Zanimljivosti

Prikupljaju se potpisi za legalizaciju marihuane u EU

Marihuana

Građani Europske unije se često osjećaju nemoćni pred briselskom birokracijom, a brojni europski intelektualci odavno EU zamjeraju demokratski deficit.

Europski se parlament zato proteklih godina bori za više ovlasti, a sve aktualniji je i još jedan institucionalni mehanizam koji uključuje građansku akciju. Riječ je o peticijama koje građanima EU omogućavaju da određene teme nametnu Europskoj komisiji, u kojima sada mogu sudjelovati i građani Republike Hrvatske, najnovije članice Unije.

Jedna od popularnijih peticija svakako je ‘Weed like to talk’, čiji je cilj legalizacija kanabisa diljem EU. U obrazloženju stoji kako u EU sada ‘postoji heterogena zakonodavna situacija’, zbog čega ‘vrijedi porazgovarati o pitanjima koherentnosti i nediskriminacije’, a rezultat bi trebala biti ‘zajednička politika kontrolu i regulaciju proizvodnje, prodaje i korištenja kanabisa’.

Inače, Europsku građansku inicijativu može poduprijeti građanin EU-a (državljanin države članice) koji ima dovoljno godina da ima pravo glasati na izborima za Europski parlament.

Nakon što organizatori građanske inicijative prikupe potreban broj izjava o potpori – sveukupno jedan milijun i najmanji potreban broj u barem 7 država članica – dostavit će ih na provjeru nadležnim tijelima u svakoj zemlji gdje su ih prikupljali, koje će verificirati točnost podataka.

Izvor: T-portal

Pročitajte još

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE ŽENA Besplatno predavanje o postpartumu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1878. Rođen prvi dubrovački ilirac Antun Kaznačić

Dulist

PRVI PUT ZAJEDNO NAKON 37 GODINA 8.c prebirao po uspomenama iz školskih klupa

Dulist