Županija

DAN ŽUPANIJE ‘Zbog političkog uspjeha ne mijenja se teritorijalni ustroj’

DAN ŽUPANIJE 'Zbog političkog uspjeha ne mijenja se teritorijalni ustroj'

Dubrovačko-neretvanska županija obilježila je svoj dan i blagdan svog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića.

– Nije jednostavno ocrtati u nekoliko rečenica županiju između dva njezina svečana dana. Možemo ustvrditi da je ova županija napokon dobila mukotrpnu bitku za kopneno povezivanje s ostatkom Hrvatske. Pelješki most će se nastaviti graditi. Nema više nikoga tko drugačije govori. Ni u Hrvatskoj, niti u Europi. Dobili smo i bitku za regionalni status. Ova županija ostat će jedinica područne samouprave, odnosno regija. Malo tko ozbiljan to još spori. Utihnuli su oni koji su zagovarali ukidanje županija, gradova i općina.

Ostaju možda samo oni koji misle da npr. županije treba ukinuti jer ih oni ne mogu politički osvojiti. Njima možemo poručiti: Legitimno je željeti politički uspjeh, ali se zbog toga ne mijenja teritorijalni ustroj države. Pogotovo se ne mijenja ustroj na način da se unutar hrvatskog nacionalnog korpusa otvaraju nove podjele, razdori i sukobi. Hrvatsko jedinstvo utemeljeno je na velikim žrtvama. Zato nitko nema pravo ičim ga dovoditi u pitanje – rekao je među ostalim župan Nikola Dobroslavić na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Naglasio je i kako županija ustraje na povezivanju Dubrovnika autocestom, dionicom Ploče – Osojnik, kroz našu županiju.

– Tako je to planirano prostornim i strateškim dokumentima ove države. I tako to naša Vlada treba i ostvariti. Mi moramo povezati Hrvatsku, a naši susjedi znat će, i bez naše pomoći, sebe povezati. Međutim, s našim susjedima mora naša Vlada što prije riješiti pitanje granica. Da se identificira granica, na kopnu i na moru. Da možemo ostati usmjereni k budućnosti, a ne osvrtati se neprestano prema prošlosti. Da ne bi pojedincima ponovo padalo na pamet svojatati Prevlaku na primjer – istaknuo je župan Dobroslavić.

Nazočne su govorima pozdravili i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Branko Bačić kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, te potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je kako vlada skrbi o svim županijama u Hrvatskoj, a posebno o Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nabrojivši potom Vladine projekte na jugu Hrvatske.

– Kad se svi ovi projekti završe ova se županija neće moći nazvati dolinom suza, a kad se završi Pelješki most onda mogu biti suze radosnice – istaknuo je, između ostaloga, Bauk.

Ovom prigodom dodijeljene su i nagrade dobitnicima županijskih priznanja. Niko Kapetanić, predsjednik Matice Hrvatske Konavle te tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine dobitnik je nagrade za životno djelo. Uz ovu nagradu, vijećnici su odlučili Nagradu za iznimna dostignuća u 2014. godini dodijeliti predsjednici Matice umirovljenika Dubrovnik Luci Gvozden te Društvu žrtava azbesta Ploče.

Nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu primili su predsjednik udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić i Dubrovački simfonijski orkestar, dok je FA Linđo dobio izvanrednu nagradu.

U ime laureata okupljenima se obratio Niko Kapetanić.
– Obično se dobitnici nagrada i priznanja zahvaljuju riječima da će nagrada biti poticaj za njihov daljnji rad. I to je istina. Htjeli mi to priznati ili ne nagrade, priznanja i pohvale raduju ljude. Nagrade su važne svima koji vrijedno rade i doprinose na raznim područjima djelovanja. Važno je da nagrađeni iskreno smatraju da su nagrade i zaslužili, ali je još važnije da tako misli i svekolika javnost. Bili smo svjedoci da se i na najvećim razinama dijele nagrade bez ikakvog kriterija. Ne ponovilo se – istaknuo je Kapetanić, zahvalivši se svima u ime nagrađenih.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist