DuList IN

Pripremila Jannette Razum – čokoladni lava kolačići

Pripremila Jannette Razum - čokoladni lava kolačići

Čokoladno savršenstvo u mini izdanju! Ako još nikada niste pripremali Lava cake nećete vjerovati kako je lako kod kuće napraviti ove kolačiće od rastopljene čokolade. Oni su savršeni monoporcion deserti koji su namjerno nedovoljno pečeni što rezultira gnjecavim i otopljenim čokoladnim središtem koje iscuri kad ga zarežete.

Pripremila: Jannette Razum

Lava kolačići gotovi su za manje od 30 minuta, a ovaj elegantni desert zasigurno će impresionirati vaše prijatelje! Savršen je za svaku priliku, a sve što vam treba za ovu bogatu čokoladnu poslasticu je svega nekoliko jednostavnih sastojaka. Čokoladni lava kolačići idealni su u kombinaciji s kuglicom sladoleda od vanilije i svježim bobičastim voćem!

Sastojci za 4 porcije
170 g čokolade za kuhanje
115 g maslaca
4 jaja sobne temperature
40 g šećera + 1 vanilin šećer
prstohvat soli
35 g glatkog brašna
10 g nezaslađenog kakaa

Priprema
Napomena: navedeni sastojci su dovoljni za 4 veća ramekina (promjer 11 cm).

Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se smjesa malo prohladi.

Jaja i šećer kratko izmutite pjenjačom. Dodajte sol, a zatim umiješajte prohlađenu smjesu čokolade i maslaca. Na kraju dodajte prosijano brašno i kakao pa sve još jednom lagano izmiješajte.

Ramekine (keramičke pekače) namastite i obložite posipajte mješavinom oštrog brašna i kakaa. Ovaj savjet vidjela sam kod Lorene Daj kolačić kojoj se ta kombinacija pokazala odličnom jer se tijekom pečenja Lava cakea stvori lijepa korica i kolačići lako izlaze prilikom prevrtanja iz kalupa. I zaista je tako! :) Kada koristimo samo brašno, stijenke mogu ostati bijele na nekim mjestima ili ako koristimo samo kakao, ponekad izgledaju ‘zagoreno’ i tamno tako da je kombinacija brašna i kakaa idealna!

Pripremila Jannette Razum - čokoladni lava kolačići
Savršeni Lava kolačići izgledaju udubljeno u sredini, a rubovi su im lagano uzdignuti i pečeni poput biskvita

 

Čokoladnu smjesu ulijte u ramekine (keramičke posudice). Ukoliko nemate ramekine Lava kolačiće možete peći i u kalupima za muffine.

Lava kolačiće pecite 8-10 minuta na 200°C. Važno je da ih ne prepečete! Kolačići moraju biti mekani na dodir kako bi im sredina bila tekuća. Savršeni Lava kolačići izgledaju udubljeno u sredini, a rubovi su im lagano uzdignuti i pečeni poput biskvita. Ako kolačiće pečete u kalupima za muffine ili ramekinima manjih dimenzija skratite vrijeme pečenja. za nekoliko minuta.

Slatki savjet
Smjesu možete napraviti ranije i čuvati u hladnjaku do pečenja, odnosno posluživanja.

Jannette Razum autorica je web portala s receptima za torte i kolače www.slatkisvijet.com te istoimenog webshopa www.slatkisvijet.com/shop u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist