Županija

PUTEVIMA PROŠLOSTI ‘Dobili smo dodatnu turističku ponudu i dokazali da možemo raditi složene projekte’

Prije četiri godine započet projekt ‘Putevima prošlosti’ doveden je do svoga kraja. Iznjedrio je vrijedne poučno turističke atrakcije na Korčuli, Mljetu i u Slanome, koje su sadržajno obogatile udaljenija i manja mjesta Dubrovačko-neretvanske županije. Upravo će zahvaljujući njima ova mjesta postati prepoznatljivija i atraktivnija za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Projekt sufinanciran sredstvima Europske unije obuhvatio je čak 12 partnera, prema riječima ravnateljice regionalne agencije DUNEA Melanije Milić, njegov konačni rezultat su značajne obnove i revitalizacije vrijednih spomenika kulture.
-Projekt vrijedan gotovo 34 milijuna kuna za cilj je imao obnovu kulturne baštine i stvaranja integrirane turističke destinacije, koja uključuje ruralna udaljena područja, a povezana su u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’ – rekla je Milić.
Obnovljene su tako dvije građevine, renesansa palača Ismaeli – Gabriellis u Gradu Korčuli u kojoj je smješten Gradski muzej Korčula, kao i župna kuća u Dubrovačkom primorju u kojoj je još prošle godine svoja vrata otvorila Zavičajna kuća ove općine, čijim se stalnim postavom prezentira bogata povijest i tradicija ovog kraja. Osim toga, u sklopu projekta izgrađen je od temelja Muzej zlata i srebra Smokvice, koji bi svoja vrata trebao otvoriti 1. srpnja. Na Mljetu imamo dvije novouređene pješačko-planinarske staze, Babino Polje i Austrijski put, a Hrvatski restauratorski zavod uredio je laboratorij u ljetnikovcu Stay za konzervatorsko-restauratorska istraživanja
Inače, projekt je započeo u siječnju 2017. godine, a prvi put je uz javni uključen i realni sektor.
-Kod potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava rekli su nam da će biti uspjeh ovako kompleksan projekt izvesti i dovesti ga do kraja. Uspjeli smo i uspješno smo ga završili – rekla je Milić naglasivši kompleksnost samog projekta.
Među partnerima bila je i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije čiji direktor, Vladimir Bakić, navodi kako je projekt vrlo sadržajan, a za cilj ima turiste usmjeriti iz jačih turističkih centara u ona s manje atrakcija. Istaknuo je kako će ove atrakcije u godinama koje dolaze biti vrlo zanimljivi ne samo posjetiteljima već i lokalnoj zajednici, ali i da će privući nove turiste.
-TZ Dubrovačko-neretvanske županije zadužena je za promociju kako samog projekta tako i za samo tržišno pozicioniranje, kako bi na nešto slabije posjećenom dijelu, kroz ove atrakcije, usmjerili turiste na dnevne ili nešto trajnije posjete otocima Mljetu i Korčuli i Slanome. Ovi vrlo vrijedni projekti doprinose boljem pozicioniranju svake od ovih destinacija, a bogatstvo je kad se stave pod zajednički nazivnik te pričaju lijepu priču o bogatstvu kojim raspolažemo – rekao je Bakić.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je projekt osmislila i vodila DUNEA, dok je svaki od 12 partnera radio svoj dio posla.
-Ovaj projekt je doprinos onom izvanrednom rezultatu županije koja je dosad privukla 7 milijardi kuna EU sredstava. To je prepoznato kao najbolji i često jedini način financiranja projekata i to smo maksimalno i iskoristiti – rekao je.
-Dobili smo nekoliko izvanrednih obnovljenih objekata koji su dodatna turistička ponuda, a i dokaz da možemo raditi vrlo složene projekte. Ovo je po vrijednosti mali, ali po složenosti veliki doprinos ukupnom rezultatu županije u korištenju EU fondova – zaključio je.

Pročitajte još

NA SJEDNICI VLADE Lokve u Majkovima proglašene prvim herpetološkim rezervatom u Hrvatskoj

Dulist

Razmišljate pokrenuti nešto svoje? Županijski Centar za poduzetništvo ima rješenje

Dulist

Župan Dobroslavić primio dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija