Aktualno

Radnici sumnjaju u regularnost stečajnog postupka

Radnici sumnjaju u regularnost stečajnog postupka

Stotinjak bivših djelatnika GP-a Dubrovnik, prošlog petka u kongresnoj dvorani hotelA Libertas Rixos, održali su sastanak s odvjetnicima iz zagrebačkog odvjetničkog ureda “Par&Gradac“.

Tom prigodom radnici su im potpisali punomoć o zastupanju. Kako nam je rekao jedan od radnika, koji je nazočio sastanku, ispada da su radnici tek zadnji u isplati u stečajnom postupku, a ne, kako su im tvrdili predstavnici Sindikata graditeljstva Hrvatske, u 1. isplatnom redu. Podsjetimo, to je bio i uvjet zbog kojeg su radnici, nakon što su dobili jednu plaću, deblokirali kamenolom na Dupcu.
 
PUNOMOĆ POTPISALA 123 RADNIKA
 
Radnici su nezadovoljni jer, nemaju nikakvih spoznaja o stečaju, o naplati svojih potraživanja, o stanju imovine GP-a Dubrovnik u stečaju, što je s ostatkom imovine, čija prodaja očito ne ide kako se najavljivalo. Smatraju kako ima nezakonitosti i u načinu obračuna plaća, a sumnjaju i u regularnost samog stečajnog postupka. Posebno ih je zanimalo odakle se isplaćuju plaće za 10-ak osoba koje su i dalje ostale raditi u GP-u nakon proglašenja stečaja. Radnici su ogorčeni jer sve češće do njih dolaze informacije kako se Remiza, čijom se prodajom u stečajnom postupku mogu naplatiti, čuva za Grad Dubrovnik, a koji čeka da joj padne cijena.
Želimir Par iz odvjetničkog ugovora „Par &Gradac“ ističe kako su suradnju dogovorili sa 123 radnika, koji su im potpisali svoju punomoć za zastupanje u stečajnom postupku. Dodaje kako su na sastanku radnici iznijeli svoje probleme i niz pitanja na koja će im ovaj odvjetnički ured, putem uvida u spise, pokušati dati odgovore.
 
„PAR&GRADAC“ ZA INFORMIRANJE RADNIKA

– Informirat ćemo ljude o tome što je prodano i kako teče stečajni postupak, a što je najvažnije pratit ćemo daljnji tijek postupka, što će biti s nekretninama i paziti da njihove cijene ne idu ispod prave vrijednosti, kako bi se radnici mogli naplatiti. Također ćemo voditi računa da se postupak odvija u skladu sa zakonom. Naravno, to se odnosi i na Remizu iz koje se jedino radnici mogu naplatiti – napominje Par i dodaje da, iako su radnici na prošlotjednom sastanku izrazili sumnju u regularnost samog stečajnog postupka, za sada ne smatraju kako postoje nelegalnosti u samom stečajnom postupku.
– Stečajni postupak strogo je određen zakonom, a papiri će govoriti dovoljno sami za sebe – napominje odvjetnik Par. No, dobit odvjetničkog ureda, prema potpisanim punomoćima, ovisit će o tome hoće li se ili ne radnici naplatiti.
 
NJIHOVIH 10 POSTO
 
– Ukoliko se radnici naplate, i mi ćemo od njih naplatiti 10 posto za svoje usluge. Ukoliko radnici ne dobiju ništa, ni mi ne dobivamo ništa – zaključuje Želimir Par. 
 
 

STEČAJNI UPRAVITELJ GP-A DUBROVNIK DRAGAN KNEŽEVIĆ
Jedino sud može do novca!
 
Stečajni upravitelj Dragan Knežević slaže se kako radnici GP-a imaju pravo tražiti punomoć od neke druge odvjetničke tvrtke. Naime, kad je otvoren stečaj, oko 150 radnika je zastupao i danas zastupa Sindikat, a u odboru vjerovnika i skupštini imaju svog predstavnika.
– Treba naglasiti da jedino sud može doći do novca, jer sud prodaje, a sam odvjetnički ured nije tijelo u stečajnom postupku – napominje Knežević i dodaje kako se radnici, ukoliko ih nešto zanima, uvijek mogu doći raspitati u sjedište tvrtke. Što se tiče nezakonitosti u stečajnom postupku, Knežević ističe kako se sve radi prema zakonu, a on kao stečajni upravitelj podnosi izvješće skupštini i ništa se ne radi mimo toga.  
 
DEVET ZAPOSLENIH U GP-U
 
– Imamo 9 zaposlenih ljudi na čuvanju imovine koja se nalazi od Primorja do Župe dubrovačke. Mogli smo uzet zaštitarsku tvrtku, što bi nas došlo tri puta skuplje. Ti ljudi, osim što čuvaju imovinu, rade i druge stvari, održavaju i čuvaju strojeve i mehanizaciju, a izvor su informacija ukoliko je netko zainteresiran za kupnju. Da smo uzeli zaštitarsku tvrtku, oni bi samo čuvali opremu i morali bi opet zaposlit nekoga za održavanje. Imamo i 4 osobe koje rade u računovodstvu, dok ih je prije bilo 15-ak. Plaće za zaposlenike isplaćuju se kroz naplatu potraživanja i ovrhe. Što bi trebali, zaključati i ostaviti imovinu? Što ako se nešto s njome dogodi? – pita se Knežević.
Također naglašava kako iz nekretnina i pokretnina koje sud proda, određeni postotak ostaje njima za troškove.
– Imamo 200 strojeva i vozila, njih treba održavati, tu je gorivo, filteri, maziva. Dakle, jedan naš čuvar radi i na održavanju strojeva. To su također troškovi – napominje te dodaje kako GP Dubrovnik u stečaju ima veliku imovinu, no sva je pod hipotekama, stoga se odvojeno naplaćuju razlučni, odnosno hipotekarni vjerovnici i to iz one imovine na kojoj imaju hipoteku.
 
POTRAŽIVANJA 25 MILIJUNA KUNA

– Riječ je o 120 milijuna kuna potraživanja plus kamate do dana isplate. Jedino prodajom Remize mogu se naplatiti radnici koji su u 1. isplatnom redu – govori Knežević i ističe kako Remiza, koja je procijenjena na iznos od 53 milijuna kuna, nije u cijelosti pokrivena hipotekama.
– Ukupna potraživanja u 1. isplatnom redu iznose 25 milijuna kuna, 13 milijuna potražuju radnici, 6 milijuna Ministarstvo financija i 6 milijuna kuna Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u Zagrebu. No, Knežević je u pregovorima sa spomenutom Agencijom i Ministarstvom financija kako bi se oni odrekli svojih potraživanja:
– Onda bi u 1. isplatnom redu ostali samo radnici s iznosom od 13 milijuna kuna koje možemo namiriti prodajom Remize. Iako je i ona pod hipotekom Reiffeisen banke i Ministarstva financija, njihova potraživanja nisu veća od vrijednosti same Remize, kao što je to slučaj kod ostale imovine GP-a. Pod hipotekom je 25 milijuna kuna, no prodamo li je za 50 milijuna kuna, ostane nam dovoljno da isplatimo radnike – naglašava Knežević. Na Remizi je založni vjerovnik i Stipe Gabrić Jambo, čije založno pravo iznosi 11 milijuna i 250 tisuća eura. Podsjetimo, PGM Ragusa nije isplatila Stipi Gabriću Jambu za kupnju GP-a Dubrovnik dogovoreni iznos od 22, 5 milijuna eura, stoga se on pojavljuje kao založni vjerovnik.
 
NAJAM VRTLARU 25 TISUĆA KUNA

– Mi smo zbog toga podnijeli tužbu da se ta izvansudska nagodba poništi – navodi Knežević.
Dodaje i kako pobijaju pravnu radnju zbog ugovora kojeg je bivša uprava GP-a Dubrovnik sklopila s tvrtkom Libertas o besplatnom korištenju Remize do 30. lipnja 2012.
– U isto vrijeme mi plaćamo 25 tisuća kuna Vrtlaru za najam, a ne možemo ući u našu upravnu zgradu u prostoru Remize – pojašnjava kratko Knežević. Što se tiče obračuna plaća za radnike, dodaje kako je normalno da je onome tko je imao plaću 20.000 kuna, otpremnina veća. Prema njegovom mišljenju, uzrok slabe prodaje imovine GP-a Dubrovnik, je sveprisutna recesija. Ističe i kako je prodaja imovine bila volja vjerovnika, premda je i on, kao i radnici, predlagao da se betonara, asfaltne baze i kamenolom daju u najam. No, vjerovnici su odlučili da se prodaje imovina i da se ide u stečaj.

 

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist