Kultura

PRVI PUT U RODNOM GRADU Jasmina Runje predstavila se velikom samostalnom izložbom ‘Arhitektura’

PRVI PUT U RODNOM GRADU Jasmina Runje predstavila se velikom samostalnom izložbom 'Arhitektura'

Izložba ‘Arhitektura’ akademske slikarice Jasmine Runje, unatoč epidemiološkoj situaciji i uz pridržavanje svih preporučenih mjera, svečano je otvorena proteklog utorka u posebnoj atmosferi Sveučilišne galerije ‘Vasko Lipovac’. Posebnost ove samostalne izložbe je to što autorica prvi put izlaže svoja djela u svom rodnom gradu.

Izložbu je predstavila profesorica povijesti umjetnosti Anđela Boljat, koja je iskazala zahvalnost svima koji su doprinijeli organizaciji ovog događaja, ali je istaknula kako se osjeća iznimno počašćenom što ima priliku sudjelovati u predstavljanju ove izuzetne umjetnice kulturnoj publici Jasminina rodnog grada. Predstavljajući izložbu, Boljat utvrđuje kako je riječ o izložbi koja će vas dulje vrijeme zadržati u ovom predivnom izložbenom prostoru u koji se izvrsno uklopilo najnovije Jasminino stvaralaštvo. Izloženi megaformati, većinom diptisi, brzo će vas uvući u svoj poetski svijet, koji je gotovo meditativan. Radovi se bave odnosom prema prostorima, sjećanjima, osjećajima… Stvarajući u duhu vremena i posežući za apolitičnom estetikom, Jasmina preuzima određene postojeće arhitektonske dijelove te ih prenosi na platno udahnjujući im svoje viđenje i pri tom stvarajući potpuno nove prostore. Poigravajući se tercijarnim koloritom u molskom valerskom ključu svojim lazurnim nanosima mapira poznate i napuštene prostore te im udahnjuje novi život (Bunker spavača, Sibirski vektor….), a svoje izlaganje Boljat je završila je citirajući prof. Antu Kajinića koji je zapisao u predgovoru kataloga:

-Zbog iznjedravanja izrečenog egzistencijalnog supstrata, iz najnovijih, slika samozatajne slikarice Jasmine Runje, u cijelosti posvećene ispunjavajućoj ljepoti svijeta stvaranja, postaje razložno i uvjerenje da u hrvatskom recentnom slikanju izrasta i razvija se umjetnost spiritualne perspektive: umjetnost u kojoj traganje za smislom nije i ne može, nikada biti promašaj – istaknuto je u katalogu.

I sama se autorica obratila posjetiteljima te istaknula kako je već neko vrijeme fasciniraju imaginarni međuprostori – prostori u kojima boravimo sami sa sobom, kao i naša podsvijest. To su zapravo prostori u kojima nam se čini kao da smo već boravili. Iz svega toga proizašla je potreba za studioznijim proučavanjem stvarnih arhitektonskih ostvarenja, fascinacija njima samima, kao i njihovim stvarateljima. Tako su nastale slike ‘Murmanski most’, ‘Sibirski Vektor’, ‘Notre Dame du Haut’ i ostale. Autorica se zahvalila nazočnima nakon čega je i izložbu otvorila.

Izložba za posjetitelje ostaje otvorena do 10 svibnja.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist