Aktualno

PROVJERILI SMO Dok se drugdje radnici otpuštaju, u školskim ustanovama broj djelatnika raste

PROVJERILI SMO Dok se drugdje radnici otpuštaju, u školskim ustanovama broj djelatnika raste

Posljedice epidemije koronavirusa na tržištu rada tek počinju uzimati maha. Val otkaza prouzročen podbacivanjem turističke sezone u rujnu bez zaposlenja ostavio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 5.706 osoba što je 81 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, govore podatci Zavoda za zapošljavanje. Istovremeno, ponuda poslova oskudna je pa je tako u čitavoj našoj županiji, zaključno s ponedjeljkom, aktivno 117 oglasa. Zanimljivo, gotovo polovica njih odnose se na profesore, nastavnike i stručnjake za obrazovanje. Naime, uslijed potrebe provođenja novih epidemioloških mjera porasla je nužna količina djelatnika u produženom boravku, ali i ona spremačica. Na radna mjesta u obrazovnim i odgojnim ustanovama, međutim, utjecao je i veći broj bolovanja, odnosno porodiljnih dopusta nakon razdoblja lockdown-a te projekta koji se, a s obzirom da su financijska sredstva osigurana iz EU fondova, unatoč koronakrizi nastavljaju izvoditi.

Interes povećan
Po isteku školske godine 2019./2020. te do posljednjeg dana rujna raspisana su 163 natječaja za posao od čega ih se 130 odnosi na uže područje Dubrovnika. Škole i vrtići u potrazi su bili za 45 odgojitelja predškolske djece, 66 nastavnika i učitelja te 19 profesora. U Osnovnoj školi Marina Getaldića, poručila je za DuList ravnateljica Silvana Bjelovučić, u navedenom razdoblju tražila se ‘popuna’ za 12 radnih mjesta – učitelja razredne nastave u produženom boravku, učitelja razredne nastave, učitelja hrvatskog jezika, učitelja fizike i informatike, stručnog suradnika – socijalni pedagog i knjižničara, potom tehničkog osoblja te tajnika školske ustanove. Razlozi za raspisivanje natječaja, napomenula je Bjelovučić, su odlazak djelatnica na porodiljni dopust, povećanje broja satnice informatike, preraspodjela sati postojećih radnih mjesta te veći broja učitelja u produženom boravku sukladno propisanim mjerama.
– Interes za svako radno mjesto u odnosu na prijašnje godine bio je velik budući se većina natječaja odnosi na zamjenu za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta što prije nije bilo slučaj, a posebno za mjesto tajnika školske ustanove gdje su se javljali kandidati različitih profila koji ne udovoljavaju osnovnom uvjetu – iznijela je Bjelovučić. Natječaj za spremačicu, objasnila nam je, nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva za znanost i obrazovanje također je raspisan na određeno, najdulje na šest mjeseci ili dok traju propisane mjere i na njega prijavilo se više od 20 kandidata. Inače, dodaje, OŠ Marina Getaldića ima 53 djelatnika te su sada svi su predmeti pokriveni stručnim predavačima. U Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik slična je situacija.

Više pročitajte u tiskanom izdanju DuLista!

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist