DuList PROMO

PROJEKT OPĆINE STON Zaželi – Program zapošljavanja žena

PROJEKT OPĆINE STON Zaželi – Program zapošljavanja žena

Ministarstvo rada i mirovin­skog sustava Odlukom o financiranju od 23. studenog 2018. godine odobrilo je Općini Ston financiranje projekta ‘Nisi sam’ u ukupnoj vrijednosti bes­povratnih sredstava od 2.602.326,52 kuna (kodni broj: UP.02.1.1.05.0258) za otvoreni trajni poziv ‘Zaželi – Program zapošljavanja žena’, u sklopu ESF Ope­rativnog programa ‘Učinkoviti ljud­ski potencijali 2014. -2020.’ Ključna aktivnost projekta je zaposlenje teže zapošljivih žena kako bi krajnjim kori­snicima pružili podršku i olakšali životnu svakodnevnicu. Projektom je tako omogućen pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke. Specifični cilj je osnažiti i unaprije­diti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazo­vanja, zapošljavanjem u lokalnoj zajed­nici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključe­nost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Projekt traje uku­pno 30 mjeseci, a započeo je 8. siječ­nja 2019. godine. Zaposlenje žena traje od 1. svibnja 2019. godine te će trajati 24 mjeseca, odnosno do kraja travnja 2021. godine. Pored peljeških općina Trpanj i Janjina, partner na projektu ‘Nisi sam’ su i Hrvatski zavod za zapo­šljavanje-Područni ured Dubrovnik te Centar za socijalnu skrb Dubrovnik. Projekt je dosad ostvario dobre rezul­tate, a načelnik Općine Ston Vedran Antunica rekao je da je projekt važan za područje Općine Ston iz dva razloga.

PROJEKT OPĆINE STON Zaželi – Program zapošljavanja žena
— Jedan je razlog što su ljudi, koji nemaju mogućnost smještaja u dom, dobili adekvatnu i kvalitetnu njegu. Drugi razlog je što su žene, koje su dugotrajno bez posla, dobile moguć­nost rada. To su sve radile sa srcem, tako da je kvaliteta usluge koju su one davale tim ljudima više nego zado­voljavajuća. U ovakvim sredinama nema čak ni trgovine. Samo kad bi im netko donio doma lijek ili kruh, to je bilo lijepo. Naše su im domaćice bile na usluzi, a ljudi koji su bili korisnici imali su samo riječi pohvale – za žene i za projekt – naglasio je Antunica. Žalo­sti ga jer će doći kraj ovom projektu, no nastojat će naći mogućnost za produ­ljenje projekta, bilo to kroz europska, nacionalna ili općinska financijska sredstva.
Inače, projektom se zaposlilo trina­est nezaposlenih žena, najviše srednje stručne spreme – i to u Općini Ston pet žena, u Općini Janjina tri žene i u Općini Trpanj pet žena, a koje su bri­nule o više od osamdeset korisnika s podučja ovih triju peljeških općina. Kroz projekt je financirana obuka zaposlenih žena za poslove ‘geron­todomaćice’ te su nabavljeni paketi osnovnih higijenskih potrepština koji su namijenjeni krajnjim korisnicima.
Poziv ‘Zaželi – program zapošlja­vanja žena’ je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o una­prjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena te Prijedlo­gom Odluke Vijeća EU o smjernicama politike zapošljavanja država članica u kojem se naglasak stavlja na promi­canje socijalne uključenosti i suzbija­nje siromaštva jer će se kao sudionice ovih radova uključivati žene koje su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada koje će ujedno poboljšati kvali­tetu života krajnjih korisnika, a ujedno će se smanjiti i socijalna isključenost obje kategorije. Nadalje, operacija je u skladu i sa Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljava­nja od 2015. do 2017. u kojima je jedan od ciljeva aktivne politike zapošljava­nja povećanje stope zapošljivosti žena.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

‘Zajedno do fondova EU’.

PROJEKT OPĆINE STON Zaželi – Program zapošljavanja žena

PROJEKT OPĆINE STON Zaželi – Program zapošljavanja žena

Pročitajte još

NOVA DUBROVAČKA BOTA ŠARE Obiteljska tradicija kroz održivo poslovanje

Dulist

Evo kako da vam ‘klima’ ne pojede sav novac: Donosimo savjete za uštedu ove sezone

Dulist

Poznati solarni brend MS2 Energo otvara ured, dostupne su i subvencije

Dulist