Zanimljivosti

Puljić i Šulić na Trgu bana Jelačića

Puljić i Šulić na Trgu bana Jelačića

Mladi Dubrovčani Petar Puljić recitirao je večeras na Trgu bana Jelačića Gundulićevu Himnu Slobodi dok su članovi Zbora Libertas pomoću video linka iz Dubrovnika u pratnji Simfonijskog orkestara Hrvatske-radiotelevizije izveli to veličanstveno djelo, koje je napisao Ivan Gundulić, a uglazbio Jakov Gotovac, svega par minuta prije nego je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije. 

Na centralnoj proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju, bio je u Zagrebu i još jedan svjetski priznati Dubrovčanin, Luka Šulić, koji je zajedno sa Stjepanom Hauserom iz 2Cellosa oduševio obradom pjesme Michaela Jacksona 'Smooth Criminal'.

Točno u ponoć na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića otpjevana je "Oda radosti" – himna Vijeća Europe, a građanima se na hrvatskom jeziku obratio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso riječima: Čestitamo Hrvatskoj. Premijer Zoran Milanović svoj je govor završio riječima "Živjela Hrvatska u Europi!.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio je i veliki vatromet sa zagrebačkog Bundeka. Nazočnima su se prije toga obratili i operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, znanstvenik Ivan Đikić te poznati vaterpolist i trener Ratko Rudić, svjedočeći o hrvatskim postignućima.

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji obilježio je predstavljanje zajedničke baštine Hrvatske i čovječanstva, od drevnih običaja do suvremenih izričaja koji trajno koegzistiraju i koje Hrvatska donosi u EU.

Nakon hrvatske himne uslijedio je nastup solistice ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske "Lado" Vlatke Hlišc, zatim udaraljkaškog ansambla "biNg bang" uz nastup plesača suvremenog plesa, a simfoniju br. 3 u D-duru Allegro Luke Sorkočevića izveo je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Između nastupa izvođača čitali su se ulomci iz "Judite" Marka Marulića, "Šume Striborove" Ivane Brlić Mažuranić, poezija Mate Balote i "More" Josipa Pupačića. Svečanost je, među ostalima, uveličao i ophod zvončara iz Kastavštine koji se nalazio na listi nematerijalne baštine UNESCO-a.

Program se odvijao na tri pozornice, temeljio se na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara. Cilj programa bio je isticanje reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a na zgradama Trga tijekom cijelog događaja prikazivane su video projekcije.

U ponoć su u čast ulaska Hrvatske u EU zazvonila zvona zagrebačke Katedrale i gornjogradske Crkve sv. Marka. Proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupno je nazočilo oko 170 visokih gostiju.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist