Zanimljivosti

Prokuhajte i istaložite vodu!

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije primili smo priopćenje u kojem se upozorava da je uslijed velikih oborina voda u vodoopskrbnom sustavu mutna te se preporuča njeno taloženje i prokuhavanje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Uslijed velikih kiša, voda na izvorima vode za piće za vodoopskrbne sustave: Dubrovnik, Zaton-Orašac-Elafiti, Župa dubrovačka i Konavle-zapad se zamutila preko propisanih vrijednosti.

Zbog zamućenja izvora Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Vrela u Šumetu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu tijekom noći očekujemo povećanu mutnoću i u vodoopskrbnoj mreži.

Takva mutna voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 47/08).

Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava za naše krško područje i obično traje par dana. Isporučena voda redovito se klorira i za sada je mikrobiološki ispravna. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha.

Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.

Laboratorij Odjela za vode Zavoda za javno zdravstvo redovito prati kretanje mutnoće i slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti."

Pročitajte još

Pogledajte izložbu podvodnih fotografija u Sponzi

Dulist

Više od 220 tisuća ljudi gledalo je lani hrvatske filmove

Dulist

SJEĆATE LI SE? Na današnji dan 2012. Dubrovnik i okolicu zahvatila ciklona ‘Gabor’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija