Aktualno

PROGNOZA Donose li prvi dani 2017. pravu zimu?

PROGNOZA Donose li prvi dani 2017. pravu zimu?

Neuobičajena suša i iznadprosječno visoke temperature zraka obilježit će cijeli prosinac, a istu situaciju imalo smo i 2015. godine.

Naime, kako donosi portal Istramet, dva ekstremno suha prosinca u nizu zaista su rijetko viđen klimatološki fenomen.

Za razliku od lanjske godine, piše dalje Istramet, položaj anticiklone je ipak malo povoljniji, stoga povremeno dolazi i do prodora nešto hladnijeg zraka, no nedovoljno za značajnija zimska iznenađenja. U gorju će ponovno biti ekstremno toplo, a dojam loše zime pojačava izostanak snijega. Jedini izuzetak su nizine unutrašnjosti Hrvatske gdje gusti sloj magle i niske naoblake sprječava porast temperature zraka. U tim će krajevima prosinac vjerojatno biti značajno hladniji od prosjeka.

Anticiklonalno vrijeme uz povremene oblačnije periode očekuje nas do kraja godine. Jutra će biti hladna uz mraz, dok će se dnevne temperature zraka uslijed obilja sunčanog vremena penjati i do 17°C. Na sam Božić očekuje nas nešto oblačnije vrijeme, no zadržat će se suho.

No, dio prognostičkih modela za početak 2017. previđa slabljenje anticiklone i premještanje polja visokog tlaka zraka u zapadnija područja, odnosno na Atlantik.

-U takvoj situaciji konačno bi mogli govoriti o mogućnosti dolaska hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe. Ipak, možemo primjeriti iznimno slabu sibirsku anticiklonu, a to svakako ne ide u prilog mogućnosti nastupa dugotrajnijih zimskih epizoda, već tek kratkotrajnih u obliku prodora sa sjeverozapada. Takvo stanje možda bi konačno moglo obradovati gorje gdje za sada svjedočimo zaista tužnoj snježnoj sezoni – piše Istramet.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist