Županija

Ravnatelji protiv privatizacije primarne zdravstvene zaštite

Ravnatelji protiv privatizacije primarne zdravstvene zaštite

Ravnatelji pet domova zdravlja s područja Dubrovačko-neretvanske županije zajedno sa županom Nikolom Dobroslavićem te nadležnim pročelnikom Dariom Kulišićem usprotivili su se Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Zaključeno je kako ova dva prijedloga „ugrožavaju jedno od temeljnih prava građana – pravo na sveobuhvatnu i jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu“ te da „ovakve ambiciozne i korjenite promjene oba navedena zakona traže provedbu redovite proceduru donošenja zakona od pokretanja postupka do trećeg čitanja.“

Ustvrdili su i da Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti nije sukladan Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012. – 2020. godina. Isto tako, rečeno je da prijedlog Zakona nije u skladu ni s Nacionalnim strategijama koje reguliraju područje zaštite mentalnog zdravlja, poglavito s Nacionalnom strategijom suzbijanja zlouporabe droga u RH za razdoblje 2012 do 2017.godine.

Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zaključeno je, „višestruko proturječan te parcijalno i paušalno tretira ozbiljnu zadaću organiziranja primarne zdravstvene zaštite“, a na taj se način „domovi zdravlja udaljavaju od dosadašnje zadaće koordiniranja, unaprijeđenja i provođenja primarne zdravstvene zaštite“ te im „financijsko poslovanje dovodi u neizvjesnost“.

Razlozi koji se odnose na ukidanje obveze zadržavanja u DZ, 30 posto svake djelatnosti, obrazloženi su pokazateljima kvalitete i broja pruženih usluga te učinkovitost, što ravnatelji domova zdravlja smatraju „da nije i ne može biti jedini kriterij – razlog za ukidanje ove bitne odredbe, čiji je smisao očuvanje dostupnosti zdravstvene zaštite.“

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist