godinama, jer uvjet da bi cijene počele padati je prije svega usporavanje tržišta, vidjeli ste da u Europskoj uniji kamate na kredite još uvijek rastu kako bi se obuzdala inflacija, govori Dubravko Raniović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK za HRT.

Pročitajte još

FINALNI TURNIR KUPA Uskoro kreću sučeljavanja najboljih vaterpolskih klubova!

Dulist

IMATE LI GA KOD KUĆE? S polica se povlači lijek protiv bolova popularan u Hrvatskoj

Dulist

Sjajni rezultati učenica i učenika TUŠ-a na natjecanju ‘Match Race’

Dulist