Aktualno

PROF. MILAN PERIĆ Naši studenti nisu brojevi. Cilj nam je imati što stručnije ljude

PROF. MILAN PERIĆ Naši studenti nisu brojevi. Cilj nam je imati što stručnije ljude

Na DIU Libertas Međunarodnom sveučilištu i ove godine otvoreni su upisi na studij Hotelskog i turističkog menadžmenta.

Kako bi ponuda na DIU Libertas bila što bolja, uskoro stiže i studij Restoraterstva i Gastronomije, najavljuje nam jedan od osnivača ovog, na svim poljima Dubrovniku prijeko potrebnog obrazovanja, prof. Milan Perić, dugogodišnji priznati hotelijer i ugostitelj te donedavno i pročelnik jednog od najvažnijih odjela Gradske uprave, Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more. S njime smo popričali o tome što nudi DIU Libertas, na koji način će ovaj fakultet pomoći Dubrovniku kao turističkoj destinaciji te o vrhunskom kadru koji će proizaći iz navedenih studija.

Otkud ideja za pokretanje još jednog studija iz područja turizma?
To nisu studiji u klasičnom smislu turizma. Radi se o studijima prvenstveno namijenjenima za izobrazbu kadrova studija hotelijerstva, s određenim brojem predmeta koji su iz područja turizma, tako da imamo iznimnu povezanost turizma i hotelijerstva. Već duže vrijeme postoji zanimanje za ove studije, odnosno javila se ideja o potrebi otvaranja ovakvog studija upravo u Dubrovniku. Znamo kako je u našem gradu ipak dominantna djelatnost turizam, te hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Želja nam je bila da grad Dubrovnik, pored srednjih stručnih škola iz područja turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, postane i grad izvrsnosti i cjeloživotnog učenja, kako u srednjem, tako i u visokoškolskom obrazovanju. U tome nam je veliku potporu dao i gradonačelnik Andro Vlahušić. Naime, često čujemo razne teze o izgradnji objekata, o kvaliteti usluge, međutim, dokazano je da je lakše izgraditi hotele i druge ugostiteljske objekte, nego izgraditi stručne kadrove koji će odgovoriti na zahtjeve suvremenog tržišta, a na zadovoljstvo gostiju i poslodavaca. Kako postići zadovoljstvo gostiju i ostvariti željene ciljeve? Na DIU Libertas se upravo bavimo tom vrstom znanosti koja će sutra odgovoriti tržištu. Ne želimo imati studente koje pripremamo za Zavod za zapošljavanje, već studente koji će nakon završetka studija moći raditi u najluksuznijim hotelima našeg grada, Hrvatske a i šire.

Kome je najmjenjen studij, odnosno tko su potencijalni studenti na ovom studiju?
Studij je namjenjen dubrovačkom i hrvatskom turističkom hotelijerstvu, odnosno gospodarstvu. Studenti koji upišu studij na VPŠ Libertas, moći će sutra raditi i obnašati rukovodne funkcije u hotelima i drugim gospodarskim objektima iz ove gospodarske djelatnosti. Smatram kako je za Dubrovnik to jako bitno. Ti mladi ljudi moraju znati kako imaju gdje nastaviti studij, pogotovo ako su završili srednje škole turističkog i ugostiteljskog smjera ili ovim granama srodne škole. Naravno, to ne znači da se na DIU Libertas ne mogu upisati i drugi srednjoškolci, bilo redovno ili izvanredno. Na DIU Libertas mogu se upisati i dobrodošli su studenti ne samo iz Grada, već i iz cijele Hrvatske te inozemstva, prvenstveno naših susjednih zemalja.

Upisali ste prvu generaciju prošle godine u veljači. Kakvi su Vaši i njihovi dojmovi?
Prošle godine upisali smo prvu generaciju redovnih i izvanrednih studenata. Prateći rezultate ispita, zadovoljstvo nam je iznad očekivanja, kako profesora, tako i samih studenata. Smatramo kako je osobito bitan individualni rad i pristup studentima. Naime, studenti nisu brojevi, a profesori i studenti imaju pristan odnos. Naime, profesori su dostupni studentima u svako doba – za odgovore, savjete, preporuke i tako dalje. Ankete koje redovito provodimo govore o visokoprofesionalnom i stručnom radu. Ovakav pristup ima za cilj što kvalitetniju nastavu i dobivanje što boljeg, stručnijeg i kvalitetnijeg kadra za buduće zaposlenje.

Postoji li u sklopu studija praktični dio nastave?
U sastavu studija, pored redovne teoretske nastave, postoji i ona praktična. Njoj će se posvetiti posebna pozornost, kako bi se studenti što bolje pripremili za svoj budući rad. Uspostavili smo suradnju s upravama većih hotelskih kuća na području Dubrovnika i šire, a praktični dio nastave obavljat će se i u poznatim hotelskim kućama diljem Europe i Amerike. Ovakav vid stručne prakse je važan za studente, jer za očekivati je da će se dio studenata i zaposliti u određenih hotelima gdje su radili stručnu praksu. Zasigurno će biti zapaženi od strane uprava tih hotelskih kuća. U krajnjem slučaju, ovi studiji su i nastali na zahtjev gospodarstva, jer to je potreba Dubrovnika i dubrovačkog tržišta, pa tako i cijele Hrvatske kao turističke zemlje.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist