DuList PROMO

DUNEA prezentirala projekte prekogranične suradnje predstavnicima Interact-a

DUNEA prezentirala projekte prekogranične suradnje predstavnicima Interact-a

Regionalna agencija DUNEA sudjelovala je na dvodnevnoj radionici 21. i 22. ožujka u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te predstavnika programa Interact. Interact je instrument tehničke podrške Interreg programima za povećanje učinkovitosti u provedbi prekograničnih, transnacionalnih i međuregionalnih programa te su ovom prilikom u Dubrovniku predstavljeni projekti koje je Dubrovačko-neretvanska županija, uz Regionalnu agenciju DUNEA, provodila iz prekograničnih programa.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sudjelovao je prvog dana seminara na kongresu naziva ‘Sinergija u Mediteranu u vremenu implementacije’ navodeći primjere aktivnog sudjelovanja županije u nizu projekata financiranih od strane Europske unije, naglasak je stavio i na značajno poboljšanje ljudskog kapitala i kapaciteta u upravljanju, pripremi i provedbi projekata za Hrvatsku, a posebno za zemlje u okruženju, a koje su izvan EU, na dugom putu stjecanja relevantnih znanja i vještina u tom segmentu.

‘Dubrovačko-neretvanska županija ima izvrsnu suradnju u planiranju i provedbi politika regionalnog razvoja s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Osim toga, potrebna je suradnja između svih Interreg programa diljem Mediterana te je važno istražiti potrebe i rješenja za međuprogramsku koordinaciju. S naše točke gledišta, pozivi na natječaje za iste prioritete trebali bi biti otvoreni istovremeno u više od jednog programa. Na taj način bi se postigla sinergija kako bi se olakšalo postizanje ciljeva’, poručio je župan Dobroslavić.

Prvog dana je održan i interni sastanak voditelja programa te je radni dio nastavljen dvjema tematskim paralelnim sesijama: Bioraznolikost i zaštita prirode te Održivi turizam, gdje su uz voditelje Programa i predstavnike Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na okruglom stolu sudjelovali i predstavnici Regionalne agencije DUNEA. Radionice su održane u cilju pronalaženja sinergija među programima uz raspravu o mogućnostima povezivanja s novom programskom perspektivom.

Drugog dana, u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, sudionici kongresa upoznali su se s rezultatima više projekata prekogranične suradnje prilikom studijskog posjeta Stonu. Prezentirani su rezultati postignuti kroz provedbu više EU projekata iz različitih programa, od IPA Prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora 2007–2013, Interreg MED 2014- 2020, Interreg Adrion 2014–2020 u kojima je Regionalna agencija DUNEA provodila aktivnosti vezane za uspostavu Muzeja vinarstva u Putnikovićima, edukaciji i povezivanju vinara, školjkara i maslinara, inovacije u korištenju otpada iz marikulture kao i kreiranje tekstualnog, video i foto sadržaja za više točaka interesa koje su usmjerene na očuvanje, valorizaciju i povećanje dostupnosti baštine poluotoka Pelješca i Dubrovačkog primorja.

Sudionicima je prezentiran i projekt TAKE IT SLOW koji se financira iz Interreg Prekograničnog programa Hrvatska – Italija 2014. – 2020. Ovaj strateški bilateralni projekt kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija fokusiran je na mikro turističke destinacije kako bi se mogle nositi s utjecajima (masovnog) turizma, ali i očuvale baštinu i životni stil.

Projekt TAKE IT SLOW u sklopu Interreg Italija – Hrvatska 2014.–2020. pripremila je Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’ kojim je osmišljen četverogodišnji plan podrške jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj. Nakon prezentacije i obilaska slijedila je rasprava na temu sinergija između Programa te krajnjih korisnika, razmjena ideja i umrežavanje.

DUNEA prezentirala projekte prekogranične suradnje predstavnicima Interact-a

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

 

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist