AktualnoUrednički izbor

PROSVJED MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA ‘Želimo odgovarajuće uvjete rada dostojne svakog čovjeka’

PROSVJED MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA 'Želimo odgovarajuće uvjete rada dostojne svakog čovjeka'

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara, nazvan ‘I mi smo zdravstvo’, održan je danas ispred Opće bolnice Dubrovnik. Istog dana organizira se u Zagrebu i Splitu.

– Okupili smo se ovdje na mirnom prosvjedu jer je zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj danas suočen s brojnim problemima zbog alarmatnog nedostatka, kako zdravstvenog, tako i nezdravstvenog osoblja. Zbog zapošljavanja neadekvatne radne snage, rezultat je potplaćenost i teških uvjeta rada te višegodišnjeg zanemarivanja potreba sustava i nezainteresiranosti vladajućih struktura za cjelovito rješenje problema. Sindikati godinama upozoravaju na manjkavost u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje plaća za sve zaposlene i poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu zdravstva za većinu zaposlenih su ispod nacionalnog prosjeka plaća, a da ne govorimo o prosjeku u Europskoj uniji. No, plaće nisu jedini problem s kojima se medicinske sestre, medicinski tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari spremačice, administrativno osoblje i ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću – naglasio je Večerin.

Minoriziranje uloge

Jedan od ključnih problema je, kako navodi Večerin, minoriziranje njihove uloge u zdravstvenom sustavu, omalovažavanje značaja rada, diskriminacija obrazovanja, nepriznavanja teških uvjeta rada, neprovođenje zaštite na radu i sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima.

– Zdravstveni sustav počiva na svima nama, mi tražimo svoje mjesto u sustavu zdravstva, uz liječnike. Tražimo da se cijeni i prizna i naš rad jer bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati. Svi mi zaposlenici sustava smo svjesni, savjesni i odgovorni u svom radu te u ni jednom trenutku svih ovih godina, nismo ustali protiv rada jer smo svjesni činjenice da smo tu zbog pacijenata i da su njihove potrebevrlo često važnije od naših potreba – rekao je Večerin te istaknuo kako od zdravstvenog sustava traže da se njihov rad uvažava i cijeni te da se osiguraju odgovarajući uvjeti rada dostojni svakog čovjeka – Ivan Večerin, predsjednik Sinidikata medicinskih sestara i tehničara Dubrovnik.

‘Posao kojeg radimo teško je opisati’

Srednja medicinska sestra Mirjana Čustović navodi kako se ovaj posao bira i da je potrebno imati ‘ono nešto’ u sebi kako bi ga obavljali i željeli nekome pomoći.

– Posao kojeg radimo, teško je opisati, čovjek treba biti u tome da bi poznavao posao. Biti majka, možemo biti svjesni samo kada imate svoje dijete. Ljudi koji su ležali, vidjeli su dio našega posla. Mene jedno zanima što ova država ili ova Vlada može i ima poručiti nama. Zanima me njihova poruka nama, kao i njihovo mišljenje. Izrazito volim svoj posao i žao mi je što se ovo događa – naglasila je Mirjana Čustović, srednja medicinska sestra na odjelu pedijatrije.

Podsjetimo, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSSM-MT) počinje s prosvjednim aktivnostima ispred zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske. Razlog prosvjeda je ponižavajući i diskriminirajući odnos Vlade RH prema medicinskim sestrama u trenutnim pregovorima za TKU, GKU i Uredbu o koeficijentima, a prosvjedi će trajati svakim radnim danom zaključno s 10. svibnjom.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist