Kultura

Projekcija japanskog filma i modna revija u Kinu Slavica

Ljetno kino Slavica

Film ‘Simpatične duše – biografija Hokiichija Hanaw’ priča istinitu priču o predanosti, volji i viziji koja je sačuvala japansko blago, a može se pogledati u Ljetnom kinu Slavica, u srijedu, 26. lipnja s početkom u 21 sat. Uz projekciju održat će se i prigodan program s modnom revijom japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Riječ je o projektu u organizaciji Japan Croatia Society.

Film priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao mnogobrojne japanske mitove i legende te angažirao ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture. Najdugovječniji japanski car, Hirohito koji je simbol napretka i demokratizacije svoga naroda, smatrao je rad Hanawa Hokiichija japanskim blagom. I izvan Japana, Hokiichi je bio inspiracija i uzor američkoj autorici Hellen Keller, prvoj gluhoslijepoj osobi u Sjedinjenim Državama koja je stekla diplomu prvostupnika umjetnosti.

Inače, povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, u studenom 2023. godine je održan i 1. Japanski filmski festival u okviru kojeg je u Hrvatskoj premjerno prikazano šest japanskih filmova. Festival je otvoren dokumentarnim filmom Simpatične duše – biografija Hokiichija Hanawe (5. svibnja 1746. – 12. rujna 1821.) redatelja Masato Osata. Domaćoj publici nudi se sve više programa i događanja kulturne razmjene s Japanom, poput koncerata, izložbi tradicionalnih umjetnosti i demonstracija borilačkih vještina, a odnedavno i filmskog festivala. U organizaciji Japan Croatia Society od 2021. godine u Japanu se održava Croatia Film Festival koji promovira recentna hrvatska filmska ostvarenja. Festival je prepoznat kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu veleposlanstava obiju država.

Banner 300x250 DU 1

Ovaj projekt predstavit će domaćoj publici i cijelu japansku filmsku ekipu koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinacije na svakoj budućoj projekciji u svijetu kao i na popularnim digitalnim platformama. Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i ulaz je besplatan.

Pročitajte još

IZLOŽBA U SURADNJI S KOLEKCIONAROM S OSOJNIKA Kuharice zlato moje, tebe hvali jelo Tvoje

Dulist

U utorak premijerno pogledajte dokumentarac ‘Marin Držić: hrvatski Shakespeare’

Dulist

PREMIJERA U TEATRU Opera ‘Madama Butterfly’

Dulist