Crna kronika

VIDEO/RAZBIJEN DRUGI LANAC KRIJUMČARENJA Policija u Opuzenu zaplijenila 73 kilograma kokaina iz Južne Amerike

VIDEO/RAZBIJEN DRUGI LANAC KRIJUMČARENJA Policija u Opuzenu zaplijenila 73 kilograma kokaina iz Južne Amerike

Policijski službenici protekle su nedjelje na području Opuzena zaplijenili 73 kilograma kokaina u oplatama kontejnera s bananama u skladištu jedne tvrtke koja se bavi uvozom banana iz Južne Amerike. Riječ je o dosad najvećoj zaplijeni kokaina u Hrvatskoj čime je razbijen drugi zločinački krijumčarski lanac droge morem iz Južne Amerike prema Hrvatskoj i dalje, istaknula je glasnogovornica policije Andrijana Biskup.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je ova velika zaplijena rezultat dobre suradnje i koordinacije policijskih službenika PU dubrovačko-neretvanske sa službenicima Uprave kriminalističke policije ministarstva, policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te nadležnog državnog odvjetništva.

-Temeljem početnih saznanja Odjela kriminaliteta droga, provedeno je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem tri hrvatska državljanina na području Neretve. Riječ je o 35-godišnjaku, 41-godišnjaku i 47-godišnjaku koji su uhićeni u subotu navečer prilikom organiziranog istovara kokaina iz kontejnera koji je prethodno brodom pristigao u Luku Ploče. Prilikom uhićenja te provođenjem brojnih pretraga kod uhićenika je pronađeno 60 paketa kokaina 72 kilograma i 900 grama – rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica dodavši da je zaplijenjeni kokain vrlo visoke kakvoće.

Protiv trojice uhićenih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela ‘Neovlaštena proizvodnja i promet drogama’ iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela ‘Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja’ iz čl. 329. st. 1. t. 4. Osumnjičeni su u kasnim večernjim satima nedjelje, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl rekao je kako se droga krijumčarila preko Luke Ploče, u oplatama kontejnera s bananama. Naglasio je kako su u nekoliko mjeseci razbijene dvije zločinačke skupine.

-U akcijama je ukupno zaplijenjeno 98 kilograma kokaina. Tijekom subote navečer u Opuzenu su zatečene tri osobe, a dvije su se nalazile u samom kontejneru. Radi se o kokainu iz Južne Amerike vrijednosti oko 100 eura po gramu, ako ga ne bi miješali. Kilogram košta oko 40 tisuća eura – istaknuo je Neusidl dodavši kako je kokain bio namijenjen za preprodaju na tržištu Hrvatske i Europske unije.

Također, s obzirom da je tvrtka u čijim su kontejnerima krijumčari švercali kokain u vlasništvu bivše gradonačelnice Metkovića Katarine Ujdur, Neusidl je komentirao kako ona ni njezina tvrtka nipošto nisu povezani sa zaplijenjenom drogom.

Inače, od početka ove godine ovo je već drugi slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina koji morem pristiže u Republiku Hrvatsku nakon čega se dalje kopnenim putem distribuira u susjedne zemlje, istaknuto je na konferenciji za medije.

U sklopu ove dvije akcije spriječeno je krijumčarenje 219 kilograma kokaina, od kojeg je pronađeno i zaplijenjeno 98 kilograma, što predstavlja jednu od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj. Razbijene su dvije zločinačke organizacije, a uhićeno je ukupno sedam osoba. Ovim zapljenama Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nastavlja niz uspješnih akcija zapljena velikih količina droga na ovom području. Naime, u posljednjih deset godina ova Policijska uprava zabilježila je preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko 2 tone marihuane, 70 kg heroina, 113 kg kokaina i više od 95 000 tableta.

 

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist