Hrvatska

PRVI PUT OD 2012. Hrvatski javni dug pao

PRVI PUT OD 2012. Hrvatski javni dug pao

Hrvatski javni dug iznosio je na kraju drugog tromjesečja 85,7 posto BDP-a, što je za 2 postotna boda manje nego u prethodnom kvartalu i što predstavlja prvi pad duga na kvartalnoj razini od kraja 2012. godine.

Prema u petak objavljenom izvješću Eurostata, javni dug Hrvatske iznosio je na kraju lipnja 283 milijarde kuna, što je za 5,5 milijardi manje nego na kraju prvog tromjesečja, prenosi Limun.hr. Pritom je udio općeg duga države u BDP pao s 87,7 posto, koliko je iznosio na kraju prvog tromjesečja, na 85,7 posto. Po tom se pokazatelju Hrvatska smjestila među tri vodeće članice EU-a, istaknuo je europski statistički ured u izvješću.

To je prvi pad javnog duga na kvartalnoj razini od trećeg tromjesečja 2012. godine, kada je pao na 223,7 milijardi kuna, s 224,8 milijardi tri mjeseca ranije, pokazuju podaci HNB.

I dok je na kvartalnoj razini pao, na godišnjoj razini hrvatski javni dug porastao je za 15,1 milijardu kuna, pa je njegov udjel u BDP-u porastao za 4 postotna boda, s 81,7 posto na kraju drugog lanjskog tromjesečja.

Po tom se pokazatelju Hrvatska smjestila među članice EU-a s najvećim rastom udjela javnog duga u BDP-u, istaknuo je Eurostat. Ispred Hrvatske su samo Bugarska, s rastom za 8,1 postotni bod, i Austrija, za 4,2 postotna boda.

Izvješće Eurostata pokazuje, također, da Hrvatska prati trendove u EU, gdje je javni dug na kvartalnoj razini u prosjeku pao, dok je na godišnjoj razini porastao. Naime, u 28 članica EU-a na kraju drugog tromjesečja prosječan udio javnog duga skliznuo je na 87,8 posto BDP-a, s 88,1 posto u prethodnom kvartalu. No, to je, ipak, više nego što je bio na kraju drugog tromjesečja prošle godine, kada je iznosio 87,3 posto BDP-a.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist