PolitikaŽupanija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Jambo: Petrov želi biti premijer k’o u vrijeme Titino!

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Jambo: Petrov želi biti premijer k'o u vrijeme Titino!

Na 9. sjednici Županijske skupštine, kao i uvijek, najzanimljivija su bila vijećnička pitanja.

Županijski vijećnik Ivo Žuvela (SDP) ni nakon godinu dana nije dobio odgovor na pitanje o broju zaposlenih u trgovačkim društvima u vlasništvu Županije, na što mu je župan Nikola Dobroslavić odgovorio kako u slučaju nekih tvrtki postoji problem sa Zakonom o pristupu informacijama. Ipak, Žuveli je poručio da će vrlo skoro dobiti tražene podatke. Na to se nešto kasnije tijekom vijećničkih pitanja nadovezao i vijećnik Karamatić, koji se začudio kako direktori i ravnatelji tih poduzeća i ustanova uopće ne podnose izvješća Županijskoj skupštini, a uz to i odbijaju dati tražene podatke.
Vijećnika Antu Mateljka (HDZ) zanimalo je kakav je stav Županija zauzela po pitanju budućih bušotina i platformi u južnom Jadranu. Župan Dobroslavić usprotivio se tom projektu, posebno zbog blizine nekih istražnih polja obali, zbog čega je traženo isključenje sedam lokacija.

Vijećnik Niko Šalja (SDP) pitao je župana kako napreduje projekt Centra za gospodarenje otpadom i kad će biti gotov.
– Centar za gospodarenje otpadom ključna je investicija u županiji. Studija izvedivosti bit će gotova do lipnja, a u njoj ćemo vidjeti je li prihvatljiva za EU fondove. Potom slijedi izrada Idejnog projekta. I za jedno i drugo imamo osiguran novac. Potom slijedi lokacijska dozvola pa izrada glavnog projekta te završno aplikacija. Također, osigurali smo financijska sredstva za otkup zemljišta, ako bude potrebno – odgovorio je župan, dodavši kako po ovom pitanju ima punu podršku nadležnog ministarstva.

Vijećnika Joška Cebala (HDZ) zanimala je budućnost projekta povezivanja županije hidroavionskim vezama.
– Smatramo kako tvrtka European Coastal Airlines može obavljati taj posao. Već je riješeno dosta problema, izdana je koncesija za Lastovo, ide i Vela Luka. Problem je na Korčuli, gdje su konzervatori zabranili postavljanje pontona, dok će se u Dubrovniku pokušati naći lokacija u Gruškom zaljevu. Letovi bi trebali krenuti od lipnja – odgovorio mu je župan Dobroslavić.

Na molbu nezavisnog vijećnika Milana Perića za dodatnim objašnjenjem, posebno u pogledu frekventnosti letova te cijene, Dobroslavić je rekao:
– Rečeno nam je da će hidroavioni letjeti ljeti nekoliko puta dnevno, a zimi jednom do dva puta dnevno. Mislim da je i njima u interesu da bude manja cijena.
Vijećnika Frana Matušića (HDZ) zanimalo je kakva je trenutna situacija sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, koji je ostao bez sredstava iz državnog proračuna nakon ukidanja dijela tzv. ‘Lex Vlahušić’.

– Županiji je vlasnički udio smanjen na svega 10 posto, a većinski je na Gradu Dubrovniku. To je krivo i nepotrebno. ZOD se sad našao u nevjerojatnoj situaciji. Bivši gradonačelnik Dubrovnika Vlahušić oslobodio je državu obveze financiranja, a zbilja ne znam kad jedan lokalni čelnik tako nešto napravio. Tražio sam od njega da sad Grad Dubrovnik izdvoji potrebna sredstva, ali ostao sam bez odgovora. Šteta je nanesena, sve je zaustavljeno – rekao je Dobroslavić.

Županijski vijećnik Stipo Gabrić Jambo (HSS) upozorio je na stanje u Domu zdravlja u Metkoviću, odnosno zastoj u provedbi projekta fizikalne terapije za djecu. Naime, od lipnja 2014. godine projekt ne funkcionira, a roditelji su prinuđeni plaćati privatne fizioterapeute 150 kuna po satu. Zanimalo ga je i zbog kojeg su se točno problema na autocesti sastali predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i gradonačelnik Metkovića Božo Petrov.

– Možda je problem tetak od Petrova koji stalno piše protiv ravnatelja Doma zdravlja Metković Štimca – zaključio je Gabrić, dodavši kako Petrov očito želi biti ‘premijer kao u vrijeme Titino’.
Župan Dobroslavić priznao je da postoje problemi u radu DZM, ali i dodao kako su uspjeli zadržati rodilište i dijalizu. zamjenica župana Marija Vučković istaknula je kako bi se rješenje trebalo iznaći kroz sedam do deset dana.

– Čekamo nalaz revizije – rekao je župan. Sastanak Karamarko – Petrov nije htio komentirati.

Vijećnik Ivo Miletić (HDZ) pitao je jesu li Županija i Općina Konavle uključeni u pregovarački tim za utvrđivanje granice sa susjedima, na što mu je župan odgovorio kako je na kopnu sve jasno, dok će se za morski dio provesti arbitražni postupak.
– Po nama granica ide crtom sredine Bokokotorskog zaljeva. Mi nismo uključeni, ali bi Vladi RH bilo korisno kad bi nekoga od nas uključili – istaknuo je župan.

Vijećnika Pera Jerkovića (MOST) zanimalo je kako će se sanirati dug Doma zdravlja Metković, za koji on procjenjuje da iznosi 7,8 milijuna kuna. Pitao je i zašto je predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja županijski pročelnik.
– Nepravilnosti koje su utvrđene su i ispravljene. realni dug je oko 4 milijuna kuna. čekamo nalaz interne revizije, a od Doma zdravlja očekujem mjere smanjenja duga. Pročelnik je predsjednik UV stjecajem okolnosti, ostavkom bivšeg predsjednika, ali to neće još dugo trajati – odgovorio je župan.

Županijsku vijećnicu Lucu Gvozden (HSU) zanimalo je dokle je dogurao projekt izgradnje prostora za udrugu ‘Dva skalina’, a zamjenica župana Vučković izvijestila ju je kako se, nakon dobivanja lokacijske dozvole, sad glavni projekt usklađuje s dokumentima, a dobiveno je pet od sedam suglasnosti nadležnih tijela.

Naftna polja na Jadranu bila su tema i pitanja županijske vijećnice Anee Musa (MOST). Zapravo je to bio prijedlog da Županijska skupština, po uzoru na kolege iz Šibensko-kninske županije, izglasaju zaključak o neprihvaćanju naftnih polja i istraživanja. Župan Dobroslavić složio se kako je tu potreban maksimalan oprez, a da će se daljnje aktivnosti poduzeti ovisno o prihvaćanju sugestija u ministarstvu.

U kojoj su fazi poduzetnički inkubatori u Dubrovniku i Pločama? – pitao je župana vijećnik Marijan Scipioni (HDZ).
– Dubrovački projekt je nešto dalje odmakao nego pločanski. U Dubrovniku smo lokaciju našli u zgradi bivše Vojarne, koji se uređuje i do lipnja će biti otvoren. U Pločama se gradi nova zgrada u poslovnoj zoni. Postoji interes mladih poduzetnika, a inkubatori će im dati podršku – istaknuo je župan.

– Nova lokacija Turističko-ugostiteljske škole bit će na Babin kuku. To je uvršteno u sve prostorne dokumente. S Biskupijom, koja će tamo također graditi, dogovorit ćemo arhitektonski natječaj. Bit će mjesta za školu, dvoranu i praktikum kao manji hotel. Uz to bit će i prostor za Biskupiju – odgovorio je župan Dobroslavić na pitanje vijećnice Marijane Majić (HSP AS), koju brine neprikladan današnji prostor TUŠ-a.

Posljednji upit postavio je Ivo Karamatić (SDP), kojeg je zanimalo što se to predsjednik HDz-a i gradonačelnik Metkovića sastaju u pogledu pitanja koja se izravno tiču županije. Pitao je trebaju li Županiji zaista pomoć povijesničara i psihijatra.
– Taj sastanak se nema što komentirati. Mi znamo kako voditi Županiju, ne treba nam pomoć. A njima, tko im brani da se sastaju – odgovorio je župan Karamatiću.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist