Hrvatska

PUTUJETE PREKO GRANICE? Ovo su proizvodi koje ne smijete ponijeti sa sobom

PUTUJETE PREKO GRANICE? Ovo su proizvodi koje ne smijete ponijeti sa sobom

Zbog opasnosti od unošenja uzročnika zaraznih bolesti opasnih za životinje, a koje putnici mogu unijeti određenim proizvodima životinjskog podrijetla u osobnoj prtljazi ili pošiljkama koje se šalju poštom, kurirskom službom ili se naručuju putem telefona, Interneta i dostavljaju potrošačima, na graničnim prijelazima Europske unije primjenjuje se postupak stroge kontrole unosa tih proizvoda (naročito mesa, mlijeka i njihovih proizvoda). Pojava i širenje bolesti kao što su slinavka i šap, svinjska kuga ili influenca ptica mogu nanijeti velike gospodarske štete državama članicama Europske unije. Neki proizvodi mogu sadržavati i uzročnike zaraznih bolesti ili štetne tvari opasne za zdravlje ljudi (npr. riba, med) tako da se stroge kontrole unosa proizvoda provode i u cilju zaštite zdravlja ljudi.
Obratite pažnju da ukoliko dolazite iz država koje nisu članice Europske unije, tzv. trećih zemalja, unos većine proizvoda životinjskog podrijetla je zabranjen. S obzirom da u svakom trenutku postoji mogućnost izbijanja zaraznih bolesti u kratkom roku te kako biste izbjegli moguće neugodne situacije preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate i upoznate s propisima Europske unije na web stranicama Ministarstva poljoprivrede HUhttp://www.mps.hrUH ili Ministarstva financija – Carinske uprave HUhttp://www.carina.hrUH.
Sve proizvode životinjskog podrijetla, makar oni bili i za osobnu potrošnju, za koje carinski službenici ili druge ovlaštene osobe utvrde pri rutinskoj kontroli osobne prtljage putnika da prelaze propisane količine ili potječu iz država iz kojih nije dozvoljen uvoz tih proizvoda, bit će oduzeti radi uništavanja, a putnik će snositi sve troškove sigurnog uništavanja tih proizvoda. Za neprijavljivanje navedenih proizvoda možete biti novčano kažnjeni ili se protiv vas može pokrenuti sudski postupak. Obratite pažnju da je važno iz koje države dolazite, a ne gdje je proizvod upakiran ili proizveden, odnosno da se proizvodi koje unosite iz trećih zemalja, a za koje je na deklaraciji navedeno da su proizvedeni ili upakirani u EU državama članicama smatraju proizvodima trećih zemalja te njihov unos nije dozvoljen, osim ako nije drugačije navedeno.
Više pročitajte u Letku o osobnoj prtljazi i unosu hrane.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist