DuList IN

PRVI SINGL ŽUPKE ANJE GRABOVAC Ne želim više držati pjesme u ladici

PRVI SINGL ŽUPKE ANJE GRABOVAC Ne želim više držati pjesme u ladici

Nedavno je, i to na svoj 26. rođendan, Župka Anja Grabovac objavila svoj prvi singl ‘Tell me that you love me’. Većina njenih prijatelja i bliskih osoba reagirala je riječju: ‘Napokon!’. Zašto? Anja je u glazbenom svijetu prisutna dugi niz godina, svojim je glasom i izvedbama svjetski poznatih pjesama oduševila brojne, no dugo je godina bila u sjeni. Shvatila je kako je sada pravi trenutak za ozbiljnije korake. Pod umjetničkim se imenom Anya G novom pjesmom predstavila svijetu, a mi ćemo također reći: ‘Napokon!’.
-Svi su jedva dočekali pjesmu. Govore mi: ‘Ti si to trebala davno napraviti’. I možda su u pravu. Ali, sretni su, kao i ja, jer sam se odvažila na ovaj korak. Sretni su što sam i široj masi dala priliku da čuju moje stvari – kaže Anja. Dugo godina radi svoje pjesme, no sada je, kako kaže, sazrela i spremna je podijeliti ih s javnošću. U pripremi ima preko trideset pjesama.
-Nikad se nisam osjećala dovoljno hrabrom i spremnom da svoj rad pokažem javnosti, izvan onog svog užeg kruga ljudi, iako sam to uvijek željela jer mi nije cilj držati pjesme u ladici. Imala sam dugo taj strah od neuspjeha, ali kad sve zbrojim i oduzmem, osjećam da je sad pravi trenutak. Osjećam da sam okružena pravim ljudima – priča nam Anja.

‘Ti moraš pisati pjesme’
Ozbiljniji proboj na sceni ne bi bio moguć bez njenog dugodišnjeg prijatelja i suradnika Vlaha Arbulića. Od samih je početaka bio uz nju i ‘tjerao’ je na svaki korak naprijed. Upoznali su se prije deset godina, svirali su čak zajedno, a upravo je u njegovom glazbenom studiju ‘Republika’ u samom centru Zagreba, pjesma ‘Tell me that you love me’ ugledala svjetlo dana.

-Vlaho mi je kao brat, odličan suradnik i najveća moguća potpora koju mogu imati otkako smo se upoznali. Već sam tada imala osjećaj kako ćemo zajedno stvarati glazbenu priču. S njime sam krenula gažirati u Dubrovniku prije deset godina. Tada mi je, kao tinejdžerici, uvijek govorio: ‘Ti moraš pisati svoje pjesme’. Meni je to tada bilo čudno i nepojmljivo u mojoj glavi. Bio je osoba koja me ohrabrila da uđem u glazbeni svijet. Radi njega sam skužila da to mogu i uvijek ću mu biti zahvalna na tome. Kroz godine smo gradili i učvrstili naš odnos koji je pun ljubavi i potpore – ističe Anja. S njime je, ali i sa Župljaninom Mihovilom Šoštarićem, koji je producent njenog prvog singla, u studiju po cijeli dan i noć. Njih troje stvaraju, ne samo vlastite, već uratke i za druge hrvatske glazbenike. ‘Studio je naša oaza mira’, istaknula je Anja. Pjesma, za koju će uskoro snimiti i spot, svoje početke vuče prije godinu i pol dana.
-Bila sam inspirirana jednom ljubavnom situacijom. Sjela sam za klavir i napisala melodiju, a tekst nešto kasnije. U pisanju teksta pomogao mi je rođak Mario Vijačkić. Cijeli taj proces je bio nekako osobne prirode jer smo se rezonirali na istoj frekvenciji – reći će Anja. Inače, s bliskim ljudima dijeli ideje i potencijalno dobre pjesme.

Držim buntovnost pod kontrolom
Od instrumenata svira klavir, a što se pjevanja tiče, samouka je.
-Nisam virtuoz na klaviru, ali sviram dovoljno dobro kako bih mogla napisati vlastite pjesme. Išla sam četiri godine u osnovnu glazbenu školu za klavir. Klasika me nije zanimala. Htjela sam svirati klavir samo kako bih imala temelj za pisanje pjesama i sviranje svjetovne glazbe. Nije mi se dalo, a i bila sam uvijek buntovna i svojeglava. No, sretna sam jer sam išla u glazbenu školu – naglasila je. Je li i dalje buntovna, pitali smo je?
-Jesam malo (smijeh), no tu moju karakternu crtu sada držim pod kontrolom. Ne očituje se više na mom izgledu, što je bio slučaj u osnovnoj i srednjoj školi – kaže nam ova pjevačica. Svrstat će se u pop žanr, no ističe kako u njenim, dosad neobjavljenim pjesmama ima i malo trapa.

-Trap se može pronaći u mojim pjesmama zbog utjecaja suvremene glazbene scene koja vlada u svijetu, ali i na našem području – rekla je Anja. Imala je nekoliko glazbenih utjecaja, za svako životno razdoblje. No,veliki utjecaj na njeno glazbeno stvaralaštvo imale su četiri pjevačice.

-Od djetinjstva mi je glavni uzor bila Britney Spears. Kad sam nju prvi put vidjela, znala sam da želim biti pjevačica. Kasnije sam zavoljela Lady Gagu, Beyonce i Rihannu. Njih četiri, koje vladaju na stranoj pop sceni, oblikovale su me kao glazbenicu. To je moj stil i takva vrsta glazbe je ono što ja radim – kaže nam mlada glazbenica. Od hrvatskih izvođača cijeni ZsaZsu, čija joj je glazba uvijek bila zanimljiva. Njen glas i stil smatra osvježenjem na hrvatskoj sceni, a osim što dijele ljubav prema glazbi, podržavaju se i druže osobno.

Bit će teže, i sporije
Svi su uzbuđeni po pitanju onoga što će biti dalje u njenoj glazbenoj karijeri.
-Svi me nagovaraju da vrlo brzo izbacim drugi singl. Nešto se pokrenulo i ja neću stati – rekla je Anja. Ne isključuje mogućnost ‘izbacivanja’ pjesama i na hrvatskom jeziku, iako to u suštini nije njen đir. S obzirom da je neovisna izvođačica, odnosno koja iza sebe nema izdavčku kuću, svjesna je kako će njen put biti nešto teži i sporiji, no spremna je na sve!

-Dobivala sam ponude iz hrvatskih diskografskih kuća, no nisam htjela potpisivati zbog određenih uvjeta. Tako da ću radije ići oslobođena od nekih ugovora, što je možda teži put. Razmišljam o odlasku u inozemstvo i potpisivanju ozbiljnijeg ugovora. Otvorena sam za suradnje s ljudima vani. Razmatram sve opcije jer se brojne otvaraju. Album je moja velika želja, no pričekala bih s njegovim izbacivanjem dok ne potpišem ugovor. Dotad ću polako, korak po korak, mic po mic, pokazivati ljudima što radim i za što sam sposobna – zaključuje naša sugovornica.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist