DuList IN

RAZGOVOR: DAMIR KEDŽO Već sam s tri godine znao da ću biti pjevač. Glazba je nešto što me stvarno pokreće

RAZGOVOR: DAMIR KEDŽO Već sam s tri godine znao da ću biti pjevač. Glazba je nešto što me stvarno pokreće

Oduševljen sam Konavlima! Kad sam izašao iz auta i krenuo udisati ovaj zrak, i kad sam čuo ptičice, osjećao sam se odmah mirnije. Ovo je moj drugi boravak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Inače, u Dubrovniku sam bio davne 2004. godine. Tada sam sa Sašom i Tinom održao koncert na Babinom kuku, negdje oko Božića – priča nam glazbenik i pobjednik prošlogodišnje ‘Dore’ Damir Kedžo, prisjećajući se tako zanimljivog trenutka iz svoga života. Nekadašnji član prvog hrvatskog boy banda ‘Saša, Tin i Kedžo’ nastupit će krajem travnja sklopu programa Konovizije. Odlučio je prije toga doći na jug Hrvatske i malo se više upoznati s našim krajem, a mi smo imali priliku razgovarati s njime u prekrasnom okruženju samostana u Pridvorju. Kedžo, koji početke svoje karijere bilježi u reality showu Story Supernova Music Talents, ističe kako trenutno dane najviše provodi u studiju. Naime, snima novu pjesmu koja bi trebala ugledati svjetlo dana sredinom svibnja. O tome, ali i o svojim budućim projektima, suradnjama te o Eurosongu, rekao je više u razgovoru za novi broj DuLista.

Niste od 2004. bili na jugu Hrvatske?

Nisam, nažalost. Em nije bilo prilike, em zbog gužve – posebno kad je krenula cijela priča s Game of Thronesom (smijeh). Kad bih vidio fotografije gužvi, moram priznati da sam imao manju želju za dolaskom. Prvi put kad sam posjetio Dubrovnik, prije 15-ak godina, ništa nisam istraživao po gradu. Ovo mi je idealna prilika da sve vidim, dok nema puno ljudi. Sada su taman sve zatvorili u Rijeci, odnosno u Primorsko-goranskoj županiji, a ja sam gledao u kojoj se županiji sve otvara. Rekao sam: ‘Idem ja malo na jug!’ (smijeh). Siguran sam da ću vas u budućnosti malo više posjećivati.

Prošlu godinu je obilježio početak pandemije koronavirusa. Netom prije, odnijeli ste pobjedu na Dori i pripremali ste se za nastup na Eurosongu. Nažalost, niste mogli predstavljati Hrvatsku na natjecanju zbog situacije u kojoj se cijeli svijet našao. Je li Vam žao što je sve tako završilo?

Bio je to jako čudan osjećaj. Jer, zbilja smo bili u velikim pripremama. Letio sam odmah nakon Dore za Švedsku gdje smo napravili novu verziju aranžmana koja je bila adekvatna za Eurosong. Dečki iz Elfsa su počeli crtati haljine, osmišljavali smo koreografiju… Stvarno smo htjeli prirediti spektakularan nastup. Imao sam osjećaj da jurim 200 kilometara na sat. I onda je sve odjednom stalo. Žao mi je što Europa nije imala priliku vidjeti sve ono što smo pripremali. S te strane mi je izuzetno žao jer sam se za Eurosong pripremao, kako bi se reklo – sportski. Nije mi žao ni zbog čega drugoga. Možda bi u ovoj situaciji to bilo malo sebično. Jer, čujemo svaki dan puno informacija o teškim ljudskim sudbinama, a u većini slučajeva zbog koronavirusa. Moj problem po pitanju Eurosonga je ipak manji od svega toga. Živ sam, zdrav sam, radim i mislim da me Eurosong kad-tad čeka. Možda za mene tada nije bilo vrijeme. Smatram da za neke stvari koje mi se u životu dogode, postoji uvijek neki viši razlog.

Je li Vam žao jer niste dobili mogućnost predstavljanja Lijepe naše ove godine na Eurosongu?

Puno zemalja je odabralo prošlogodišnje pobjednike, kao što su odabrali i naši susjedi Srbija i Slovenija. Mi smo odlučili drukčije, ali ostavio sam tu priču iza sebe. Radim na novim projektima, snimam ‘Tvoje lice zvuči poznato – All stars’ koju ćete gledati uskoro na Novoj TV i radim na dvjema novim pjesmama. Albini želim svu sreću ovoga svijeta i mislim da će nas dostojno predstaviti.

Možete li nam otkriti neke detalje?

Ne mogu puno otkriti (smijeh). Ono što mogu reći jest da će jedna pjesma izaći sredinom svibnja. Bit će riječ o bržoj pjesmi, baš za ljepše dane. Takav sam, čim krene proljeće, automatski se bolje i poletnije osjećam! Druga će ugledati svjetlo dana u listopadu ove godine. Bit će riječ o moćnoj baladi. Radimo i na novom albumu kojeg planiramo objaviti krajem godine. Lani sam izdao svoj drugi album, a na koji sam čekao 12 godina (!). Sad ću malo manje vremena čekati za takav glazbeni uradak. Jer, čim kreneš raditi nove pjesme, dobiješ neki zamah, reakcije publike te inspiriraju i potiču na još kreativnosti i rada. Zato na sljedeći album nećemo dugo čekati.

Gdje pronalazite inspiraciju za stvaranje glazbe?

Stalno sam inspiriran. Imam snimke iz privatne arhive na kojima sa svoje tri godine govorim da ću biti pjevač. I to mi se ostvarilo. Pjevam bez prestanka! Glazba je nešto što me stvarno pokreće. Dan u kojemu ne pjevam, za mene je potraćen. Pronalazim inspiraciju u svemu, među ostalim, u nekim svojim odnosima pa i u odnosima bliskih ljudi. Znam nekad sjesti na kavu i promatrati svijet oko sebe. Nerijetko tada nazovem ljude s kojima surađujem i zamolim ih da mi napišu pjesmu o određenoj situaciji jer bih o njoj htio ‘progovoriti’. Nekad odlučim samostalno napisati tekstove, ali jednostavno to nije na razini koju drže neki tekstopisci. Jednom je pokojni Oliver rekao: ‘Kad budem napisao bolju pjesmu od one koju su mi drugi napisali, izbacit ću je’. Mislim da nikad nije izbacio svoju pjesmu. Iskreno, nemam taj neki, reći ću, ego trenutak da moram napisati pjesmu. Ni glumac ne mora napisati scenarij. Mora ga osjetiti i donijeti na scenu. Moje je da iznesem emociju na najbolji način koji znam. To jedino mogu ako uistinu osjetim pjesmu.

Nedavno ste izbacili pjesmu s Tijanom Bogičević koju prati videospot s predivnim kadrovima. Gdje je sniman spot?

Spot je sniman na Krku, pored mog rodnog mjesta Omišlja, zatim u Palači šećera, novootvorenom Muzeju grada Rijeke, i Brseču u Istri. Dovoljno ću reći o pjesmi ako kažem da ne znam za koju bih pjesmu toliko puta prelazio granice i testirao se na COVID-19. Bilo je teško logistički organizirati snimanje u dvije države za vrijeme lockdowna. Čuo sam pjesmu prije Dore i apsolutno me ‘kupila’ na prvu. Autorica pjesme je Aleksandra Milutinović, s kojom sam se dugo vremena dopisivao i imali smo dugogodišnju želju za zajedničkim radom. Tijana je bila logični izbor. Dosta strastveno pristupa pjevanju. Pjesmu smo snimali od veljače do prosinca prošle godine, a izdali smo je za ovo Valentinovo. Bio je to jedno dugačko razdoblje u kojem se pjesma stvarala. Da nije bilo korone, možda bi bilo brže, ovako je sve snimanje iziskivalo jako puno energije, logistike i novaca, ali vrijedilo je. Imamo pjesmu i spot koji publika u Hrvatskoj i susjednim državama obožava i to je smisao svega.

Je li Vam drago što ste ostali u glazbi, što je Vaš životni put obilježen glazbom?

Da! Uvijek sam znao da je glazba moj životni izbor – u bilo kakvom obliku. Imao sam dosta opcija za odlazak u inozemstvo, mi se posao, primjerice, u berlinskom kazalištu, ali ja sam znao da želim prije svega pjevati doma. Da nisam imao želju ostati u Hrvatskoj, i pjevati na materinjem jeziku, vjerojatno bih razvio karijeru negdje drugdje. Bilo je teških vremena, kad sam mislio: ‘Ako ovako bude, ne znam hoću li nastaviti pjevati’. Ali, nekako sam uvijek izgurao. U trenucima kad sam mislio odustati, uvijek bi se stvorila neka nova priča koja bi me vratila u pjevanje. Mislim da je meni bilo suđeno da se ovime bavim. I bavim se ovime jer je ovo nešto što volim najviše na svijetu. To je moj svakodnevni motiv. Novac me ne pokreće i nikad me nije pokretao. Ovaj posao iziskuje toliko rada i stalno moraš davati svoj maksimum. Za mene to predstavlja jednu vrstu uzbuđenja i ne mislim odustati.

Koliko Vas je, u psihičkom smislu, promijenila operacija čeljusti, o kojoj ste puno puta otvoreno pričali u javnosti?

Meni je drago da sam s time izašao u javnost i osvjestio o kolikom se zdravstvenom problemu radi. Ljudi su mislili da je to estetska operacija. No, to je operacija koju pokriva HZZO. Radi se o deformitetu čeljusti zbog koje osoba ne može normalno žvakati. Doslovno sam s dva zuba grizao hranu! Drago mi je da sam iznoseći detalje o operaciji osvijestio javnost o tom problemu. Svakako nisam očekivao da ću nakon te operacije, koja mi je prvenstveno spasila zube, doživjeti i takav nalet samopouzdanja. Gledajući s današnje pozicije, žao mi je što nisam u ranijim godinama htio operirati čeljust. Ali, bilo me je strah da bih nakon operacije mogao potpuno drukčije pjevati! Bilo je puno rizika u toj priči, ali pratila me je sreća i nije se ništa promijenilo po pitanju moga pjevanja. Danas mi je beskrajno drago da sam se odlučio na ovaj potez. Po dolasku u Dubrovnik, ispred hotela me je pozdravila djevojka koja mi je zahvalila što sam njenoj prijateljici svojim iskustvom i savjetima pomogao da se odluči na operaciju. Zato javno govorim o tome jer znam koliko je to zdravstveni problem i koliko je ljude strah.

O DUETIMA

Prvi duet se pamti!

Ostvarili ste kroz karijeru puno dueta. Koji Vam je najdraži?

Svaki duet nosi svoje! Domenica je jedna prekrasna djevojka s kojom mi je bio gušt snimati. S pjesmom ‘Mi protiv nas’ pobijedili smo na Splitskom festivalu, prema glasovima publike. Kad sam čuo pljesak nakon izvedbe, znao sam da je to to! Posebno mjesto u mom srcu ima pjesma ‘Sve u meni se budi’ sa Zsa Zsa-om. Bila to moja prva hit pjesma u duetu, inače najslušanija u Hrvatskoj u 2017. godini. Za svaki duet sam se odlučio jer osobu s kojom pjevam izrazito cijenim, zato što mislim da imamo nešto zajedničko, ali i u konačnici jer mi je pjesma odlična.

ODNOS S BIVŠIM ČLANOVIMA BENDA

‘Doživjeli smo puno stvari’

Jeste li i dalje u kontaktu s bivšim članovima benda – Sašom i Tinom?

Sa Sašom sam trenutno u pripremama za novu sezonu showa ‘Tvoje lice zvuči poznato’. S Tinom sam se dopisivao baš neki dan. Trenutno je u New Yorku. Čujemo se stvarno redovito. Ono što smo nas trojica proživjeli zajedno te 2004. godine, to je nešto što te obilježi za cijeli život. U kratkom smo razdoblju doživjeli toliko interesantnih stvari. Nakon svega toga su postojale dvije opcije – da više nikad ne pričamo ili da se zbližimo. Drago mi je da smo ostali u kontaktu.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 14. travnja 2021.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist