DuList IN

PRIPREMILA NUTRICIONISTICA MIRNA SARIĆ ‘Smuti’ svoj smoothie i neka ti dan bude poseban!

PRIPREMILA NUTRICIONISTICA MIRNA SARIĆ ‘Smuti’ svoj smoothie i neka ti dan bude poseban!

Ljeto se već opasno približilo i oprema za plažu već se sprema. Jesmo li i mi spremni? Tjelesno, duhovno, mentalno? Naravno da jesmo, obzirom da smo ga nestrpljivo iščekivali cijelu godinu, a rad na sebi, svome zdravlju i fizičkoj spremi je svakodnevan i ne pripada određenom djelu godine, tako da, dobra vijest je da nikad nije kasno za krenuti ili održavati već postojeće zadovoljstvo uz nove nutrigastro ideje. Dapače, sada nam u prilog redukciji i održavanju tjelesne mase, idu i više temperature te obilje sezonskog voća i povrća.

Pripremila: Mirna Sarić (Mirna Nutrigurman)

Idealno za nutritivno podržati tijelo za zaštitu od sunca, dehidratacije, ali i nutritivne oskudnosti prehrane. U ovom dijelu godine jelovnici su najšareniji, a ujedno i najjednostavniji za pripremu. Već nam se u glavama prikazuju slike: punjenih paprika, tikvica u raznim varijantama, smijeha i roštilja s prijateljima, šopskih i drugih osvježavajućih salati na kraju dana, a o hladnim kriješvama i lubenici nakon plaže da i ne govorim. Pravi hedonizam, ali onaj šareni i zdravi koji ima fokus uključivanje što više namirnica kako bi se podržao prvi postulat pravilne prehrane – raznolikost. U jednostavnosti je ključ najbolje primjene, a poslušamo li naše starije – vidjet ćemo da su oni tu mudrost i živjeli, a pretilost i debljina bile su iznimno rijetke pojave među njima.

Nutricionistica Mirna Sarić za naše čitatelje je pripremila dva zanimljiva recepta za smoothieje – bobičasti smoothie u zdjeli i tropski smoothie

Petica na dan!
Znanstveno je utvrđeno da kuhanje i sama priprema hrane uvelike određuju kvalitetu prehrane pojedinca te da će ista utjecati i na njihovo zdravstveno, mentalno, ali i fizičko zdravlje. O da, dobro ste pročitali, ali super je vijest da zaista svatko može sebi pripremiti jednostavan, brz i nutritivno izbalansiran obrok, bez da uključi indukcijsku ploču ili plin. Tada na scenu nastupaju; frapeovi, smoothiji i salate kao mali nutri trikovi u svakodnevnoj ljetnoj rutini koji će povećati nutritivnu gustoću prehrane i utjecati na ispunjenje onog dobro vam poznatog pravila – petice na dan! Barem 3 različita povrća i 2 različita voća na dan čini peticu na dan, a kada to imate – zahvalna su vam i vaša crijeva, reproduktivni sustav, krvožilni sustav, ali i živčani sustav. Ovoga tjedna donosim vam ponovno šarenilo i bojim vaše tanjure, a fokus sam stavila na frapeove i smoothije koje možete pripremati u početku dana ili pak kao dio užina ili obroka nakon plaže. Brojne su prednosti konzumacije frapeova ili smoothija – tzv. ‘kašastih’ obroka upravo zato jer isti osiguravaju: 1) veću biodostupnost i time veću apsorpciju hranjivih tvari; 2) veći osjećaj sitosti (jer ste puno ranije zasitili svoje receptore duž probavnog trakta, od standardnog jela); 3) adekvatnu hidrataciju te 4) peticu na dan, a mogu poslužiti i za maskiranje i ne tako omiljenih namirnica poput; cikle, špinata, sjemenkica, đumbira itd.

PRIPREMILA NUTRICIONISTICA MIRNA SARIĆ ‘Smuti’ svoj smoothie i neka ti dan bude poseban!

Ne zaboravite proteine!
Kako biste napravili smoothie u obliku cjelovitog obroka, uz omiljeno voće i povrće koje ste zamislili, ne zaboravite proteine (mlijeko, jogurt, svježi sirevi), masti (orašidi, sjemenkice) te složene ugljikohidrate (zobene pahuljice, granole) kako biste osigurali produljenu sitost zbog povoljnog glikemijskog opterećenja obroka. Zapamtite ovaj važan dio o cjelovitosti sljedeći puta kada nakon smoothija ili voćnog frapea vrlo brzo osjetite glad. E, to je znak da ga možete nutritivno izbalansirati i dodati mu sjemenkice, orašide i izvore proteina, kako biste zadovoljili vrlo važan fenomen u prehrani – sitost. Bon appetit!

TROPSKI SMOOTHIE (1 OSOBA)

PRIPREMILA NUTRICIONISTICA MIRNA SARIĆ ‘Smuti’ svoj smoothie i neka ti dan bude poseban!

Sastojci
Ledena banana – 1 kom (100 g)
Ledeni ananas – 1 šalica (150 g)
Svježi naribani đumbir – 2–3 cm
Jogurt s aromom kokosa – 3 velike žlice (100 g)
Mlijeko – 1,5 dcl (150 g)
Bademi – 1 šaka (30 g)

Priprema
Voće nasjeckajte i zaledite, stavite ga u blender i dodajte naribani đumbir, jogurt, mlijeko i bademe te miksajte do najpovoljnije teksture. Kada ste dobili povoljnu teksturu poslužite u čaše sa širom slamkom i uživajte, a možete dodati svježu mentu ili mineralnu vodu kako bi imao pjenušav okus. Također voće možete koristiti svježe i možete dodati kockice leda.

BOBIČASTI SMOOHTIE U ZDJELI S DODACIMA (1 OSOBA)

PRIPREMILA NUTRICIONISTICA MIRNA SARIĆ ‘Smuti’ svoj smoothie i neka ti dan bude poseban!

Sastojci
Ledeno bobičasto voće – 2 žlice velike (50 g)
Ledena banana – 1 kom (100 g)
Jogurt – čašica (2 dcl)
Mlijeko – pola čašice (1 dcl)
Bademi – pola šake (15-ak kom)
Po vrhu granola ili zobene pahuljice – 5 žlica (50 g)
Kokos ljuskice – 1 mala žlica (5 g)

Priprema
Narezanu bananu i bobičasto voće zaledite te ujutro ubacite u blender zajedno s jogurtom, mlijekom i bademima. (Možete koristiti i svježe voće) Kada ste dobili povoljnu teksturu, po vrhu poslažite
domaću granolu ili zobene pahuljice te kokos ljuskice i uživajte u jutarnjem obroku.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist