Hrvatska

Pripazite, popularni sladoled povlači se s tržišta zbog etilen oksida

Popularni sladoled hitno se povlači s tržišta zbog prisutnosti kancerogenog pesticida etilen oksida. Sladoled je proizveden u Francuskoj, a prodaje se u čak 72 zemlje te će sa svih tržišta biti odmah povučen s prodajnih mjesta, ali i od potrošača koje se poziva da ga ne konzumiraju.

Riječ je o popularnom sladoledu od vanilije Haagen Dazs američke kompanije, piše Danica. Čini se kako je problem u vaniliji koja je u Francusku uvezena iz Madagskara te sadrži pesticid koji je zbog dokazane kancerogenosti zabranjen na tržištu EU.

Haggen Dazs vanilla ice cream u čašicama prodaje se i na tržištu Hrvatske, ali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hrane te Državni inspektorat još se nisu očitovali o povlačenju. Učinio je to europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom ne navodeći detalje o kojem je proizvođaču riječ. Više pročitajte ovdje.

Među 72 zemlje iz kojih se sladoled povlači, 20 je europskih: Belgija, Hrvatska, Cipar, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Švedska, Švicarska.

Pročitajte još

[PRVI DAN 2023.] Minimalni iznos kojeg ćete moći podići s bankomata je deset eura

Dulist

Još jedna namirnica povlači se zbog neoznačenog alergena E220 – sumporovog dioksida

Dulist

[ZABILJEŽEN RAST] Krajem srpnja gotovo 110 tisuća nezaposlenih osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija