Urednički izborZanimljivosti

RADMILA I MATE BUKOVAC SLAVE 60 GODINA BRAKA Poštuju se i čuvaju, kao i prvog dana. I vole!

RADMILA I MATE BUKOVAC SLAVE 60 GODINA BRAKA Poštuju se i čuvaju, kao i prvog dana. I vole!

Radmila (rođ. Ilić) i Mate Bukovac, ove godine slave 60 braka. Rođeni ’39. i ’38. u velikim obiteljima, odrastali su zajedno, na ostacima stare Narone u Vidu, na Neretvi. Njihove obitelji bile su susjedi, a uvijek pričaju da su se gledali i čuvali otkako su bili djeca. Vjenčali su se 29. studenog 1963. u svom mjestu.

Poslijeratno razdoblje bilo je vrlo teško i siromaštvo ih je rano natjeralo da rade. Radmila, za razliku od svojih petero braće i jedne sestre, jedina se nije dalje školovala (a već s 12 godina služila je u Metkoviću jednu obitelj). Mate je izučio zanat za brica te mu kasnije postaje i nadimak – ‘Brico’, njemu, a mi svi ostali smo ‘Bricovi’ – vjerujemo da će taj nadimak ostati zauvijek i to nas veseli.

RADMILA I MATE BUKOVAC SLAVE 60 GODINA BRAKA Poštuju se i čuvaju, kao i prvog dana. I vole!

Vrlo brzo nakon što su se vjenčali, po pozivu službe dolaze živjeti na Pelješac, u Trpanj. Ovdje su, iako uvijek ‘došli’, bili lijepo primljeni.

Kažu da ih je u životu i braku, uz ljubav, održao rad i međusobna podrška. Uvijek su teško radili, o tome govori i činjenica da su prvih osam godina u Trpnju živjeli kao podstanari. U tom razdoblju su dobili i dvoje djece, a onda je Radmila otišla u Njemačku raditi u tvornicu kako bi napokon izgradili svoju kuću.

‘Brico’ je za to vrijeme radio svoj zanat, uz to i dodatni posao, a vjerno je uvijek služio i zajednici. U tim prvim godinama života na Pelješcu, bio je jedan od osnivača prvog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Trpnju, koji ga i danas smatra počasnim članom.

RADMILA I MATE BUKOVAC SLAVE 60 GODINA BRAKA Poštuju se i čuvaju, kao i prvog dana. I vole!

Po povratku iz Njemačke, Radmila i Mate grade i useljavaju u svoju kuću, a dvije godine kasnije dobivaju i sina. Do mirovine rade u hotelu Faraon, bave se turizmom (iznajmljuju svoje apartmane), a Mate je do unazad 10-ak godina i dalje šišao, dok god ga je vid dobro služio.

Danas imaju troje djece, osam unučadi, dvoje praunuka i mnoge boljke, po starački. Ipak, Mate svakodnevno, a Radmila ne baš tako često, šeta šetnicom oko mora koju je 70-ih godina s drugim mještanima gradio.

I dalje žive u Trpnju, imaju divnu tetu Jasminu koja ih svakodnevno obilazi i pomaže, a djeca i unuci dolaze vikendom.

Danas mogu samo biti ponosni, na sve što su stekli teškim radom, na svoju djecu i unuke. Kažu da ne žale ni trenutka što su otišli iz Vida, tada za njih ondje nije bilo budućnosti, a svoje veze s rodnim krajem uvijek su aktivno održavali.

Tajne za dugovječnost ne čuvaju, jer ih kako kažu, nema. Poštuju se i čuvaju danas, kao i prvog dana. I vole!

Pročitajte još

MAGAZIN WANDERLUST ‘Doživite bogatu kulturu Dubrovnika’

Dulist

Sjećate li se ‘kultnog’ Kulta? Prvi broj je izašao prije 18 godina

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

Dulist