Kultura

PUTOSITNICE Jasen Boko putevima Che Guevare obišao Latinsku Ameriku

PUTOSITNICE Jasen Boko putevima Che Guevare obišao Latinsku Ameriku

Dubrovačke knjižnice započele su jesenski ciklus „Putositnica utorkom“ putopisnim predavanjem i predstavljanjem knjige Jasena Boka ‘Latinskom Amerikom uzvodno – za Che Guevarom od Patagonije do Kube’ koje se održalo 24. rujna u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Knjiga koja prati Ernesta Che Guevaru, bavi se politikom, biografijom, ali i putovanjima i opisima svih zemalja i ključnih mjesta u biografiji legendarnog revolucionara. Diplomirani profesor književnosti i dramaturg, Jasen Boko, zaputio se na četveromjesečno putovanje Južnom Amerikom, krenuvši iz Cheove rodne Argentine i promijenivši više od dvjesto prijevoznih sredstava, Boko je proputovao 50.000 kilometara i zašao u samo srce Južne Amerike.

Guevara je volio putovati, tako je na višemjesečnom putovanju motorom po Južnoj Americi boravio u društvu siromašnih radnika i Indijanaca čija je potlačenost Guevaru uznemirivala. Stvari koje je vidio na putovanju dodatno su potpirivale njegovu mržnju prema SAD-u koje su se radi svojih gospodarskih interesa uplitali u politiku latinoameričkih zemalja. Za vrijeme boravka u Gvatemali, svjedočio je tamošnjoj revoluciji koja ga navela da se prikloni komunistima.

Tragom Che Guevare, Boko se družio s domaćim stanovništvom te u razgovoru s njima otkrio koliko su korupcija i kriminal danas rašireni i kako se teško živi, ali vjera i borba su zato vječne. Intervencije SAD-a koje guraju svoje interese dovode do čestih vojnih udara i diktature u ovim zemljama, što pak tamošnjim stanovnicima ne ubija nadu pa oni glasno prosvjeduju protiv društvene nepravde, lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih servisa.

Južna i Srednja Amerika, kao prostori velikih kontrasta u kojima još uvijek živi san o revoluciji koja se bori za ravnopravnost i promjenu svijeta u kojem će svi imati jednake prilike.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist