Grad

PRORADILA TRAFOSTANICA SRĐ “Nije rađena radi golfa, nego zbog Dubrovnika”

PRORADILA TRAFOSTANICA SRĐ “Nije rađena radi golfa, nego zbog Dubrovnika”

U sklopu obilježavanja 50.obljetnice puštanja u pogon HE Dubrovnik danas je u probni rad puštena Trafostanica Srđ, ukupne vrijednosti 136 milijuna kuna.

– Nakon puno godina pustili smo u pokusni rad transformatorsku stanicu i time smo završili program za Dubrovnik. Grad i okolica sad su sigurni u napajanju električnom energijom. Povezani smo s TS Plat, ovdje je TS Srđ, i na kraju imamo poveznicu s TS Komolac. Osiguran je dvostruki prsten oko grada. Još se dovršavaju određene modernizacije i radovi na raspletima u samom gradu. Vjerujemo da će i to u skoro vrijeme biti gotovo – kazao je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić. Dodao je kako su incidenti poput eksplozije prije nekoliko godina u TS Komolac uvijek mogući, ali je istaknuo kako će HEP uvijek činiti sve da se takve stvari ne događaju.

– Iskopani tunel u unutrašnjosti Srđa dugačak je 450 metara. Na vrhu brda dalekovodi se spuštaju pod zemlju. U trafostanici su transformatori, koji prenose kabele prema gradu. Kabelska galerija u podrumu vodi prema trafostanicama po gradu. Projekt je bio zahtjevan. Imali smo problem s podzemnim vodama, kao i sa zračnim vodom, gdje je bilo nekih osporavanja, ali imamo sve uredne papire – rekao je direktor HEP operatora distribucijskog sustava Željko Šimek.

– Trafostanica Srđ nije rađena radi golfa niti ičeg drugog osim grada Dubrovnika. U idućih nekoliko godina očekuje se velika potrošnja na području Dubrovnika i Dubrovačkog primorja. Grade se i novi hoteli prema Cavtatu. Sve to iziskuje ulaganje u mrežu, a mi smo sve to preduhitrili i izgradili ovu trafostanicu – naglasio je Šimek.

-Iz ove trafostanice trebao bi se napajati dio Dubrovnika oko luke Gruž. Po europskim direktivama u idućim godinama svi cruiseri koji dolaze u grad neće moći raditi na svoj pogon. Kroz idućih pet godina morat ćemo u luci Gruž osigurati 30 megavata. To su veliki zahvati – rekao je Šimek.

U HEP-u za TS Srđ još čekaju uporabnu dozvolu, a neriješene imovinsko-pravne odnose očekuju brzo riješiti.
-U roku nekoliko mjeseci, a svakako tijekom ove godine TS Srđ bi trebala biti u punom pogonu – potvrdio je Jukić.

Nakon obilaska TS Srđ slijedi obilazak HE Dubrovnik u Platu.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist