DuList IN

PROSLAVA PUNOLJETNOSTI Završio još jedan praznik filma i dječje kreativnosti na Šipanu

Osamnaesta Ljetna škola filma Šipan završila je ove subote u Šipanskoj luci. Bio je to još jedan praznik filma, djece i kreativnosti na svima znanom filmskom otoku.

Još jednom mladi filmaši polaznici radionica Ljetne škole filma Šipan izašli su pred mnogobrojnu publiku u open air kinu te ponosno i premijerno predstavili svoje radove na kojima su radili proteklih 10 dana.

Ove godine bile su to četiri radionice pa se tako radionica animiranog filma pod vodstvom Ksenije Sanković iz Kino kluba Karlovac predstavila animiranim filmom ‘Cipolove pustolovine’. Ovaj edukativan uradak u tehnici stop animacije kroz putovanje jednog cipola na zanimljiv i kreativan način predstavlja legende iz bogate povijesti Elafita.

Nakon animatora na red su došle dvije radionice igranog filma. Prvo su svoj rad predstavili mlađi polaznici koji su ovog ljeta pod vodstvom Bojane Momirović, Nikole Kapidžić i autorsku glazbu Srđana Berdovića snimili pravu malu avanturu pod naslovom ‘Šmissionimposible’, a koja na vrlo dinamičan i filmski tečan način prati Blak Jacka i njegove podanike u potrazi za dr. Balthazarom Shipensteinom i njegovim čarobnim kristalima.

Nakon mlađih na red su došli oni malo ozbiljniji i stariji filmaši koji su pod vodstvom Jerka Bana i asistiranja Luke Smuka i Jurice Markovića snimili vrlo edukativnu priču pod nazivom ‘Izazov’, a u kojoj je najveći izazov shvatiti da se vrijednost života zapravo krije u onim najjednostavnijim i temeljnijim ljudskim vrijednostima koje pomalo gubimo pod okriljem tehnologije.

Zadnji u seriji predstavljanja na premijernoj večeri bili su polaznici radionice Street art filma koji su pod vodstvom Iris LobašKukavičić i NilsaNeuberta na opće oduševljenje svih mještana i gosti oslikali mural i oplemenili inače do sad pomalo neuredan prostor na ulazu u Šipansku luku te su sve to evidentirali dokumentarnim filmom ‘Kutak za sretni trenutak’.

Inače, tijekom trajanja radionica svaku večer su polaznici radionica zajedno s mještanima i turistima imali su priliku uživati u raznovrsnom programu openair kina. Tako je publika uz veliko platno šipanskog kina uživala u filmovima ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ koji je prikazan uz prisustvo redatelja Milana Trenca. Gledatelje su posebno dojmili filmovi ‘Otac’, drama s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, redatelja Srđana Golubovića. ‘Quo Vadis Aida’ redateljice Jasmile Žbanić – oskarovski kandidat i aktualna produkcija koja govori o potresnim događanjima u Srebrenici.

Najmlađa publikana velikom ekranu jeuživala u prikazivanju animiranog filma ‘Čarobnjakov šesir’ redatelja Milana Blažekovića dok je film ‘Goli Čovik’ redatelja Obrada Gluščevića iz 1968. godine predstavljen u popularnoj rubrici ‘iz naftalina’. Na Šipanu je uz posebnu video poruku redatelja upućenu polaznicima radionica prikazan i obiteljski film ‘Moj brat lovi Dinosaure’, dobitnik nagrade mlade publike Europske filmske akademije, redatelja Stefana Cipanija. Na samom otvaranju prikazan je i kratkometražni igrani film ‘Magda Mozarka’ ovogodišnje voditeljice radionice igranog filma Bojane Momirović, adio programa činili su dokumentarci iz serije IntrodocsNikole Dupera. Za ovu prigodu izabrana su tri dokumentaraca o tri povijesne ličnosti Elafita Pasko Baburica, Miho Pracat i Federiko Glavić

Uz stalnu suradnji s Kinematografima Dubrovnik kao još jedan primjer kulturne suradnje institucionalnog oblika sa udrugama civilnog društva, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Dubrovnika,u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama održala se predstava ‘Mara i Kata’ koja je na poseban način oduševila šipansku publiku i koje je stvorila svojevrstan temelj za nadamo se ovakve suradnje i u budućnosti.

-Ono što je svakako obilježilo ovogodišnju Ljetnu školu filma Šipan jest i ekskluzivni interview filmske legende Harrisona Forda čiji se dio i važna poruka mladim filmašima može vidjeti na Facebook stranici iYouTube kanalu Ljetne škole filma Šipan. Na istom mjesy za koji dan očekuju nas i svi filmovi ovogodišnjih radionica – navode organizatori.

Producenti i organizatori Miro Bronzić i Nils Neubert zaključili su da se uz niz nedaća, a posebno ove godine kada je s obzirom na epidemiološku situaciju samo desetak dana prije početka sve bilo na rubu otkazivanja, još uvije ništa nije isplatilo, posebno ne u doslovnom smislu te riječi, ali kad se pogleda radost djece, vrijednost sad cijele arhive filmova i dodatna vrijednost stvoren za Šipan i šire, onda se može i mora reći, ‘vridilo je’, ističe se u priopćenju.

Prije samih premijera u uvodnom dijelu programa, glazbeni nastup s gitarom izveo je bivši polaznik LJŠFŠ radionica Nikola Cvjetković, a potom su se publici obratili Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, Zvonimir Koporčić, predsjednik MO Šipanska luka te u ime Grada Dubrovnika gradska vijećnica i savjetnica gradonačelnika Olga Muratti.

Pročitajte još

JELICA BOTO U TOP 24 AMATERSKA KUHARA Pregaču posvećujem svom nonu

Dulist

BIJELA PREGAČA ZA JELICU BOTO Profesorica klavira dubrovačkom poparom osvojila žiri MasterChefa

Dulist

[VIDEO] Dubrovčani s Terezom proslavili Svjetski dan turizma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija