DuList PROMO

PRVI PUT U DUBROVNIKU Uspješno proveden projekt ‘Za njihovu dobrobit’

PRVI PUT U DUBROVNIKU Uspješno proveden projekt 'Za njihovu dobrobit'

Početak travnja je označio kraj projekta ‘Za njihovu dobrobit’. Riječ je o projektu koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, poziva ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA – FAZA III, te se po prvi puta uspješno proveo u Dubrovniku, a čija je vrijednost 980.667,00 HRK.

Nositelj projekta je Centar za karijere mladih Dubrovnik, a partneri Centar za socijalnu skrb Dubrovnik i Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik.

Kroz projekt je zaposleno 20 teže zapošljivih žena u lokalnoj zajednici na period od 6 mjeseci s nižom i srednjom razinom obrazovanja, koje su u trenutku raspisivanja natječaja za posao Radnica za potporu i podršku starijim i/ili nemoćnim osobama, bile prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cilj zapošljavanja u sklopu ovog poziva je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena u lokalnoj zajednici, a samim time smanjiti rizik od siromaštva te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života kroz pomoć i potporu u kućanstvu krajnjih korisnika. Projekt je okupio 120 krajnjih korisnika koji su zadovoljavali kriterije Poziva, točnije osobe starije od 65 godina i/ili nemoćne osobe koje su se prijavile na raspisani javni poziv.

Neke od usluga koje su pružene krajnjim korisnicima su:

– dostava namirnica;
– pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika;
– održavanje čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika;
– pranje i glačanje rublja;
– ostale usluge u kući i okućnici;
– pomoć u socijalnoj integraciji;
– posredovanje u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.);
– pružanje psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovore i druženja;
– pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima;
– drugi poslovi vezani uz skrb starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Za radnice je kroz projekt predviđena minimalna plaća sukladno važećoj Uredbi Vlade RH o visini minimalne plaće za tekuću godinu, a iz Centra za karijere mladih Dubrovnik su istaknuli kako su iznimno zahvalni zainteresiranima koji su se prijavili za sudjelovanje te kako se nadaju da će ovaj Poziv privući i ostale potencijalne prijavitelje. Kroz provedbu se pokazao velik interes žena iz ciljne skupine za ovo radno mjesto, te goruća potreba velikog broja starijih i/ili nemoćnih osoba na području naše županije kojima je ova vrsta pomoći prijeko potrebna. Kroz projekt su se, na mjesečnoj bazi, svim krajnjim korisnicima dijelili i paketi kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, sveukupno 720 paketa kroz 6 mjeseci.

Osnivač i predsjednik Centra, Marko Žmirak, je istaknuo: ‘Ponosni smo što smo uspješno proveli projekt. Moram priznati kako smo u početku mislili kako ćemo imati izazova prilikom zapošljavanja s obzirom na velik broj zapošljavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, no pokazalo se upravo suprotno. Htio bih zahvaliti svim našim zaposlenicama koje su svakodnevno obavljale iznimno izazovan i human posao. Zahvaljujem se i svim krajnjim korisnicima koji su nama i zaposlenicama ukazali veliko povjerenje. Nažalost, u našoj županiji, potrebe starijih i nemoćnih uvelike nadmašuju broj projekata koji se provode, a ovim putem pozivam sve jedinice lokalne samouprave i udruge da se pridruže provedbi projekata iz ovog Poziva kako bismo zajedno smanjili rizik od siromaštva, potaknuli socijalnu uključenost i povećali razinu kvalitete života kroz pomoć i potporu u kućanstvu za starije i nemoćne osobe na našem području. Centar za karijere mladih Dubrovnik se planira ponovno javiti na Poziv čim on bude raspisan, te želimo podići svijest o prednostima ovih inicijativa, posebice da se osnaži i unaprijedi radni potencijal teže zapošljivih žena koje su nerijetko u nezavidnoj situaciji na tržištu rada.’

Iz Centra su se zahvalili projektnim partnerima i svim jedinicama lokalne samouprave, udrugama, liječnicima obiteljske medicine te ostalim zainteresiranima koji su im pomogli da se što veći broj korisnika priključi projektu, a o novim inicijativama će obavijestiti javnost po nastavku financiranja iz nove faze Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena.

PRVI PUT U DUBROVNIKU Uspješno proveden projekt 'Za njihovu dobrobit'

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist