Politika

“Privatne opsesije ne smiju ugrožavati baštinu”

"Privatne opsesije ne smiju ugrožavati baštinu"

Kandidat za gradonačelnika Hrvatskih laburista, dr. Matko Bupić uputio je priopćenje za medije vezano za

gradonačelnikov 'rat' s Društvom prijatelja dubrovačke starine.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Rat koji je dubrovački gradonačelnik pokrenuo s Društvom prijatelja dubrovačke starine nakon što je izbila afera Šipan, zbog koje je gradonačelnik zajedno sa svojim “starijim bratom” i koalicijskim partnerom nepravomoćno proglašen krivim i kažnjen uvjetnom zatvorskom kaznom, neopravdano je marginaliziran u javnosti, iako su okolnosti tih događaja od iznimne važnosti za Grad.

Naime, upravljanje gradskim zidinama i obnova spomeničke baštine iz doba Republike, previše je važna tema, pa nas čudi kako nitko od relevantnih političkih aktera ne iznosi svoj stav o ovim događajima. Osobito nas čudi što se u ovu priču ne žele upetljati ni gradonačelnikovi koalicijski partneri s ljevice, ali ni opozicija. To daje naslutiti da ne prepoznaju važnost ovog problema te da ne uočavaju moguće dugoročne posljedice po razinu zaštite i održavanja UNESCO-om zaštićene gradske cjeline.

Nakon afere Šipan gradonačelnik je odlučio od DPDS-a zatražiti polovicu prihoda od zidina i to pod izlikom da on želi određivati koji će se spomenici odnosno dijelovi baštine obnavljati. Ubrzo nam je postalo jasno da je taj novac, po medijskim napisima oko 19 milijuna kuna na godinu, završio svugdje samo ne u obnovi baštine. S druge strane DPDS je i s upola smanjenim prihodima nastavio s obnovom spomeničke baštine.

No, gradonačelnik je otišao i korak dalje – pohvalio se u medijima kako Grad ima dosta novaca te je dio prihoda ponudio i Ministarstvu kulture (?!), kojemu je na čelu gradonačelnikova stranačka kolegica. Famozni prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koncipiran tako da se DPDS u potpunosti izuzme iz podjele prihoda od ulaznica na zidine te općenito upravljanja zidinama i prostorima na njima, samo je dodatni korak u gradonačelnikovoj opsesivnoj borbi protiv DPDS-a.

Kontrolne mehanizme nad prihodima od zidina Grad ima, pa ako gradonačelnik nešto sumnja, a po medijskim istupima jasno je da predbacuje financijske malverzacije i nepravilnosti, mogao je poslati inspekciju ili naručiti reviziju poslovanja DPDS-a. No, u stvarnosti mi vidimo da DPDS obnavlja baštinu i dalje, a da Grad “svoju” polovicu sredstava netransparentno troši.

Stoga je opravdana bojazan što će se dogoditi ako DPDS, koji je niz desetljeća uspješan primjer kvalitetnog upravljanja i očuvanja baštine u svjetskim razmjerima, ostane i bez ove polovice prihoda. Ako je gradonačelnik već osjetio slast novca koje od zidina uprihoduje DPDS, mogao je iz svoje velebne tvornice ideja izbaciti pokoji projekt i preko njega uvećati prihode od zidina, pa tako i dio koji pripada Gradu.

No, očito je da nepravomoćno osuđeni gradonačelnik krivce za svoju osudu pronalazi ne u svojoj nepromišljenosti i koalicijskom partner već u vodstvu DPDS-a, pa je odlučio krenuti u osvetnički pohod. I pritom ga ne brine što će dovesti u pitanje očuvanje spomeničke baštine. Mi u Hrvatskim laburistima – Stranci rada smatramo kako je nedopustivo da se zbog privatnih osveta i opsesija dovodi u pitanje desetljećima uspješno obnavljanje i upravljanje gradskim zidinama.

Stoga pozivamo vladajuću koaliciju da se očituje o prijedlogu izmjena zakona te da ga ni na koji način ne podrže. Nakon izbora u svibnju, kada mi Hrvatski laburisti preuzmemo odgovornost za upravljanje Gradom, učiniti ćemo zaokret u odnosu prema DPDS-u, a sve na dobrobit očuvanja UNESCO-ve baštine koju smo samo posudili odnosno naslijedili od očito mnogo uspješnijih i razumnijih stanovnika ovog Grada – zaključio je Bupić.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist