Zanimljivosti

PRIPAZITE Kako se zaštititi od velikih vrućina?

Pred nama je još jedan vruć, ljetni dan. Ako možete, svakako izbjegavajte nepotrebno izlaganje suncu od 10 do 17 sati, jer vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je preporuke za zaštitu zdravlja od vrućine. Između ostaloga, savjetuje se rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije; piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera; izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

Dobro je nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca i rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu. Isključite što je više moguće električnih uređaja u domu. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljajte u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima. Nemojte djecu i životinje ostavljati u parkiranom vozilu. Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja. Ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

M-LJETOVANJE 2021. Tratajte se odmorom na Odisejevom otoku

Dulist

Art radionica Lazareti otvara radionicu kreativnog pisanja

Dulist

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 90 GODINA Miro Rakela pobjednik prve biciklističke utrke u Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija