DuList INDuList PROMO

Proljetna impresija u Piano baru hotela Lero

lero piano bar0027

Sredinom travnja, Piano bar hotela Lero predstavlja novi meni koji će zadovoljiti apetite svih onih željnih proljetnih okusa. Među mnogim ukusnim opcijama, ističe se jedno jelo koje će sigurno privući pažnju – detaljan recept donosimo u nastavku:

Pečeni losos, rizot sa šparogama i tikvicama, glazirana srca artičoke i umak od limuna i šafrana

piano bar losos

Sastojci:

Za rizot:
200 g arborio riže
1 l povrtnog temeljca, toplog
1 vezica svježih zelenih šparoga, narezanih na komadiće (ostaviti vrhove za dekoraciju)
1 srednja tikvica, narezana na sitne kockice
1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
100 ml bijelog vina
2 žlice maslinovog ulja
50 g naribanog parmezana
Sol i svježe mljeveni crni papar

Za pečeni losos:
4 fileta lososa (oko 150 g svaki)
2 žlice maslinovog ulja
Sol i svježe mljeveni crni papar
Svježe kosani kopar

Za glazirana srca artičoke:
1 do 2 srca artičoke po osobi ovisno o veličini (ako su konzervirana, dobro ih ocijedite)
1 žlica ulja
1 list majčine dušice
1 žlica cvjetnog meda
Sol, papar

Za umak od limuna i šafrana:
Sok od 1 limuna
200 ml povrtnog temeljca
Prstohvat šafrana
2 žlice hladnog maslaca, narezanog na kockice
Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Rizot:
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u širokoj tavi. Dodajte luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu prozirni. Dodajte rižu, miješajte dok ne postane staklasta. Ulijte vino i kuhajte dok se ne upije. Postupno dodajte temeljac, povremeno miješajući. Kuhajte dok riža ne postane kremasta, ali još uvijek al dente. Kad je riža gotova, maknite sa vatre i umiješajte šparoge i tikvice, kocke maslaca iparmesan po želji, te dobro sve povezati u kompaktnu i kremastu smjesu. Dodati ako je potrebno još malo soli i svježe mljeveni papar po ukusu.

Pečeni losos:
Pećnicu zagrijte na 200°C. Filete lososa premažite maslinovim uljem, posolite i popaprite. Pecite u pećnici 12-15 minuta, ili dok losos ne postane sočan i svijetloroza boje. Posuti svježe kosani kopar.

Glazirana srca artičoke:
U tavi na srednje jakoj vatri ugrijati malo maslinovog ulja. Dodajte srca artičoke, malo posolite, i karamelizirajte ih dok ne postanu zlatno-smeđa. Na kraju dodati kap cvjetnog meda za dodatni sjaj i okus.

Umak od limuna i šafrana:
U malom loncu, zagrijte povrtni (ili riblji) temeljac s limunovim sokom i šafranom. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne reducira za trećinu. Maknuti s vatre i umiješajte maslac kockicu po kockicu, miješajući dok se ne otopi i umak ne postane lijepa skladna gusta emulzija. Začinite solju i paprom po ukusu.

Posluživanje:
Na središnji dio tanjura rasporedite rizot, na vrh stavite file pečenog lososa, oko njega rasporedite glazirano srce artičoke i rasporediti umak od limuna i šafrana po tanjuru.

Pročitajte još

Što vas čeka u novom tjednu Dubrovačkog zimskog festivala?

Dulist

ČAROLIJA BOŽIĆA U RESTORANU SHIZUKU TRINITY Toplina, okusi i blagdanska atmosfera

Dulist.hr

ODUŠEVLJEN LOVRJENCOM POZVAO SVE NA PREDSTAVU Grinch je u Gradu!

Dulist