Županija

Proračun za 2021. rebalansiran, prihvaćen i onaj za 2022. ‘težak’ preko milijarde kuna

Proračun za 2021. rebalansiran, prihvaćen i onaj za 2022. 'težak' preko milijarde kuna

Županijski vijećnici s 21 glasom ‘za’ prihvatili su prijedlog županijskog proračuna za 2022. Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako proračun za 2022. iznosi 1.089.640.000 kuna. Projekcija proračuna za 2023. iznosi 1.004.446.000 kuna, a za 2024. iznosi 969.256.000 kuna.

-Ovim proračunom približavamo se pretpandemijskim vremenima i proračunima. Naš glavni prihod, porez na dohodak planiran je veći nego 2020., ali i dalje nešto niži nego 2019. Proračun je razvojan, sadrži sve projekte za koje smo se do sada zauzimali. Proračun sadrži i potpore gospodarstvu, uz naše mjere imamo i novouvedeni ured HAMAG-BICRO-a. Ovaj je proračun realan, siguran sam da ćemo ga ovakoga i ostvariti. Dobili smo u rokovima koji su predviđeni i dva amandmana Srđ je grad na proračun, razmotrili smo ih i nažalost nijedan od njih ne možemo prihvatiti. U prvom amandmanu predviđa se smanjivanje troškova za prokroviteljstva i protokol, ali kako ste vidjeli, ti su troškovi već smanjeni u odnosu na 2019. s 500 tisuća kuna na 350 tisuća kuna za pokroviteljstvo, a protokolarni rashodi na 300 tisuća kuna. Određene uštede već smo, dakle, predvidjeli. To nisu neki troškovi poput bespotrebnih reprezentacija, riječ je o potporama za manifestacije. Financiranje političkih stranaka je zakonska obveza – iznio je župan Dobroslavić.

Vijećnici MOST-a nisu podržali proračun za 2022., a kako je u raspravi iznio vijećnik Ivica Dajak, jedan od razloga jest i taj što se, istaknuo je, u proračunu nigdje ne spominje Centar za osobe s teškoćama u razvoju na području županije.

Prethodno, županijski vijećnici podržali su rebalans proračuna za 2021. Župan Nikola Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je riječ o uobičajenom rebalansu kako bi se stanje uskladilo sa situacijom na kraju godine. Pročelnica za proračun i financije Dragica Stanić detaljnije je izložila prijedlog rebalansa. Naglasila je kako se drugim izmjenama i dopunama Proračuna Županije za 2021. bilanca prihoda i rashoda povećava za 8.595.000 kuna i predlaže na iznos od 1.106.065.000 kuna. Županijski dio proračuna bez vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika iznosi 256.733.449 kuna, dok dio proračunskih korisnika iznosi 849.331.551 kuna, dodala je.

Osnovni razlozi donošenja drugih Izmjena i dopuna Proračuna Dubrovačko-neretvanske Županije za 2021. su, među ostalim, istaknula je Stanić, korekcije prihoda od poreza na dohodak, prihod od imovine, prihoda od pristojbi i poposebnim propisima te ostalih prihoda sukladno ostvarenju u proteklom razdoblju i procjeni ostvarenja do kraja godine; uvođenje i usklađivanje transfernih primitaka iz proračuna, pomoći od međunarodnih organizacija, institucija i tijela EU s izdacima prema izmijenjenim iznosima i dinamikama.

Vijećnik Ivo Karamatić istaknuo je kako se ‘neke stvari u proračunu nisu uradile’.

-Nekada su nam puna usta da smo povukli toliko i toliko sredstava pa bi bilo dobro da se kaže i da se nije nešto provelo u sklopu nekog projekta i iz kojih razloga. Dio proračuna koji nam je svima zanimljiv jest onaj koji se odnosi na županiju bez proračunskih korisnika. To je naš ‘izvorni’ proračun. Zanima me prihodovni dio proračuna. 14,1 milijun kuna nepovučenih sredstava po već zaključenim ugovorima je problem. Taj dio je dokaz uspješnosti planiranja i realiziranja aktivnosti – komentirao je, među ostalim, Karamatić.

Vijećnik Marko Giljača istaknuo je kako je primijetio da u materijalima ima puno stavki za nerealizirane aktivnosti u EU projektima.

-To pokazuje neistinitost u činjenicama kada se stalno hvalimo da smo najuspješniji u povlačenu EU sredstava. Ide nam realizacija EU projekata koji nisu naši. 30 posto sredstava koja su bila planirana za ovu godinu, nije povučeno. u 2023. i 2024. su svugdje nule po pitanju EU projekata što je logično jer ugovori za te projekte nisu još potpisani. Riječ je o nekonzistentnosti u izjavama. Današnjom sjednicom možemo vidjeti koliko županija uistinu uspješno ili neuspješno provodi EU projekte – rekao je Giljača.

Pročitajte još

FOTO Župski osnovnoškolci obišli prostore Općine Župa dubrovačka

Dulist

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist