AktualnoUrednički izbor

PROĐIRALI SMO NEKAD LUKSUZNIM HOTELOM, A DANAS RUŠEVINOM Što koči rješavanje pitanja Belvederea?

PROĐIRALI SMO NEKAD LUKSUZNIM HOTELOM, A DANAS RUŠEVINOM Što koči rješavanje pitanja Belvederea?

Nekad luksuzni hotel, a danas objekt na koji smo, nažalost, naviknuli da biva u svom ruševnom ‘izdanju’. Belvedere u posljednja tri desetljeća piše povijest ružnog naličja Dubrovnika. Već i ptice na grani znaju kako je ovaj hotel, smješten u nedalekoj blizini sv. Jakova, odakle puca pogled na more, Grad i Lokrum, u svibnju 2014. godine tvrtka Vila Larus kupila na javnoj dražbi. Vlasnik tvrtke, ruski milijarder Viktor Vekselberg platio ga je tada nešto više od 12 milijuna eura. Od tada pokušava realizirati projekt, ali očito je kako sve stoji već sedam godina. Cijeli ovaj proces bio je razočaravajuć za investitora te je prije dvije godine bilo govora kako bi mogao odustati od projekta i prodati Belvedere. No, to očito nije slučaj. Vekselberg želi nastaviti s projektom, ali očekuje veću suradnju Grada Dubrovnika. Također, kako doznajemo iz krugova bliskih investitoru, trenutno se razgovara o rješavanju pitanja Belvederea. Treba podsjetiti kako se još od siječnja 2019. godine čeka utvrđivanje službene granice pomorskog dobra na području Belvederea, a koje provodi DORH. Iz Grada Dubrovnika kažu kako nemaju novih saznanja po pitanju pomorskog dobra kod Hotela Belvedere. ‘Utvrđivanje pomorskog dobra u nadležnosti je Vlade RH’, dodaju. Također, istaknuli su da se ‘predstavnici Grada Dubrovnika nisu sastali s gospodinom Vekselbergom’. O pitanju pomorskog dobra i njegovom rješavanju, pitali smo i DORH. U svome su nam odgovoru istaknuli kako ‘granice pomorskog dobra na području hotela ‘Belvedere’ u Dubrovniku nisu još utvrđene te da je u tijeku postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra od strane Ministarstva prometa i infrastrukture Republike Hrvatske’. Obratili smo se i minstarstvu, ali odgovor do danas nismo dobili.

‘Vodeći luksuzni hotel s modernim pristupom’

Uz dopuštenje tvrtke Vila Larus, ušli smo i obišli ruševni hotel. I sve je isto kao i prije. Veliki dio Belvederea je zarastao zelenilom, prostorije i hodnici ispunjeni su raznim otpadom, čak i građevinskim, komadima drveća, a na zidovima se može vidjeti i pokoji novi grafit. Stari natpis ‘Hotel Belvedere’ i dalje možemo pronaći u hotelu, stoji naslonjen na otpadu i svjedok je nekih prošlih, ljepših vremena. Na ulaznim vratima dočekao nas je natpis kako je riječ o privatnom posjedu, uz zabranjen ulaz. No, ipak, često dolazi do nedopuštenih ulazaka, kako domaćih ljudi, tako i stranaca. To očito spada pod ‘normalno’. Dolaze ponajviše radi fotografiranja u ruševnom hotelu, što i nije najpametnija ideja. U našem ‘obilasku’, na velikoj taraci s koje ‘puca’ pogled na Grad zamišljali smo kako na njoj tijekom ljetnih noći ispijamo piće. Ali, ponovno se vraćamo u realnost i gledamo oko sebe s nevjericom hotel devastiran u Domovinskom ratu. Treba istaknuti kako su česti i neizostavni gosti ovog nekad luksuznog hotela i – mačke koje na prvu davaju osjećaj kakvog-takvog života u ruševnom zdanju.

Vila Larus ističe kako je kupnja hotela Belvedere provedena s ciljem izgradnje jedinstvenog objekta koji bi postao vodeći luksuzni hotel s modernim pristupom prema novim standardima u industriji ekskluzivnih hotela. Trenutno je Belvedere svojim izgledom daleko od toga.

‘Jedini takav projekt u Dubrovniku’

— Jedan od najboljih hrvatskih arhitekata, Dubrovčanin Marko Dabrović i njegov tim 3LHD su izabrani na natječaju na kojem su sudjelovali renomirani svjetski arhitekti (Norman Foster, Zaha Hadid…) te je njihov projekt predstavljen Gradu Dubrovniku na javnoj raspravi koja se održala 30. rujna 2016., u trajanju od 30 dana – podsjećaju u odgovoru na upit iz Vile Larus. Nadalje, ističu kako je HIA (Procjena utjecaja na dobra Svjetske baštine) dobila odobrenje UNESCO-a što čini projekt jedinim takvim u Dubrovniku.

— Premda je bilo drugih projekata odobrenih u ‘kontaktnoj zoni’ povijesne jezgre, ali bez HIA studije – navode iz tvrtke. U nastavku razvoja projekta, kako kažu, Grad Dubrovnik je pripremio potrebne radnje za izmjene i dopune Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika te stavljanje izvan snage postojećeg Detaljnog plana uređenja za područje ‘Belvedere’.

— Konačni prijedlog je predstavljen javnosti na javnoj raspravi koja se održala u gradskoj vijećnici 13. prosinca 2017. U sljedećem razdoblju održani su brojni sastanci na temu projekta hotela Belvedere, uključujući i pitanje pomorskog dobra. Prema mišljenju vlasnika, došlo je do rješenja u pogledu granice pomorskog dobra te je takvo rješenje bilo uključeno u predložene izmjene Generalnog urbanističkog plana, odnosno Prostornog plana uređenja. Naime, nije bilo nikakvih dodatnih zahtjeva od strane Grada ili bilo koje druge nadležne institucije u vezi granice pomorskog dobra – naglašavaju iz tvrtke Vila Larus te navode dalje da trenutno još uvijek čekaju da Grad Dubrovnik i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske riješe pitanja granice pomorskog dobra kako bi mogli nastaviti s postojećim projektom. Inače, prema detaljnom planu uređenja može se napraviti hotel od 120 tisuća ‘kvadrata’. Vekselberg kao investitor želi napraviti hotel od 30 tisuća ‘kvadrata’.

‘Mislim da se svi boje donijeti odluku’

Arhitekt i projektant Maro Dabrović je u razgovoru za DuList kolovozu 2019. godine istaknuo kako je Belvedere dubrovačka tragedija te da vladaju ucjene te dvostruki kriteriji.

— Dobili smo sve suglasnosti, Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, svih ministarstava i samo su gradski vijeć¬nici trebali izglasati izmjene prostornog plana. Međutim, točka je povučena s Gradskog vijeća jer je navodno postojao problem s granicom pomorskog dobra, iako ta granica nije nikakav problem za izmjene plana jer plan ne mijenja vlasništvo. Planom se samo definira namjena da se na zoni Belvedera planira gradnja hotela. Mislim da se svi boje donijeti odluku. Stvorena je čudna klima u javnosti pa se svi odmiču od projekta – naveo je u razgovoru Dabrović. Nadalje, u razgovoru je također istaknuo da bi mu bilo drago da na području Belvederea nastane nešto skladno i funkcionalno, da taj prostor netko uredi i brine o njemu, na kraju da Belvedere ne bude više ratna ruševina. Rekao je tada da je ljepota Belvederea u tome da ne pokušava dominirati, da traži u svakoj svojoj poziciji estetiku i ljepotu mjesta, a ne da pokušava govoriti ‘ja sam simbol i ja se namećem Dubrovniku’.

— Dubrovnik nije stvoren jer se tada netko nadmetao između sebe, težilo se skladu, tako treba promišljati i danas. Sjećam se ponte u Svetom Jakovu kao dijete prije gradnje hotela Belvedere iz osamdesetih. Željeli smo vratiti toj ponti prirodnu siluetu. Danas na Belvedereu postoji toranj od 18 katova što je vjerojatno drugi najviši hotel u Hrvatskoj, a Belvedere kojeg smo mi projektirali i pobijedili na natječaju je visok samo šest etaža i prati kosinu terena – rekao je.

‘Nekadašnji ponos Dubrovnika’

Iz Vile Larus se nadaju kako će riješiti trenutne prepreke kako bi nastavili s projektom.

— Nadamo se da će gradonačelnik i njegov tim pomoći rješavanju trenutnog zastoja s Državnim odvjetništvom te ostalih možebitnih administrativnih prepreka kako bi se projekt nastavio, što bi omogućilo hotelu Belvedere, nekadašnjem ponosu Dubrovnika, zasjati u novom sjaju i povratiti svoju staru slavu – zaključili su iz Vile Larus.

mp

Iz tiskanog izdanja DuLista od 25. kolovoza 2021.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist