Županija

PUTEVIMA PROŠLOSTI Izrađen Atlas turističkih atrakcija za Mljet, Korčulu i Dubrovačko primorje

PUTEVIMA PROŠLOSTI Izrađen Atlas turističkih atrakcija za Mljet, Korčulu i Dubrovačko primorje

Dubrovačko-neretvanska županija bogatija je za novi Katastar/Atlas turističkih atrakcija, koji je u sklopu projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ izradio Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Atlas turističkih atrakcija predstavljen je na online sastanku koji je organizirala Regionalna agencija DUNEA, jedna od 12 partnera projekta koji za cilj ima stvaranje integrirane kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’.

Katastar/Atlas turističkih atrakcija je informacijsko-grafički dokument i obuhvaća tri područja, otoke Mljet i Korčulu te Dubrovačko primorje, a predstavila ga je profesorica Ivana Pavlić, jedna od 14 stručnjaka koji su radili na izradi 750 stranica ovog vrijednog dokumenta koji je umrežio kulturnu i turističku ponudu svih klastera u jedinstven i kvalitetan kulturni turistički proizvod.

-Ključna područja u kojima je trebalo djelovati je označavanje te interpretiranje prirodnih i kulturnih lokaliteta, njihovo tematiziranje i povezivanje itinerarima. Stoga je prije svega bilo nužno provesti istraživanje postojećeg stanja ovih prostora, provesti istraživanja tri skupine dionika (putnika, stanovnika i kreatora ponude), analizirati razvoj turizma te procijeniti njegove ekonomske, sociološke utjecaje te utjecaje na destinaciju – pojasnila je Pavlić.

Na osnovu toga predložen je generički model upravljanja integriranom turističkom destinacijom i formirale su se polazišne osnove tematskih ruta.

-To je prvenstveno obuhvatilo detaljnu inventarizaciju kulturne, ali i prirodne turističke osnove, istraživanje razine zadovoljstva turističke potražnje, analizu stavova lokalnog stanovništva, analizu institucija i dionika koji sudjeluju ili bi trebali sudjelovati u razvojnom procesu. Nakon prirodnih i društvenih resursa, ocijenila se atraktivnost potencijalnih budućih proizvoda, njihova konkurentnost te su se predložili prioritetni proizvodi na razini integrirane turističke destinacije – poručila je Pavlić.

U dokumentu se predlažu staze koje se s obzirom na tematiku dijele u tri kategorije: Culturaltreasures, Nativeroutes i Uniquenature. Ove rute povezuju tematski resurse i cjeline u jedinstvenu/integriranu turističku destinaciju, te na taj način ostvaruju cilj projekta, odnosno revitalizaciju zanemarenih prostornih potencijala. Predložene rute revitalizacije obuhvata su geografski i prostorno odijeljene morem, te ih je potrebno povezati logičnim pomorskim vezama, po mogućnosti uključujući već postojeće trajektne i brodske linije.

Bruno Bebić, zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA, prezentirao je aktivnosti projekta koji je ušao u četvrtu godinu provedbe i pred samim je završetkom.

-Kroz ove godine rada rekonstruirana je i opremljena Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, obnovljene su dvije prostorije u ljetnikovcu Stay te je uspostavljen laboratorij za konzervatorsko-restauratorska istraživanja. Također, provedene su edukacije promotora i vodiča, kao i istraživanje o životu Grada Korčule o čemu su tiskane i dvije knjige. Kao prva odrađena aktivnost izdvaja se uređenje tematskih staza Babinog polja i Austrijskog puta na Mljetu. Postavljeni su i hot-spotovi na četiri lokacije diljem županije, obrt Depolo nabavio je stroj za pjeskarenje, a turistička agencija Dominium travel kreirala je nove turističke aranžmane za nove ruralne lokacije. Projekt je predstavljen i na turističkim sajmovima, a Regionalna agencija DUNEA uspostavila je sustav online kupnje ulaznica za objekte kulturne baštine s projektnog područja – istaknuo je Bebić.

U tijeku su i završni radovi rekonstrukcije i opremanja palače Ismaeli-Gabrielis gdje se smjestio Muzej Grada Korčule, a ubrzo će i novoizgrađeni muzej ‘Zlata i srebra Smokvice’ otvoriti svoja vrata.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku, Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskim restauratorskim zavodom-Dubrovnik, Općinama Smokvica, Mljet i Dubrovačko primorje, Gradom Korčulom, Korčulanskom razvojnom agencijom KORA, Obrtom za restauriranje namještaja Depolo i putničkom agencijom Dominium travel. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 32.645.708,48 kuna, od čega je bespovratna sredstva u iznosu od 27.748.345,48 kuna sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist