Županija

PUTEVIMA PROŠLOSTI ‘Dobili smo dodatnu turističku ponudu i dokazali da možemo raditi složene projekte’

PUTEVIMA PROŠLOSTI 'Dobili smo dodatnu turističku ponudu i dokazali da možemo raditi složene projekte'

Prije četiri godine započet projekt ‘Putevima prošlosti’ doveden je do svoga kraja. Iznjedrio je vrijedne poučno turističke atrakcije na Korčuli, Mljetu i u Slanome, koje su sadržajno obogatile udaljenija i manja mjesta Dubrovačko-neretvanske županije. Upravo će zahvaljujući njima ova mjesta postati prepoznatljivija i atraktivnija za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Projekt sufinanciran sredstvima Europske unije obuhvatio je čak 12 partnera, prema riječima ravnateljice regionalne agencije DUNEA Melanije Milić, njegov konačni rezultat su značajne obnove i revitalizacije vrijednih spomenika kulture.
-Projekt vrijedan gotovo 34 milijuna kuna za cilj je imao obnovu kulturne baštine i stvaranja integrirane turističke destinacije, koja uključuje ruralna udaljena područja, a povezana su u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom ‘Putevima prošlosti’ – rekla je Milić.
Obnovljene su tako dvije građevine, renesansa palača Ismaeli – Gabriellis u Gradu Korčuli u kojoj je smješten Gradski muzej Korčula, kao i župna kuća u Dubrovačkom primorju u kojoj je još prošle godine svoja vrata otvorila Zavičajna kuća ove općine, čijim se stalnim postavom prezentira bogata povijest i tradicija ovog kraja. Osim toga, u sklopu projekta izgrađen je od temelja Muzej zlata i srebra Smokvice, koji bi svoja vrata trebao otvoriti 1. srpnja. Na Mljetu imamo dvije novouređene pješačko-planinarske staze, Babino Polje i Austrijski put, a Hrvatski restauratorski zavod uredio je laboratorij u ljetnikovcu Stay za konzervatorsko-restauratorska istraživanja
Inače, projekt je započeo u siječnju 2017. godine, a prvi put je uz javni uključen i realni sektor.
-Kod potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava rekli su nam da će biti uspjeh ovako kompleksan projekt izvesti i dovesti ga do kraja. Uspjeli smo i uspješno smo ga završili – rekla je Milić naglasivši kompleksnost samog projekta.
Među partnerima bila je i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije čiji direktor, Vladimir Bakić, navodi kako je projekt vrlo sadržajan, a za cilj ima turiste usmjeriti iz jačih turističkih centara u ona s manje atrakcija. Istaknuo je kako će ove atrakcije u godinama koje dolaze biti vrlo zanimljivi ne samo posjetiteljima već i lokalnoj zajednici, ali i da će privući nove turiste.
-TZ Dubrovačko-neretvanske županije zadužena je za promociju kako samog projekta tako i za samo tržišno pozicioniranje, kako bi na nešto slabije posjećenom dijelu, kroz ove atrakcije, usmjerili turiste na dnevne ili nešto trajnije posjete otocima Mljetu i Korčuli i Slanome. Ovi vrlo vrijedni projekti doprinose boljem pozicioniranju svake od ovih destinacija, a bogatstvo je kad se stave pod zajednički nazivnik te pričaju lijepu priču o bogatstvu kojim raspolažemo – rekao je Bakić.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je projekt osmislila i vodila DUNEA, dok je svaki od 12 partnera radio svoj dio posla.
-Ovaj projekt je doprinos onom izvanrednom rezultatu županije koja je dosad privukla 7 milijardi kuna EU sredstava. To je prepoznato kao najbolji i često jedini način financiranja projekata i to smo maksimalno i iskoristiti – rekao je.
-Dobili smo nekoliko izvanrednih obnovljenih objekata koji su dodatna turistička ponuda, a i dokaz da možemo raditi vrlo složene projekte. Ovo je po vrijednosti mali, ali po složenosti veliki doprinos ukupnom rezultatu županije u korištenju EU fondova – zaključio je.

Pročitajte još

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist