Županija

Proto-arch dobitnik BigSEE Architecture Award 2022. za igralište u Brašini

Proto-arch dobitnik BigSEE Architecture Award 2022. za igralište u Brašini

Iz ureda tvrtke Proto-arch d.o.o., autora i izrađivača projektne dokumentacije za ‘Uređenje sportskog i dječjeg igrališta i izgradnja nogostupa uz ŽC 6243 – naselje Brašina’ stigla je lijepa vijest, javljaju iz Općine Župa dubrovačka. Naime, projekt multifunkcionalnog sportskog/dječjeg igrališta ‘Brašina’, kojeg je u suradnji i za Općinu Župa dubrovačka izradio dubrovački arhitektonski ured Proto-arch, dobitnik je nagrade BigSEE Architecture Award za 2022. godinu.

BIG SEE Awards pokrenute su kao regionalne nagrade za sustavno istraživanje i promicanje kreativnog i poslovnog potencijala jugoistočne Europe. S ambicijom povezivanja kreativnosti izvan regionalnih granica, prerasli su regionalne okvire i postali internacionalni. Danas BIG SEE Awards doprinose promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, interijeru, drvu, turizmu, proizvodnom i modnom dizajnu na globalnoj razini.

Multifunkcionalno sportsko igralište realizirano je 2021. godine u naselju Brašina u Općini Župa dubrovačka. Cilj je bio postići maksimalno moguću iskoristivost prostora s obzirom da je oblik parcele bio zahtjevan i ograničavajući, a sve u svrhu kako bi igralište imalo što veći izbor načina korištenja za aktivnosti na otvorenom te popratnih sadržaja. Također, namjera je bila ostvariti dobro osmišljen prostor koji će postati mjesto okupljanja, sporta i druženja lokalnih građana i djece.

Koncepcijsko rješenje projektiranog područja sadržava jedno nogometno igralište i jednu polovicu košarkaškog igrališta koje je zajedno s dječjim igralištem povezano konekcijskim stazama te tribinama za gledatelje. U sjevernom dijelu igrališta je zbog visoke razlike u visini terena uz potporni zid izveden prostor za slobodno penjanje. Površina platoa nogometnog i košarkaškog igrališta je asfalt u boji, dok su dječje igralište i prostor za slobodno penjanje izvedeni u antitraumatskoj lijevanoj gumenoj podlozi kojom se omogućuje sigurnost pri korištenju. Kao element oblikovanja prostora koristi se i horizontalna grafika te je na nogometnom igralištu aplicirana grafika sa geografskim koordinatama lokacije igrališta.

Glavni prilaz igralištu je sa sjeverne strane preko glavnog ulaza na tribine, dok su ostala dva ulaza s južne strane. Sve hodne površine su u potpunosti prilagođene osobama smanjene pokretljivosti.

-Zaista je bilo potrebno i neophodno izgraditi polivalentno dječje/sportsko igralište na području Brašina i drago nam je da smo nakon niza godina traženja zemljišta (s riješenim imovinsko-pravnim odnosima) uspjeli realizirati ovaj iznimno vrijedan projekt na zadovoljstvo djece i roditelja naselja Brašina (a i šire), a čime se potvrđuje da je izgradnja zaista bila neophodna – naglasili su iz Općine.

Radove na izgradnji igrališta, nogostupa te ceste uz igralište izvela je nakon provedenog postupka javne nabave tvrtka Texo Gradnja d.o.o. iz Kupara, a vrijednost radova bila je 1.650.735,00kn s PDV-om.

Općina Župa dubrovačka čestita na nagradi projektantu, ali i svim ostalim sudionicima u realizaciji projekta.

Pročitajte još

DVD METKOVIĆ: ‘JOŠ SMO TU’ Vatrogasci se i dalje bore s posljedicama nevremena

Dulist

POPLAVE U DOLINI NERETVE Ravnateljstvo civilne zaštite: Voda je prodrla u nekoliko objekata

Dulist

Olujno nevrijeme zahvatilo dolinu Neretve

Dulist