Županija

‘OVO JE POVIJESNI USPJEH’ Lastovo je napokon povezano s Dubrovnikom cjelogodišnjom brzobrodskom linijom

'OVO JE POVIJESNI USPJEH' Lastovo je napokon povezano s Dubrovnikom cjelogodišnjom brzobrodskom linijom

Lastovo je od ovog ponedjeljka napokon povezano s Dubrovnikom preko Korčule i to državnom brzobrodskom linijom 9808. Brod Anastazija krenuo je iz luke Ubli u 6 sati, a iza 9.30 uplovio je u grušku luku. Brod može prevesti 300 putnika, a brzina mu se kreće oko 27 čvorova.

-Cijena karte izvan sezone je 85 kuna, u sezoni iznosi 95 kuna, otočna cijena karte je 60 kuna. Linija će prometovati svaki dan između Lastova preko Korčule do Dubrovnika. Nona Ana će također nastaviti u sezoni pristajati na Lastovu. Otočani neće izgubiti nijednu liniju koju su imali – istaknula je ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović.

S obzirom da je tijekom postupka odabira prijevoznika na ovoj liniji bilo žalbi, Vidović je istaknula kako je Agencija trenutno u pregovaračkom postupku kako bi otočanima što prije omogućila vezu s Dubrovnikom kao županijskim središtem. Istaknula je kako je u tijeku još i otvoreni natječaj te da će ponude biti otvorene 14. lipnja.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je iznimno zadovoljan jer je danas prvi put zaplovio katamaran na cjelogodišnjoj  liniji Lastovo-Korčula-Dubrovnik.

-To je povijesni uspjeh jer je Lastovo prvi put povezano sa županijskim središtem. Veliki je ovo dobitak za Lastovo, Korčulu, Dubrovnik, ali i cijelu našu županiju. Lastovo je naš najudaljeniji pučinski otok i važno nam je kako je povezan. Sada otočani imaju 3,5 sati vožnje do Dubrovnika i mogu u Gradu obaviti sve što žele, mogu ići u srednju školu, na fakultet. Očekujemo da će zbog ovoga ljudi ostajati na Lastovu, da će se osjećati bliže svome otoku. Zahvalni smo Vladi koja je razumjela našu inicijativu koja je trajala neko vrijeme, a ove je godine u proračun stavljena potpora liniji od 12 milijuna kuna. Mještani su veoma zadovoljni što će uz sadašnje veze i trajektom i katamaranom prema Splitu imati i vezu prema Dubrovniku – istaknuo je Dobroslavić.

Dodao je također kako brodovi već mogu pristajati u luci Ubli, ali da se moraju prilagođavati dolasci i odlasci brodova. Investicijom koju županija planira u suradnji sa Županijskom lučkom upravom planirana je obnova i proširenje rive u vrijednosti od 60 milijuna kuna. Trenutno je u tijeku postupak pripreme dokumentacije za javnu nabavu, a kada se to završi, rekao je župan Dobroslavić, moći će se prilagoditi i vrijeme plovidbe kako to odgovara Lastovljanima.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist