Hrvatska

PRIVREMENI REZULTATI Maturanti bolje vladaju engleskim nego hrvatskim jezikom?

PRIVREMENI REZULTATI Maturanti bolje vladaju engleskim nego hrvatskim jezikom?

Maturanti su u ponedjeljak u podne dobili prve, privremene rezultate ljetnog roka državne mature, koji su pokazali kako je ovogodišnja generacija nešto bolje ili barem podjednako riješila testove ‘ispita zrelosti’ u odnosu na prošlogodišnju – podaci su ovo koje je Slobodna Dalmacija dobila u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Ovogodišnji su maturanti, navode, bili bolji u engleskom jeziku te izbornim predmetima biologiji kemiji, psihologiji, povijesti i geografiji, na ispitima iz hrvatskog jezika rezultati su bili na razini prošlogodišnjih, ali su, sudeći prema privremenim rezultatima, ‘kiksali’ pristupnici na nižoj, B razini matematike.

Kako navode dalje u Slobodnoj Dalmaciji, tu je razinu ove godine palo čak 3049 pristupnika, što je gotovo 19 posto (18,89 posto), dok ih je lani bilo svega 8,45 posto. Ipak, treba reći kako su s druge strane puno uspješniji bili učenici koji su ove godine matematiku polagali na višoj, A razini – palo je samo 635 pristupnika (oko šest posto), što je upola manje nego lani (11,75 posto). Također, i ove godine bilo je predavanja praznih listova na eseju iz hrvatskog jezika, ali ipak nešto manje nego prošle godine. Uz to, ove godine nijedan maturant ispit iz hrvatskog jezika nije riješio bez greške – nitko nije imao 100 posto točnih odgovora!

Ove godine ispitima državne mature u ljetnom roku, kako su potvrdili u NCVVO-u, pristupio je 28.451 kandidat, što je oko tisuću manje nego lani.

Ovogodišnji su maturanti, čini se, najviše briljirali na ispitu iz engleskog jezika: na višoj A razini taj su predmet pala svega 142 učenika (0,82 posto, što je manje nego lani kad ih je bilo 0,92 posto), dok je B razina bila nešto teži zalogaj pa je palo gotovo 13 posto pristupnika ili njih 1132, naspram prošlogodišnjih 18,26 posto. Ipak, treba reći kako je engleski jezik više A razine s odličnim uspjehom položilo gotovo 37 posto pristupnika, dok ih je lani bilo 22,69 posto. Na B razini bilo je 28,77 posto odličnih ove godine, što je znatno više nego lani (18,16 posto). Čak 83 maturanta engleski jezik više razine riješili su sa stopostotnom točnošću, a na B razini takvih je bilo 125.

Hrvatski jezik više, A razine ove je godine palo 1378 pristupnika (7,56 posto), podjednako kao lanjske godine (7,44 posto). Slično je bilo i s hrvatskim jezikom osnovne, B razine, iz kojega je ove godine negativnu ocjenu dobilo 1783 učenika (20,94 posto), dok je među prethodnom generacijom takvih bilo 21,58 posto.

Posebna je priča esej iz hrvatskog jezika, koji ni ove godine nije imao prag prolaznosti – na eseju je tako palo ukupno 2682 pristupnika (lani 3825), a njih 1284 nije napisalo niti jednu jedinu riječ. Ni vrhunska djela svjetske književnosti za njih nisu bila inspirativna, bez riječi je na višoj razini 827 maturanata ostavio Goethe i njegove “Patnje mladog Werthera”, a na osnovnoj razini 457 pristupnika Camus i njegov “Stranac”.

Hrvatski jezik, ukupno gledano, s odličnim je uspjehom na A razini položilo 9,55 učenika, što je više nego lani kada ih je bilo 6,21 posto. Na osnovnoj, B razini, izvrsnih je bilo tek 1,51 posto ali i to je gotovo dvostruko više nego lanjske godine (0,68 posto). Ipak, ponovimo, nitko iz hrvatskog test nije riješio sto posto točno.

Na matematici je, međutim, takvih genijalaca bilo – gotovo 11 posto ovogodišnjih maturanata riješilo je test A matematike za odličan (lani 8,36 posto), od kojih 38 učenika nije imalo niti jednu jedinu grešku (riješili su ga sa stopostotnom točnošću). “Fatalna” osnovna B razina bila je i u ovoj ‘kategoriji’: odličan je dobilo tek 0,89 posto učenika, peterostruko manje nego lani (5,69 posto), a sto posto matematiku B razine riješio je samo jedan učenik/ca.

Što se tiče izbornih predmeta, ovogodišnji su učenici znatno bolje rezultate od lanjskih ostvarili u biologiji, koju je palo 416 učenika ili nešto manje od deset posto, dok je lani negativnih bilo čak 22, 54 posto. Odličnih iz biologije bilo je peterostruko više nego lani – 6,29 posto naspram lanjskih 1,20 posto. Kemiju je izvrsno riješilo 10,56 posto maturanata, što je više nego lani (7,13 posto), a palo 442 pristupnika (13,19 posto, manje nego lanjskih 15,20 posto). Znatan pad negativnih ocjena u odnosu na lanjsku godinu zabilježen je u psihologiji (prošle godine čak 23,15 posto, a ove godine 8,20 posto), prepolovljen je broj negativnih iz povijesti (ove godine palo 5,83 posto, a lani 12,88 posto), ali je zato nešto lošiji rezultat zabilježen na fizici – ove godine na tome je izbornom ispitu palo čak 38,12 posto pristupnika (lani 30,73 posto), a odličnih je bilo tek oko pet posto (naspram lanjskih osam posto). Porazan je i podatak kako je popularnu politiku i gospodarstvo (PIG) pao svaki četvrti ovogodišnji pristupnik, dok je lani bio svaki četvrti. Informatiku, slično kao i prošle godine, pao je svaki peti pristupnik.

Ipak, dodajmo kako je i na teškim STEM predmetima bilo sjajne djece – sedam učenika iz fizike, četiri iz informatike te troje iz kemije te su ispite riješili sa stopostotnom točnošću.

Nakon objave privremenih rezultata mature slijedi rok za prigovore do 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Više potražite ovdje.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist