Kultura

PUBLIKA UPIJALA SVAKU NOTU Orkestar, Dawid Runtz, Veronika Ćiković i Lucija Stilinović nastupili u Dvoru

PUBLIKA UPIJALA SVAKU NOTU Orkestar, Dawid Runtz, Veronika Ćiković i Lucija Stilinović nastupili u Dvoru

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Dawida Runtza nastupio je u četvrtak u atriju Kneževa dvora uz mlade solistice Veroniku Ćiković na harfi i Luciju Stilinović na flauti.

Uvertira u večernji glazbeni program bila je Orawa, kruna niza skladbi Wojciecha Kilara inspiriranih poljskim planinskim folklorom. Simfonijsku pjesmu odsvirali su gudači Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a od samog minimalističkog početka skladbe okupljena publika očarano je upijala svaku notu. Spontanost, temperament, energija te snažna gradacija koja je vodila sve do završnog ‘hej’ izmamili su snažan i dugačak pljesak uz ovacije te vraćali maestra Dawida Runtza na poklon. Potom su im se na sceni pridružile mlade i perspektivne solistice Lucija Stilinović na flauti i Veronika Ćiković na harfi izvevši trostavačni Koncert za flautu, harfu i orkestar u C-duru velikana glazbene klasike, Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Jedino Mozartovo djelo za harfu napisano je 1778. godine te je jedan od najjasnijih primjera umijeća ovog skladatelja, a počinje radosnim Allegrom. Nakon razigranog dijaloga flaute, harfe i orkestra uslijedio je mirniji Andantino u kojem su solo instrumenti preuzeli melodiju, dok je veličanstveni završetak činio energični Rondeau – Allegro. Kao zahvalu okupljenima na snažnom pljesku, solistice koje inače nastupaju kao duo Eolian, izvele su predsmrtnu Ariju Lenskog iz opere Evgenij Onjegin jednog od najvećih skladatelja romantizma, Petra Iljiča Čajkovskog.

Završnicu koncerta činila je Mozartova četverostavačna Simfonija br. 36 u C-duru poznatija kao Linzerska u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Djelo nastalo u svega četiri dana otvara niz od pet Mozartovih velikih završnih simfonija, a počinje napetim polaganim uvodom Adagio – Allegro spiritoso kojeg je Mozart uvrstio po uzoru na Josepha Haydna i njegova brata Michaela. Slijede ga živahni Andante, veličanstveni Menuetto – Trio te Presto za koji je skladatelj napisao da ga treba svirati ‘što je brže moguće’. Očaranost okupljene publike večernjim koncertom rezultirala je izrazito dugim pljeskom te ponovnim pozivanjem maestra Runtza na poklon više puta.

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih nastavlja se u ponedjeljak, 22. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora gdje će pod pokroviteljstvom Zaklade Caboga Stiftung nastupiti uzbudljivi ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti sa solisticama, flautisticom Đivom Franetović Kušelj i mezzosopranisticom Dubravkom Šeparović Mušović, izvodeći djela Ravele, Hindemitha, Osghiana i De Fallae pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija u sklopu jedinstvenog glazbenog projekta Dubrovnik na glazbenoj hridi.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist