Županija

PRONATALITETNE MJERE U Župi dubrovačkoj se svake godine rodi više od sto djece

PRONATALITETNE MJERE U Župi dubrovačkoj se svake godine rodi više od sto djece

Općina Župa dubrovačka ubraja se među pet općina u Republici Hrvatskoj s najvećim prirodnim prirastom. U Župi dubrovačkoj se svake godine rodi više od sto djece. Za opremu novorođenog djeteta općina dodjeluje novčani iznos od tisuću kuna za prvo dijete, 1500 kuna za drugo, 3 tisuće kuna za treće, a za četvrto i svako sljedeće dijete pet tisuća kuna. Iznos ostvaruju roditelji djeteta od kojih bar jedan roditelj ima prebivalište u Župi dubrovačkoj. Po prijedlogu načelnika Silvia Nardellia Općinsko vijeće je usvojilo i pronatalitetnu mjeru vezana za pogodnosti plaćanja cijene dječjeg vrtića za obitelji s više djece. Od utvrđene cijene dječjeg vrtića (550 kuna), za drugo dijete cijena je umanjena za 20 posto (440 kuna), za treće dijete cijena je umanjena za 50 posto (225 kuna) dok je za četvrto i svako sljedeće dijete cijena vrtića u potpunosti besplatna.
Navedena mjera se primjenjuje od 1. siječnja 2021.

U osnovnim školama Dubrovačko-neretvanske županije, za 2021./2022. školsku godinu podneseno je 1.260 zahtjeva za upis djece u prvi razred osnovne škole.

-Unatoč svim pesimističnim demografskim trendovima, ovaj podatak govori o pozitivnom pomaku u našoj županiji. Tome svakako doprinosi i broj župskih prvašića Posljednjih godina u školske klupe Osnovne škole Župa dubrovačka svake godine sjedne više od 130 prvaša – navodi iz Župe dubrovačke.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist