DuList PROMO

PROJEKT OPĆINE STON Zaželi – Program zapošljavanja žena

Ministarstvo rada i mirovin­skog sustava Odlukom o financiranju od 23. studenog 2018. godine odobrilo je Općini Ston financiranje projekta ‘Nisi sam’ u ukupnoj vrijednosti bes­povratnih sredstava od 2.602.326,52 kuna (kodni broj: UP.02.1.1.05.0258) za otvoreni trajni poziv ‘Zaželi – Program zapošljavanja žena’, u sklopu ESF Ope­rativnog programa ‘Učinkoviti ljud­ski potencijali 2014. -2020.’ Ključna aktivnost projekta je zaposlenje teže zapošljivih žena kako bi krajnjim kori­snicima pružili podršku i olakšali životnu svakodnevnicu. Projektom je tako omogućen pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke. Specifični cilj je osnažiti i unaprije­diti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazo­vanja, zapošljavanjem u lokalnoj zajed­nici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključe­nost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Projekt traje uku­pno 30 mjeseci, a započeo je 8. siječ­nja 2019. godine. Zaposlenje žena traje od 1. svibnja 2019. godine te će trajati 24 mjeseca, odnosno do kraja travnja 2021. godine. Pored peljeških općina Trpanj i Janjina, partner na projektu ‘Nisi sam’ su i Hrvatski zavod za zapo­šljavanje-Područni ured Dubrovnik te Centar za socijalnu skrb Dubrovnik. Projekt je dosad ostvario dobre rezul­tate, a načelnik Općine Ston Vedran Antunica rekao je da je projekt važan za područje Općine Ston iz dva razloga.


— Jedan je razlog što su ljudi, koji nemaju mogućnost smještaja u dom, dobili adekvatnu i kvalitetnu njegu. Drugi razlog je što su žene, koje su dugotrajno bez posla, dobile moguć­nost rada. To su sve radile sa srcem, tako da je kvaliteta usluge koju su one davale tim ljudima više nego zado­voljavajuća. U ovakvim sredinama nema čak ni trgovine. Samo kad bi im netko donio doma lijek ili kruh, to je bilo lijepo. Naše su im domaćice bile na usluzi, a ljudi koji su bili korisnici imali su samo riječi pohvale – za žene i za projekt – naglasio je Antunica. Žalo­sti ga jer će doći kraj ovom projektu, no nastojat će naći mogućnost za produ­ljenje projekta, bilo to kroz europska, nacionalna ili općinska financijska sredstva.
Inače, projektom se zaposlilo trina­est nezaposlenih žena, najviše srednje stručne spreme – i to u Općini Ston pet žena, u Općini Janjina tri žene i u Općini Trpanj pet žena, a koje su bri­nule o više od osamdeset korisnika s podučja ovih triju peljeških općina. Kroz projekt je financirana obuka zaposlenih žena za poslove ‘geron­todomaćice’ te su nabavljeni paketi osnovnih higijenskih potrepština koji su namijenjeni krajnjim korisnicima.
Poziv ‘Zaželi – program zapošlja­vanja žena’ je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o una­prjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena te Prijedlo­gom Odluke Vijeća EU o smjernicama politike zapošljavanja država članica u kojem se naglasak stavlja na promi­canje socijalne uključenosti i suzbija­nje siromaštva jer će se kao sudionice ovih radova uključivati žene koje su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada koje će ujedno poboljšati kvali­tetu života krajnjih korisnika, a ujedno će se smanjiti i socijalna isključenost obje kategorije. Nadalje, operacija je u skladu i sa Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljava­nja od 2015. do 2017. u kojima je jedan od ciljeva aktivne politike zapošljava­nja povećanje stope zapošljivosti žena.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

‘Zajedno do fondova EU’.

Pročitajte još

FESTIVAL SVJETLA ZAGREB Ne propustite, započinje večeras!

Dulist

PRILIKA ZA POSAO Traži se djelatnica za rad u suvenirnici

Dulist

PROMOCIJA JADRANA Održan partnerski sastanak projekta TAKE IT SLOW

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija