DuList INUrednički izbor

[PUTOPIS IVANA VUKOVIĆA] Albanci se više vole grliti, nego rukovati. Kao da se znamo godinama

vuka albanija00

Uvijek se lijepo vratiti u Albaniju i vidjeti kako napreduje, a napreduje rapidno. Hrana je i dalje fantastična, infrastruktura sve bolja, a ponuda sve bogatija. Tako se od Dubrovnika, na manje od 200 kilometara, ima uvijek što za vidjeti. Kad bi mi netko prije rekao ‘Albanija’, uvijek sam u glavi imao dvije asocijacije – benzinske pumpe i autopraonice. Pumpi je sve manje, ali autopraonica je isti broj. I cijena goriva je viša nego kod nas. Dok se vozite kroz Albaniju, na prozorima kuća ćete primijetiti plišanog medvjeda kako visi. To je znak da u kući ima cura za udaju koju možete kapariti. Malo grubo zvuči, ali to je albanska realnost. Oni ipak još uvijek imaju dosta dogovorenih brakova.

Piše/Foto: Ivan Vuković Vuka

Očaran sam raznovrsnošću
U Albaniji sam bio već pet puta. Od sjevera zemlje do krajnjeg juga dođete u manje od 3 sata. Albanija je duplo manja površinom od Hrvatske, a ima oko 3.5. milijuna stanovnika. A triput toliko ih živi u inozemstvu. Albanija je raznovrsna, od planinskih snježnih vrhova, kroz ravnice do pješčanih plaža u manje od sat vremena. Njihova obala je predivna. Vožnjom od Sarande do Vlore sve je ‘isprepleteno’ utjecajem Grčke, Osmanlija i malim dijelom Italije. A na pola puta je Llogara, planinski vrh istoimenog nacionalnog parka s kojeg pršti pogled na kontinent i more. Stvarno sam očaran tom raznovrsnošću, a i napretkom.

ivan vukovic albanija 9

Krv i seks sve mogu prodati
Iako imaju samo jedan aerodrom, jako su dobro povezani. Svakako bolje od nas, što i nije problem. Kozmopolitska Tirana pršti od života, a sve pršti i poviješću. Fotografiram statue Skenderbega, šetam arheološkim nalazištima iz helenističkog i rimskog razdoblja, kasnijeg mirisa Italije i puno otomanskog utjecaja jer većina naroda je islamske vjeroispovijesti. Iako se uredno jede svinjetina, a vino pije u potocima. Naravno, Enver Hoxha je zemlju napravio ateističkom u skoro pola stoljeća svoje vladavine i Albanci su napokon zahvalni da imaju slobodu govora, religije…

ivan vukovic albanija 2

Ne žele se čak prisjećati tog mračnog dijela povijesti, ali je sveprisutan jer – kako napraviti lovu u turizmu? Najlakše na račun rata, patnje… Krv i seks sve mogu prodati. Brutalno jelo Kao što sam i rekao, imaju fantastičnu kuhinju. Dosta jedu meso, ali u primorskim mjestima se jede riba, dok se morski plodovi uglavnom serviraju raw na ledu od škampi pa nadalje. Jedan dezert me posebno iznenadio. Izrazito sladak, izgleda kao neki rizot, a kad ono nacionalni dezert ‘kozji vrat s kanjelom i jabukom’. Brutalno jelo. Pojeo sam ga pa su mi onda tek rekli o čemu se radi (smijeh).

Gjirokaster 1

Bitan je đir…
Moram istaknuti dvije riječi iz albanskog jezika ‘Xhiro’ i ‘Besa’. Prva označava đir, u koji idu poslije večere da sagore kalorije. Znaju zatvoriti dijelove grada za promet kako bi išli u šetnju. Tko i ne bi sagorijevao kalorije nakon albanske, (ponovno ističem) fantastične hrane. A besa nije poljubac, kao što bi možda Španjolci promislili. To je časna riječ koje se oni drže. Kad vam daju ruku, i kažu da je dogovoreno, garantiraju to životom. U filmovima se besa uvijek spominje kao neka krvna osveta, ali je više časna riječ. Kako bi se reklo: ‘Nije stvar u novcu, stvar je u principu’. Nisam dobio besu jer se više vole grliti, nego rukovati. Kao da se znamo godinama (smijeh).

ivan vukovic albanija 3

I rade nešto isto što i Bugari. Kad kažu ‘DA’, mašu glavom lijevo-desno, a kad kažu ‘NE’, kimaju glavom gore dolje. Čista kontra! Razlog tomu je što su tijekom okupacije, kad bi ih netko špijunirao, stalno izgovarali de facto ono što oni žele čuti, a gestikulacijom ono što misle. Ali eto, i Albanci su došli do svoje nezavisnosti u devedesetima, nakon duge izolacije i diktature. I postaju ‘the next big thing’ u turizmu. Šećem se, susrećem strance i smijuljim se jer sam sretan što i njih posjećuju. A toga će biti sve više. Prvo putnici, a onda turisti.

ivan vukovic albanija 4

Držite se desne strane
Pet dana sam proveo u Albaniji, taman za zemlju koja je duplo manja od Hrvatske. Za mene je ovo bio ‘city break’, ‘roadtrip’… Od Dubrovnika do granice s Albanijom ima oko 150 kilometara. A za vožnju kroz Albaniju, evo vam i nekoliko savjeta. Ako vozite sporo, držite se desne strane jer se zna dogoditi da se mimoiđete u četvero. Inače, većina cesta je super i ne voze više tako brzo. Iako, u kružnom se toku ponekad ne zna tko ima prednost. Čak i policija zaustavlja u kružnom toku. Sigurnost je precijenjena (smijeh). I pripremite novčanice od 5 i 10 eura, odnosno 500 ili 1000 LEK u njihovoj protuvrijednosti, ako vozite prebrzo. Prebrzo je po albanski triput više od ograničenja.

Blue eye izvor do njega treba 30 minuta hoda od ceste Gjirokaste Sarande preko planinskog prijevoja

PUTOVANJE KROZ ALBANIJU

Sva raznovrsnost u 5 dana

Kruje – Tirana – Durres – Gjirokastra – Butrint – Saranda – Vlore – Berat

  1. dan – dolazak u grad Kruja i upoznavanje s kulturom Albanije u etnografskom muzeju, posjet Skenderbeg muzeju, njihovom nacionalnom heroju i simbolu borbe protiv Otomanskog carstva.
  2. dan – vožnja prema Tirani i dva dana razgledavanja Tirane od nacionalnog muzeja, Skenderbeg trga, Opere, žičare, bunkera koji su prenamijenjeni u muzeje i kratki dnevni izlet do Durresa i šetnja ostacima rimskog amfiteatra i foruma.
  3. dan – vožnja na jug prema Gjirokaster i uživanje u gradu pod UNESCO-ovom zaštitom. Preko izvora Blue Eye do nacionalnog parka Butrint i Sarande i pogleda na otok Krf na milju i pol udaljenosti u Grčkoj.
  4. dan – Povratak obalom preko Vlore i noćenje u Berat, poznatom kao ‘grad tisuća prozora’. Naravno, obavezno zaustavljanje u toj regiji na wine i olive tasting. Rakija je još uvijek nacionalno piće i zovu je ‘raki’.
  5. dan – iz Berata prema Skadru i polako prema doma.

 

Pročitajte još

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

ADIO, GOSPAR LUKO Bio je istinski čarobnjak riječi čiji su stihovi otvarali svako dječje srce

Dulist