AktualnoUrednički izbor

PRED ACI MARINOM DUBROVNIK VELIKA JE PREOBRAZBA ‘Grad u malom’ narast će za 220 metara rive, a primat će i megajahte

PRED ACI MARINOM DUBROVNIK VELIKA JE PREOBRAZBA ‘Grad u malom’ narast će za 220 metara rive, a primat će i megajahte
Split, 08/2018 ACI marina Dubrovnik Davor Zunic / Petar Fabijan

ACI Marina Dubrovnik u Komolcu vrvi što stalnim, što novim gostima koji su svoja plovila prvi put ove godine u nju privezali. Uslugom su itekako zadovoljni, sve im je nadohvat ruke, a standard i širina usluge stalno se podižu na višu razinu. U marini je i 30-ak dugogodišnjih gostiju koje je osvojila na prvi pogled, a ostali su joj vjerni i u samom srcu pandemije tijekom prošle godine. Nisu ni trenutka dvojili već su na svojim jahtama u Komolcu boravili od travnja pa sve do listopada.
U ACI marini nam otkrivaju kako se turisti osjećaju vrlo sigurno. Tijekom vikenda u marini boravi znatan broj gostiju, a smjene se odvijaju vikendom. 70 posto brodova u komolačkoj marini u vlasništvu je charter tvrtki koje ove godine rade ‘punom parom’. Ovaj ‘grad u malom’ kako je naziva sam direktor Leo Ajduković na jednom mjestu ima sve što bi gost mogao poželjeti, a sljedeće godine još će dodatno ‘narasti’ ambicioznim planovima za proširenje Rive I te projekta elektrifikacije.

Veliki planovi za proširenje
—Dubrovnik je imao problem s prekomjernim brojem turista koji su dolazili u naš grad, ali ove godine se to malo iskristaliziralo. Dovoljno je pogledati jahte ispred Lokruma i vidjeti da nam stižu najbogatiji ljudi svijeta. To nam je pokazatelj jednog novog smjera turizma kojim bismo dalje trebali ići, a koji je svakako vezan za marine jer dio tih velikih jahti pristaje u našim marinama. Ne možemo za sada primiti te velike jahte duge 70 do 100 metara u vlasništvu poznatih lica, ali jednog dana ćemo i to moći kada napravimo proširenje. Naime, brodovi koji uplovljavaju u naš akvatorij sve su dulji pa se tako i ova marina mora prilagoditi njihovim gabaritima. Nekada je prosjek duljine brodova bio 10 metara, a sada je taj prosjek preko 20 metara u našoj marini. Kada će do proširenja točno doći, još uvijek je teško reći, ali važno je da je sve uvršteno u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije. Ove zime planiramo adaptaciju i realizaciju Rive I te ćemo na tom području omogućiti uplovljavanje četiri do pet metara duljih plovila nego dosad. Time ćemo dobiti 220 metara nove obale. To će biti riva za prihvat najvećih brodova. Čeka nas i potpuna elektrifikacija Rive G gdje nam nedostaje snage u struji pa ćemo promijeniti u potpunosti sve električne ormariće, modernizirati te pojačati i vodu i struju – otkriva nam direktor ACI marine Dubrovnik Leo Ajduković.

PRED ACI MARINOM DUBROVNIK VELIKA JE PREOBRAZBA ‘Grad u malom’ narast će za 220 metara rive, a primat će i megajahte

Rekonstrukcija je, ističe, podijeljena u četiri faze. Radovi se neće izvoditi istovremeno kako bi marina mogla biti spremna za novu sezonu već 1. svibnja 2022. Uz proširenje rive, u ACI marini Dubrovnik povećat će i svoju servisnu zonu koja će postati najveća na južnom dijelu Jadrana. Za servisnu zonu već je izrađen idejni projekt, a u sklopu njega će 10 tvrtki koje se u ACI marini bave servisom na 1400 kvadrata prostora imati hangare u kojima će uredno moći raditi na brodovima tijekom zime. To ipak nije kraj novostima i podizanju usluge u ovoj marini. Od ove godine imaju i novi restoran koji je gostima dao dodatne kvalitetne sadržaje.

Podizanje kvalitete
—ACI marina u Komolcu je kao mali grad. Ovdje je sve važno. Nekoć smo dobivali pritužbe da naš restoran nema doručak ili da nešto nije kako treba, ali toga više nema. Imamo sada dva restorana koji su različiti u svojoj ponudi, a svaki je na svoj način vrhunski. Jako mi je drago što su se uz strane goste u ACI marinu počeli vraćati i Dubrovčani. Tako je bilo i nekada kada je u ljetnikovcu Sorkočević postojao restoran. Nadam se da ćemo ga jednog dana ponovno imati kada obnovimo Sorkočevića i da će to biti restoran s Michelinovom zvjezdicom – poručuje direktor Ajduković. Za ljetnikovac Sorkočević ACI marina je dobila građevinsku dozvolu prije godinu dana te je projekt prijavila i na europske fondove. Trenutno se, govori nam direktor Ajduković, pronalazi fond kroz koji će se obnova ljetnikovca financirati. Dok se čeka na početak realizacije svih planova, u marini sezona ide svojim tijekom. I to vrlo uspješnim pa ni sam direktor ne skriva zadovoljstvo. ‘Nitko nije očekivao ovakvu sezonu’, ističe te se nada kako će ona i potrajati.

PRED ACI MARINOM DUBROVNIK VELIKA JE PREOBRAZBA ‘Grad u malom’ narast će za 220 metara rive, a primat će i megajahte
Leo Ajduković

Financijski bolji rezultati
Sve je zapravo još od svibnja krenulo u dobrom smjeru. Iako nije bilo klasične predsezone, prve nautičare u Komolcu su primili mjesec dana ranije nego što su se nadali. Ove godine ponovno bilježe veliki priljev gostiju iz Amerike, njemačko, austrijsko i englesko tržište tradicionalno se vratilo u marinu. Jedino su ove godine izostali nautičari iz Australije i Dalekog Istoka, ali zato je pristiglo više Francuza nego ikad. I rezultati, podcrtava Leo Ajduković, pokazuju Tijekom vikenda u marini boravi od 200 do 300 gostiju, a smjene se odvijaju vikendom. 70 posto brodova u komolačkoj marini u vlasništvu je charter tvrtki koje ove godine rade ‘punom parom’ koliko je ova sezona bolje u odnosu na 2020. Prema dosadašnjim pokazateljima, krajem svibnja marina je bila na 91 posto prihoda prethodne godine, krajem lipnja na 98 posto, a sada su već premašili cijelu prošlu godinu. Najave su jako dobre i za jesen što daje nadu da će sezona potrajati i biti uspješno zaključena. Upravo su i najave charter kompanija, poslovnih partnera ACI marine Dubrovnik fantastične.
—Sve im je ‘bookirano’ do 15. listopada, od malih i velikih glisera do katamarana. Ako se situacija tako nastavi, imat ćemo odličan zaključak sezone, a pogotovo ako se sjetimo da predsezonu de facto nismo ni imali – naglašava Ajduković. Dodaje i kako trenutno imaju jako puno upita za godišnje vezove kao i obećanja dugogodišnjih gostiju, ali i onih novih kako će svojim plovilima doći u marinu. Dodajmo i kako korisnicima ACI Carda u ACI marini Dubrovnik osiguravaju i 20 posto popusta na dnevni vez kao i 50 posto popusta za vez na kopnu. A, misle svakako i na sugrađane koji im svoja plovila povjeravaju na suhom vezu tijekom zime. I ove godine planiraju im ponuditi tu uslugu i tako pokazati da su socijalno osjetljivi te im izaći u susret.

PRED ACI MARINOM DUBROVNIK VELIKA JE PREOBRAZBA ‘Grad u malom’ narast će za 220 metara rive, a primat će i megajahte

Objavljeno u tiskanom izdanju 1. rujna 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist