Aktualno

RASTU CIJENE MATERIJALA, ALI I ZEMLJIŠTA Čeka li nas veliko poskupljenje stanova?

RASTU CIJENE MATERIJALA, ALI I ZEMLJIŠTA Čeka li nas veliko poskupljenje stanova?

Pandemija koronavirusa utjecala je i na građevinski sektor pa građevinari već neko vrijeme upozoravaju da cijene materijala rastu i da će to postati veliki problem i za krajnje korisnike, dakle kupce stanova. Pitanje koje se nameće samo od sebe, donosi RTL, je – hoće li rast cijene materijala utjecati na cijenu završnog proizvoda – stana.
Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović za RTL.hr kaže da je puno faktora utjecalo na rast cijena stanova, ali da je taj trend vidljiv već dvije godine. To je prije svega imalo utjecaj na cijenu novosagrađenih stanova, ističe te upozorava da je došlo i do polarizacije cijena.
-Naravno da nije isto kad je stan u centru grada ili kad je on na periferiji – govori te dodaje:
‘Cijene koje jesu su ti okviri, ne očekujem bitan rast. One su dosegle neku razinu i one će se tu negdje kretati, ovisno o kvaliteti gradnje, lokalitetu. Ne očekujem da će to otići u nebesa, da neće biti priuštivo.
-Cijena će ovisiti o lokalitetu i kvaliteti gradnje nekretnine – rekao je za RTL Ranilović.
S druge strane, ekonomski analitičar Damir Novotny napominje da je građevinski materijal tek djelomično poskupio.
-Građevinari govore o poskupljenju željeza. Nabavni lanci su prekinuti, teško je dobiti iz Kine kontejner željeza. U Europi nema dovoljno proizvodnje građevinskog željeza, ali, recimo, cementa imamo dovoljno – upozorava Novotny.
-Ne možemo reći da su svi materijali poskupjeli. Pitanje je naravno koliko željezo participira u izgradnji. Veći problem je cijena radne snage. Nema na tržištu dovoljno radne snage. A potražnja za građevinom je velika, i u Hrvatskoj i EU. To će biti veći problem – smatra Novotny.
Dodaje da i treba reći da su cijene stanova u Hrvatskoj narasle, ali ne svugdje.
-Cijene su narasle na Jadranu i Zagrebu. Razlog? Štednja je iz banaka otišla u nekretnine, a Hrvatska je jedna od zemalja koja nema porez na nekretnine. A nekretnine se iznajmljuju… I zbog toga su isto narasle cijene stanova. Ali, ponavljam ne svugdje – zaključuje Novotny.
Vlasnica agencije za poslovanje nekretninama Biliškov nekretnine, Jasminka Biliškov u razgovoru za RTL.hr ipak ističe cijene građevinskih materijala koje su značajno poskupjele, što, zaključuje, u konačnici rezultira višom cijenom.
-Cijene su zadnjih godinu dana porasle značajno, a razlog je tome što su cijene materijala, sirovina poskupile i cijena građenja je otišla… Sve skupa je rezultiralo višom cijenom nekretnina. Cijene su dosta visoke i mislim da će se rast zaustaviti, ali i dalje sve ovisi o cijenama građevinskog materijala i sirovinama, a i cijenama građevinskog zemljišta. Ako cijene materijala i dalje budu rasle, morat će i rasti cijene… – upozorava Biliškov.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist