Županija

PROJEKT HOLISTIC Agrometeorološka radionica u Opuzenu

PROJEKT HOLISTIC Agrometeorološka radionica u Opuzenu

Zamjenica župana Marija Vučković sudjelovala je na 4. agrometeorološkoj radionici pod nazivom Zaštita prirode, požari raslinja i poljoprivreda koja se održala u sklopu provedbenih aktivnosti projekta HOLISTIC.

Radionicu, koju je organizirala Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Hrvatskim agrometeorološkim društvom, otvorio je glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Zamjenica župana M. Vučković kazala je tom prigodom da se DNŽ zalaže za ravnomjeran razvoj na svom području, ali poštujući jedinstvenu prirodnu baštinu svog područja posebno područja delte Neretve s obzirom da se radi o području na kojem su očuvani rijetki ostaci nekoć jedinstvene sredozemne močvare. Posebno je istaknula činjenicu da je delta Neretve upravo radi biološke i krajobrazne raznolikosti jedno od najvrjednijih područja ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu što potvrđuje i njeno uvrštenje u europsku ekološku mrežu Natura 2000 i Ramsarski popis svjetski zaštićenih vlažnih područja.

Radionica je okupila ugledne stručnjake iz područja agrometeorologije čije su predavanja bila usmjerena učenicima poljoprivredne struke, agronomima, poljodjelcima, voćarima, vinogradarima, pčelarima, vatrogascima, lovcima i šumarima, ali i donositelje političkih odluka važnih za izradu strateških planova održivog razvoja.

Predstavljajući projekt HOLISTIC voditelj projekta za DNŽ Mato Tomljanović kazao je da će njegovom uspješnom realizacijom područje naše županije znatno poboljšati razinu protupožarne zaštite s obzirom da će rezultirati instalacijom triju video kamera za nadziranje od kojih će jedna biti postavljena i na predjelu jezera Kuti u dolini Neretve. Projekt HOLISTIC se, osim protupožarne zaštite, bavi i utjecajem seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa na području DNŽ, okuplja partnere iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske, sufinancira se sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, a projektne aktivnosti koje provodi DNŽ županija vrijedne su oko 400 tisuća eura.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist