Hrvatska

RASTE CIJENA NEKRETNINA Dubrovnik uvjerljivo najskuplji grad

Prema novom istraživanju, tražene cijene nekretnina na prodaju pokazuju godišnji rast od 6 posto, piše Njuškalo. Gledamo li zasebno samo stanove u Hrvatskoj, njihove tražene cijene pokazuju godišnji rast od 8 i pol posto, dok godišnji rast traženih cijena kuća u istom periodu bilježe rast od gotovo 4 posto.

Interes za nekretninama u Republici Hrvatskoj raste iz godine u godinu, pa je tako u rujnu zabilježeno čak 10 posto više posjeta u Njuškalovoj kategoriji Nekretnine u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u odnosu na mjesec rujan 2017. godine rast iznosi enormnih 20 posto.

Godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj izuzetno je ovisan o lokaciji, pa je tako u Zagrebu unazad 12 mjeseci zabilježen skok za oko 8 i pol posto i u rujnu je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2.079 eura. Istovremeno, Split bilježi rast traženih cijena za oko 5 posto. U rujnu je tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosila 2.866 eura.

Godišnji rast cijena stanova je zabilježen u svim većim hrvatskim gradovima. Tako su u Rijeci i Osijeku cijene više za oko 6 i pol posto, dok su u Puli one rasle za oko 6 posto. I dalje je uvjerljivo najskuplji hrvatski grad, što se cijena nekretnina tiče, Dubrovnik. Tamo je u rujnu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.886 eura, što je za 2 posto više nego prije godinu dana. Prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem, tamo je u prošlom mjesecu iznosila 4.724 eura.

Pri samom vrhu, što se godišnjeg skoka traženih cijena stanova tiče, nalaze se Koprivnica i Karlovac, gdje su cijene u godinu dana skočila za 12, odnosno 10 posto. Što se cijena kuća tiče, najveći godišnji rast cijena zabilježen je u Zaprešiću, gdje su tražene cijene skočila za čak 17 posto.

Kako smo već naglasili, u Gradu Zagrebu su cijene stanova u posljednjih 12 mjeseci skočile za 8 i pol posto, te je u rujnu tamo prosječna tražena cijena iznosila 2.079 eura. Gledamo li period posljednjih 48 mjeseci, tražene cijene stanova su u glavnom gradu porasle za čak 19 posto, a u odnosu na 2016. godinu za gotovo 29 posto.

Cijene i rast variraju od kvarta do kvarta. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana na Maksimiru u rujnu iznosila 2.141 euro, što je za 4 posto više nego lani u rujnu. Istovremeno, Jarun bilježi skok traženih cijena stanova na godišnjoj razini za čak 13 posto. U rujnu je tamo prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2.092 eura. Istovremeno, Vrbik bilježi rast cijena stanova za 15 posto, a Utrine za 10 posto.

Pročitajte još

Ugostiteljima promet pao za 50 posto, traže hitne sektorske mjere

Dulist

RANIJE OD PLANIRANOG Za mjesec dana Hrvatska se spaja Pelješkim mostom!

Dulist

Sjećate li se fotoreportera koji je slavio pogodak s ‘Vatrenima’? Ima posebnu poruku za njih

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija